Sähkönkulutus nousee talvella, sillä sähköä kuluu lämmityksen lisäksi myös esimerkiksi valaistukseen. Aiemmin sähkön laskutus perustui arviolaskuihin ja jälkikäteen toimitettaviin sähkömittarin lukemiin. Sähkön hinta jakautui tasaisesti sähkölaskuille vuodenajasta riippumatta. Silloin sähkönkulutuksen kausittaisia eroja ei huomannut sähkölaskujen loppusummista. Nykyään kodeissa on etäluettavat sähkömittarit ja laskutus perustuu toteutuneeseen kulutukseen. Silloin sähkölaskut ovat talvella suuremmat, kun energiankulutuskin on huipussaan. Kesällä laskut ovat vastaavasti pienempiä.
Purevat pakkasjaksot lisäävät lämmitysenergiankulutusta ja erityisesti sähkölämmitteisissä kodeissa talven sähkölaskut saattavat yllättää suuruudellaan. Talvisin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota energiankulutustottumuksiin. Pienillä muutoksilla on mahdollista saada aikaan merkittäviä säästöjä energialaskuun. Näillä energiansäästövinkeillä hillitset energiankulutustasi:
Tarkista, onko huoneilman lämpötilaa varaa laskea?
Huoneilman lämpötilan alentaminen yhdellä asteella laskee lämmityskuluja 5 %.
Tarkista, että ilma pääsee kiertämään lämmityspatterien edessä
Älä sijoita patterien eteen huonekaluja tai verhoja, koska lämmin ilma ei pääse kiertämään tehokkaasti asunnossa.
Vähennä lämmitysenergian tarvetta polttopuilla
Jos kodissasi on takka, tulisijan käyttäminen voi säästää lämmityslaskussa jopa 10-30 %.
Tarkista ilmanvaihtokoneen säädöt
Jos kodissasi on ilmanvaihtokone, kannattaa tarkastaa, että se on säädetty oikein. Useassa laitteessa on erilliset asetukset kesä- ja talvikäyttöä varten. Ilmanvaihtokone voi kuluttaa paljon energiaa, varsinkin jos se on säädetty lämmittämään tuloilmaa.
Älä käytä ilmalämpöpumppua kovimmilla pakkasilla
Ilmalämpöpumpun energiatehokkuus laskee ulkolämpötilan laskiessa. Mitä uudempi malli, sen paremmin se toimii ilmojen kylmetessä. Nyrkkisääntöjä voidaan pitää, että uuttakaan mallia ei kannata käynnistää yli 20 asteen pakkasilla. Vanhemmat mallit kannattaa pitää suljettuna jo 15 asteen pakkasilla, koska silloin ilmalämpöpumppu ei enää säästä sähköä, vaan on verrattavissa sähköpatteriin. Muista myös tarkastaa, että talvisin ilmalämpöpumppua ei pidetä automaattiasetuksilla.
Sulje verhot ja sälekaihtimet
Verhot ja sälekaihtimet toimivat eristeenä ikkunoiden edessä, joten ne vähentävät lämpövuotoa. Vaikutus voi olla jopa yhden ikkunalasin verran.
Irtopatterit ovat sähkösyöppöjä
Jos käytössäsi on sähköllä toimiva irtopatteri, kannattaa harkita sen käyttöä. Teholtaan 800 watin lämmittimen yhtäjaksoinen käyttö maksaa noin 60 euroa kuukaudessa (sähkön hinta 10 snt/kWh).
Tarkkaile energiankulutustasi jopa tuntitasolla Asiakasportaalissamme