Hyppää sisältöön
21.12.2021

Muutosten äärellä

Tari Solla aloitti Keravan Energia -yhtiöiden myyntijohtajana viime syksynä. Työt ovat alkaneet vauhdikkaasti ja hän on ilokseen saanut huomata, että Keravalla ollaan energiaalan edelläkävijöiden joukossa.

Marraskuussa 2020 Tari Solla aloitti työt Keravan Energian ja tytäryhtiö Sipoon Energian myyntijohtajana. Hänen vastuullaan on laaja kokonaisuus: sähkön hankinta, markkinointi, tuotekehitys sekä kuluttaja- ja yritysmyynti. Tarilla ei ole entuudestaan työkokemusta energia-alalta, mutta isoihin saappaisiin astuminen ei häntä pelottanut.

“Pidän siitä, että työ tarjoaa haasteita. Minua motivoi oppia uutta, pureutua yhtiön toimintatapoihin ja hioa niitä entistä paremmiksi”, Tari Solla kommentoi.

Tari kokee energia-alan mielenkiintoisena ja ajankohtaisena toimialana, jonka saralla Keravan Energia on hänestä monella tapaa edelläkävijä.

“Keravan Energialla on yhteiskunnallisesti erittäin tärkeä rooli. Olemme eturintamassa vaikuttamassa ilmastonmuutokseen kehittämällä uusia ympäristöystävällisiä teknologioita energiantuotantoon. Keravalla on siirrytty kohti uusiutuvia polttoaineita hurjalla vauhdilla; meillä luovuttiin kivihiilestä jo 2000-luvun alussa ja turpeesta viime vuonna. Emme tyydy vain vähentämään CO2-päästöjä, vaan tutkimme jopa mahdollisuuksia ottaa hiilidioksidia talteen ja hyödyntää sitä uusiutuvan liikennepolttoaineen tuottamiseen.”

Koulutukseltaan Tari on tuotantotalouden diplomiinsinööri, pääaineena teollisuustalous. Alun perin teollisuuden pariin hänet johdatti isän ja papan työhistoria alan parissa. Tari näkee energia-alan mielenkiintoisena työpaikkana juuri nyt, sillä ala on murrosten äärellä.

“Suurimman muutoksen näen kuluttajien roolissa. Tuuli- ja aurinkovoiman yleistymisen myötä sähkön tuotantomäärät tulevat heilumaan yhä enemmän ja se tuo heiluntaa myös hinnoitteluun. Se taas luotsaa kuluttajia hiljalleen kulutusjoustoon, eli ohjaamaan energiankulutustaan niille hetkille, kun sähköntuotantoa on paljon ja hinnat ovat edulliset.”

Kuluttajien roolin muuttuminen aktiivisemmaksi edellyttää kuitenkin uudenlaisia sähkösopimuksia ja kotiautomaatiota.

“Pörssisähkösopimukset yleistyvät ja sähkö tullaan hinnoittelemaan jopa viidentoista minuutin jaksoissa. Kotiautomaation ja teknisten ratkaisujen avulla kotien lämmitystä ja sähkönkäyttöä voidaan automaattisesti ohjailla edullisille hetkille, ja siten optimoida energialasku mahdollisimman edulliseksi. Kodit voivat varastoida edullista sähköä akkuihin ja käyttää sitä silloin, kun verkosta ostettu sähkö on kallista. Kodeilla tulee olemaan paljon enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa energialaskunsa suuruuteen. Se on todella innostavaa ja ohjaa meidät energiayhtiöt kehittämään yhä parempia ratkaisuja älykkäämpien kotien tarpeisiin.”

Toisena merkittävä muutoksena Tari näkee liikenteen sähköistymisen.

“Sähköautojen määrä Suomessa lisääntyy kiihtyvällä tahdilla, ja yhä useammassa kodissa on ladattava auto. Erityisesti taloyhtiöissä se asettaa suuria vaatimuksia latausinfralle. Varsinkaan vanhemmissa kiinteistöissä sähköjärjestelmän kunto ja mitoitus eivät ole riittäviä kattavan latauspistekokonaisuuden asentamiseen.”

“Myös latauksen tasapuolisuus ja kustannusten jakaminen käyttäjille ovat asioita, jotka taloyhtiön pitää ratkaista. Me Keravan Energialla olemme tarttuneet tähän tarpeeseen ja ryhtyneet tarjoamaan latausratkaisuja avaimet käteen -periaatteella taloyhtiöille. ”

Täysin kivuttomasti uuden liiketoiminnan starttaaminen ei kuitenkaan ole sujunut.

“Tällä hetkellä maailmanlaajuinen komponenttipula hiukan hidastaa laitteiden toimituksia, mutta pidemmällä aikavälillä sähköautojen latausratkaisujen liiketoimintamme rooli tulee vain kasvamaan sähköautoilun lisääntyessä.”

Keravan Energia on lähtenyt myös hyödyntämään palvelumuotoilua tuotevalikoimansa kehittämiseen.

“Olemme pohtineet, kuinka voisimme helpottaa asiakkaidemme elämää myymällä tuotteen sijaan palveluja. Esimerkiksi ensi alkuun sähköauton latauspisteet olivat meille laitekauppaa, jolloin käyttö ja huolto jäivät asiakkaan vastuulle. Ei asiakas kuitenkaan ole latausratkaisujen asiantuntija, joten laitteiston ylläpito voi tuntua hankalalta. Niinpä ryhdyimme vuokraamaan latauspalvelua. Jokainen lataaja maksaa tarpeensa mukaista kuukausimaksua palvelusta, johon kuuluu laitteiden asennus, huolto ja muu ylläpito, sekä tarvittavat mobiilisovellukset. Tämä tuotteemme on saanut erittäin hyvän vastaanoton erityisesti isännöitsijöiden keskuudessa.”

Keravan Energia aikoo tulevaisuudessa laajentaa samaa mallia myös muihin tuotteisiinsa.

“Tällä hetkellä työstämme yritysten aurinkovoimalan konseptia. Tarjoamme pian mallia, jossa asennamme asiakkaalle aurinkovoimalan, jonka ylläpito jää meidän vastuullemme. Asiakas puolestaan sitoutuu ostamaan meiltä aurinkovoimalan tuottaman sähkön määräajaksi. Näin asiakas voi tuottaa itse omalla katollaan omaan käyttöönsä puhdasta aurinkosähköä – ottamatta kontolleen omaa laitteistoa ja sen edellyttämää suurta kertainvestointia.” ∎

 

Sulje
Search