SÄHKÖN KULUTUS JA MITTAAMINEN

Mitä tarkoittaa yleis-, aika- ja kausisähkö?

Yleis-, aika- ja kausisähkö ovat tapoja mitata ja hinnoitella sähköä.

Yleissähkö

Yleissähkössä sähkön hinta on koko ajan sama ja sitä suositellaan kohteisiin, joiden pääasiallinen lämmitysmuoto ei ole sähkö. Yleissähkö on yleisin mittaustapa ja sen voi valita myös kohteisiin joissa on kausi- tai aikamittaus.

Aikasähkö

Aikasähkössä (tunnetaan myös yösähkönä) sähköenergia hinnoitellaan päivällä eri hintaan kuin yöllä. Sähkö on halvempaa yöllä kello 22-07. Aikasähköä suositellaan talouksiin, joiden pääasiallinen lämmitysmuoto on sähkö.

Kausisähkö

Kausisähkössä sähköenergia hinnoitellaan talviarkipäivinä eri hintaan kuin vuoden muina aikoina. Sähkö on kalliimpaa maanantaista perjantaihin aikavälillä 1.11.-31.3. klo 07-22. Alhaisempi hinta on voimassa vuoden kaikkina muina aikoina. Kausisähköä suositellaan talouksiin, joiden pääasiallinen lämmitysmuoto on sähkö.

Miten yleis-, aika-, ja kausisähkö määräytyy?

Se, valitaanko kiinteistöön yleis-, aika- vai kausisähkö, määräytyy useimmiten kiinteistön lämmitystavan mukaan. Jos lämmitys on kaukolämpö tai öljy, on järkevää valita yleissähkö. Muihin lämmitystapoihin, kuten maalämpöön tai sähkölämmitykseen, on järkevää valita aika- tai kausisähkö. Mikäli kulutus on vuositasolla alle 10 000 kWh, kannattaa kuitenkin valita yleissähkö.Miksi sähkölasku on talvella suurempi?

Sähkönkulutus nousee talvella, sillä sähköä kuluu lämmityksen lisäksi myös esimerkiksi valaistukseen. Aiemmin sähkön laskutus perustui arviolaskuihin ja jälkikäteen toimitettaviin sähkömittarin lukemiin. Sähkön hinta jakautui tasaisesti sähkölaskuille vuodenajasta riippumatta. Silloin sähkönkulutuksen kausittaisia eroja ei huomannut sähkölaskujen loppusummista. Nykyään kodeissa on etäluettavat sähkömittarit ja laskutus perustuu toteutuneeseen kulutukseen. Silloin sähkölaskut ovat talvella suuremmat, kun energiankulutuskin on huipussaan. Kesällä laskut ovat vastaavasti pienempiä.

Purevat pakkasjaksot lisäävät lämmitysenergiankulutusta ja erityisesti sähkölämmitteisissä kodeissa talven sähkölaskut saattavat yllättää suuruudellaan. Talvisin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota energiankulutustottumuksiin. Pienillä muutoksilla on mahdollista saada aikaan merkittäviä säästöjä energialaskuun. Näillä energiansäästövinkeillä hillitset energiankulutustasi:

Tarkista, onko huoneilman lämpötilaa varaa laskea?

Huoneilman lämpötilan alentaminen yhdellä asteella laskee lämmityskuluja 5 %.

Tarkista, että ilma pääsee kiertämään lämmityspatterien edessä

Älä sijoita patterien eteen huonekaluja tai verhoja, koska lämmin ilma ei pääse kiertämään tehokkaasti asunnossa.

Vähennä lämmitysenergian tarvetta polttopuilla

Jos kodissasi on takka, tulisijan käyttäminen voi säästää lämmityslaskussa jopa 10-30 %.

Tarkista ilmanvaihtokoneen säädöt

Jos kodissasi on ilmanvaihtokone, kannattaa tarkastaa, että se on säädetty oikein. Useassa laitteessa on erilliset asetukset kesä- ja talvikäyttöä varten. Ilmanvaihtokone voi kuluttaa paljon energiaa, varsinkin jos se on säädetty lämmittämään tuloilmaa.

Älä käytä ilmalämpöpumppua kovimmilla pakkasilla

Ilmalämpöpumpun energiatehokkuus laskee ulkolämpötilan laskiessa. Mitä uudempi malli, sen paremmin se toimii ilmojen kylmetessä. Nyrkkisääntöjä voidaan pitää, että uuttakaan mallia ei kannata käynnistää yli 20 asteen pakkasilla. Vanhemmat mallit kannattaa pitää suljettuna jo 15 asteen pakkasilla, koska silloin ilmalämpöpumppu ei enää säästä sähköä, vaan on verrattavissa sähköpatteriin. Muista myös tarkastaa, että talvisin ilmalämpöpumppua ei pidetä automaattiasetuksilla.

Sulje verhot ja sälekaihtimet

Verhot ja sälekaihtimet toimivat eristeenä ikkunoiden edessä, joten ne vähentävät lämpövuotoa. Vaikutus voi olla jopa yhden ikkunalasin verran.

Irtopatterit ovat sähkösyöppöjä

Jos käytössäsi on sähköllä toimiva irtopatteri, kannattaa harkita sen käyttöä. Teholtaan 800 watin lämmittimen yhtäjaksoinen käyttö maksaa noin 60 euroa kuukaudessa (sähkön hinta 10 snt/kWh).


Tarkkaile energiankulutustasi jopa tuntitasolla Asiakasportaalissamme

Lue lisää energiansäästövinkkejäMiten voin seurata energiankulutustani?

Voit tarkkailla kotisi energiankulutusta jopa tuntitasolla kätevästi Asiakasportaalissamme. Sähkömittarisi mittaama sähkönkulutuksesi näkyy palvelussa esimerkin mukaisena kaaviona:

Pienennä sähkönkulutustasi energiansäästövinkkiemme avulla.Mistä löydän etäluettavien sähkömittareiden käyttöohjeet

Etäluettavien sähkömittareiden käytöstä löydät tietoa täältä.Näkyvätkö sähkönkulutustietoni muille?

Sähkönkulutustietoihin sovelletaan samoja tietoturvaperiaatteita kuin asiakkaan henkilötietoihin. Tietojen käsittelyä säätelee henkilötietolaki. Keravan Energia ei luovuta asiakkaan tietoja kolmansille tahoille, vaan ne ovat vain asiakkaan ja Keravan Energian nähtävissä.

Sähkönkulutustiedot sisältävä Asiakasportaali on suojattu tietoturvasertifikaatilla.Aiheutuuko etäluettavista sähkömittareista säteilyä?

Etäluettavien sähkömittarien säteilymäärä on pientä, samaa luokkaa kuin tekstiviestin lähettäminen matkapuhelimella. Lisäksi mittari ei lähetä lukemia jatkuvasti, vaan kerran tai pari päivässä. Etäluettavat sähkömittarit on todettu turvallisiksi käytössä Säteilyturvakeskuksen toimesta.