SÄHKÖN KULUTUS JA MITTAAMINEN

Mitä tarkoittaa yleis-, aika- ja kausisähkö?

Yleis-, aika- ja kausisähkö ovat tapoja mitata ja hinnoitella sähköä.

Yleissähkö

Yleissähkössä sähkön hinta on koko ajan sama ja sitä suositellaan kohteisiin, joiden pääasiallinen lämmitysmuoto ei ole sähkö. Yleissähkö on yleisin mittaustapa ja sen voi valita myös kohteisiin joissa on kausi- tai aikamittaus.

Aikasähkö

Aikasähkössä (tunnetaan myös yösähkönä) sähköenergia hinnoitellaan päivällä eri hintaan kuin yöllä. Sähkö on halvempaa yöllä kello 22-07. Aikasähköä suositellaan talouksiin, joiden pääasiallinen lämmitysmuoto on sähkö.

Kausisähkö

Kausisähkössä sähköenergia hinnoitellaan talviarkipäivinä eri hintaan kuin vuoden muina aikoina. Sähkö on kalliimpaa maanantaista perjantaihin aikavälillä 1.11.-31.3. klo 07-22. Alhaisempi hinta on voimassa vuoden kaikkina muina aikoina. Kausisähköä suositellaan talouksiin, joiden pääasiallinen lämmitysmuoto on sähkö.

Miten yleis-, aika-, ja kausisähkö määräytyy?

Se, valitaanko kiinteistöön yleis-, aika- vai kausisähkö, määräytyy useimmiten kiinteistön lämmitystavan mukaan. Jos lämmitys on kaukolämpö tai öljy, on järkevää valita yleissähkö. Muihin lämmitystapoihin, kuten maalämpöön tai sähkölämmitykseen, on järkevää valita aika- tai kausisähkö. Mikäli kulutus on vuositasolla alle 10 000 kWh, kannattaa kuitenkin valita yleissähkö.Miksi sähkölasku on talvella suurempi?

Sähkönkulutus nousee talvella, sillä sähköä kuluu lämmityksen lisäksi myös esimerkiksi valaistukseen. Aiemmin sähkön laskutus perustui arviolaskuihin ja jälkikäteen toimitettaviin sähkömittarin lukemiin. Sähkön hinta jakautui tasaisesti sähkölaskuille vuodenajasta riippumatta. Silloin sähkönkulutuksen eroja ei huomannut sähkölaskujen loppusummista. Nykyään kodeissa on etäluettavat sähkömittarit ja laskutus perustuu toteutuneeseen kulutukseen. Silloin sähkölaskut ovat talvella suuremmat, kun energiankulutuskin on huipussaan. Kesällä laskut ovat vastaavasti pienempiä.

Pienennä sähkölaskuasi energiansäästövinkkiemme avulla.Miten voin seurata energiankulutustani?

Voit tarkkailla kotisi energiankulutusta jopa tuntitasolla kätevästi Asiakasportaalissamme. Sähkömittarisi mittaama sähkönkulutuksesi näkyy palvelussa esimerkin mukaisena kaaviona:

Pienennä sähkönkulutustasi energiansäästövinkkiemme avulla.Mistä löydän etäluettavien sähkömittareiden käyttöohjeet

Etäluettavien sähkömittareiden käytöstä löydät tietoa täältä.Näkyvätkö sähkönkulutustietoni muille?

Sähkönkulutustietoihin sovelletaan samoja tietoturvaperiaatteita kuin asiakkaan henkilötietoihin. Tietojen käsittelyä säätelee henkilötietolaki. Keravan Energia ei luovuta asiakkaan tietoja kolmansille tahoille, vaan ne ovat vain asiakkaan ja Keravan Energian nähtävissä.

Sähkönkulutustiedot sisältävä Asiakasportaali on suojattu tietoturvasertifikaatilla.Aiheutuuko etäluettavista sähkömittareista säteilyä?

Etäluettavien sähkömittarien säteilymäärä on pientä, samaa luokkaa kuin tekstiviestin lähettäminen matkapuhelimella. Lisäksi mittari ei lähetä lukemia jatkuvasti, vaan kerran tai pari päivässä. Etäluettavat sähkömittarit on todettu turvallisiksi käytössä Säteilyturvakeskuksen toimesta.