Tavoitteena pienentää Sipoon kaukolämmön hiilidioksipäästöjä Kilpilahden hukkalämmön avulla

Porvoon Kilpilahden toimijat Neste ja Borealis sekä energiayhtiöt Fortum, Helen ja Keravan Energia suunnittelevat hyödyntävänsä Kilpilahden tehdasalueen tuottamaa hukkalämpöä kaukolämmön tuottamiseen. Kilpilahdessa johdetaan mereen yli gigawatin verran hukkalämpöä vuodessa, mikä vastaa suuren ydinvoimalan tuotantoa. Kilpilahden tuottamalla hukkalämmöllä voitaisiin lämmittää neljäsosa koko pääkaupunkiseudusta, ja lisäksi lämpöä riittäisi myös Keravalle ja Sipooseen.

Vuonna 2019 käynnistettiin hankkeen esiselvitys, ja nyt on tullut aika edetä tutkimusvaiheeseen, jossa yksityiskohtaisemmin tarkastellaan hankkeen teknisiä ja taloudellisia edellytyksiä.

Muut toimijat ovat mukana hankkeessa pienentääkseen kivihiilen käyttöään, mutta Keravan Energia on luopunut kivihiilestä kokonaan jo 2000-luvun alussa. Keravalla lämpö tuotetaan jo nyt lähes täysin uusiutuvilla polttoaineilla Keravan biovoimalan ansiosta. Toisin on Keravan Energian tytäryhtiön Sipoon Energian alueella, jossa kaukolämmityksen polttoaineena on pitkään ollut maakaasu.

Olemme määrätietoisesti pyrkimässä pois maakaasun käytöstä kohti ilmastoystävällisempiä vaihtoehtoja. Ensimmäinen konkreettinen teko oli kaukolämmön runkolinjan rakentaminen Keravalta Sipooseen vuonna 2017. Sen myötä Nikkilään virtaa Keravan biovoimalaitoksen uusiutuvilla polttoaineilla tuotettua kaukolämpöä. Seuraavaksi käynnistimme suunnitelmat puupellettikäyttöisen lämpökeskuksen rakentamiseksi Söderkullaan, joka valmistuu vielä kuluvan vuoden aikana. Kilpilahden hanke on kolmas konkreettinen teko, jonka avulla pääsemme vieläkin lähemmäs hiilineutraalia kaukolämpöä Sipoossa.

Olemme aktiivisesti etsineet hukkalämpökohteita hyödynnettäväksi kaukolämmön tuotannossa. Kilpilahden hanke on yhtiölle hyvin kiinnostava mahdollisuus, mutta sen kannattavuuteen vaikuttaa vielä erityisesti hukkalämmön hyödyntämisessä tarvittavien lämpöpumppujen verokohtelu. Tällä hetkellä hukkalämpöä hyödyntävät lämpöpumput ovat korkeimmassa sähköveroluokassa, mikä nostaa hukkalämmöllä tuotetun kaukolämmön hintaa. Hankkeen lopullinen investointipäätös tehdään vuonna 2021 ja rakentaminen voisi alkaa 2023. Kilpilahden lämpöä voitaisiin konkreettisesti alkaa hyödyntää aikaisintaan 2025.


Takaisin uutisiin