OPAS LÄMPÖPUMPUN HANKINTAAN

24.10.2017

Pohditko kotisi lämmitysjärjestelmäksi lämpöpumppua? Markkinoilla on tekniikaltaan erilaisia lämpöpumppuja, esimerkiksi maalämpöpumppuja, poistoilmalämpöpumppuja ja ilma-vesilämpöpumppuja. Lämpöpumpputeknologioiden eroista löydät tietoa esimerkiksi Motivan sivuilta.

Lämpöpumpun kannattavuuteen vaikuttaa moni tekijä. Lämpöpumpun soveltuvuutta pohdittaessa on lähdettävä liikkeelle teknisistä perusasioista, kuten

  • Onko talossa tekninen tila, johon laitteiston voi sijoittaa?
  • Onko talossa vesikiertoinen lattialämmitys tai muu vesilämmitysmuoto, jossa lämmitysveden menolämpötila ei lämmityskaudella ole korkea (mieluiten alle 25°C)?
  • Onko kiinteistönne muu kuin matalaenergia- tai passiivitalo?

Jos vastaus kaikkiin kysymyksiin on kyllä, on vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kytkettävä lämpöpumppu harkinnan arvoinen. Seuraavaksi kannattaa tehdä laskelmia lämpöpumpun ja vaihtoehtoisten lämmitysmuotojen käyttökuluista. Kuluja laskettaessa kannattaa huomioida, että energian hinta voi vaihdella rajusti. Esimerkiksi sähkön siirtohinnat vaihtelevat paikkakuntakohtaisesti. Kevyen polttoöljyn hintavaihtelu viimeisen 10 vuoden ajalla on 0,52 €/l ja 1,17 €/l välillä. Kaukolämmön hintakehityksen Keravalla näet alla olevasta kuvaajasta.


Kaukolämmön hintakehitys €/MWh vuodesta 1995 alkaen. Tarkastelussa 130 m2 -omakotitalo, joka kuluttaa kaukolämpöä 18 MWh/vuosi. Oranssi kuvaaja esittää kaukolämpöenergian hinnan, sininen kuvaaja energian hinnan lisäksi perusmaksun.


Laske vertailut voimassa olevien hintojen lisäksi myös hiukan korotetuilla hinnoilla, jotta otat huomioon mahdolliset hinnannousut. Lämpöpumppujen myyntiesitteistä kannattaa tarkistaa minkälaisilla arvoilla hintalaskelmat on saatu. Ennen myyjän paikalle kutsumista on järkevää laittaa mieltä askarruttavat kysymykset paperille, ja niin ikään kirjoittaa saadut vastaukset ylös. Näin on helpompi omassa rauhassa pohtia eri energiamuotojen kannattavuutta. Tutustu vaihtoehtoihin huolella, kartoita niiden hyödyt ja heikkoudet ja kilpailuta monipuolisesti.

Keravan Energia auttaa kaikissa lämmitysasioissa

Kun pohdit lämmitysratkaisua, kannattaa kääntyä meidän puoleemme. Annamme mielellämme tarjouksen kaukolämpöön liittymisestä ja käyttökuluista. Lisäksi meiltä saat energianeuvontaa ja puolueetonta tietoa muista harkitsemistasi lämmitysratkaisuvaihtoehdoista.

Ota yhteyttä ja kysy lisää:

lampopalvelu@keravanenergia.fi

p. (09) 5849 550


Huomioitavaa lämpöpumppuihin liittyen

  • Lämpöpumpun hyötysuhde on parhaimmillaan tuotettaessa matalia lämpötiloja, kuten lattialämmityksen lämmitysvesi.
  • Vesikeskuslämmityksessä saattaa pattereille menevä lämpötila olla kovilla pakkasilla jopa 80 °C, mikä heikentää lämpöpumpun hyötysuhdetta huomattavasti.
  • Lämpimän käyttöveden (55-65 °C) tuottaminen ei ole lämpöpumpputekniikalla kovinkaan edullista ja syö koko laitteen hyötysuhdetta. Lämminvesikierto heikentää hyötysuhdetta entisestään.
  • Lämpöpumppujen kanssa tulee olla todella huolellinen putkien eristämisessä. Huono eristys heikentää hyötysuhdetta.
  • Pienet passiivi- ja matalaenergiatalot kuluttavat niin vähän lämmitysenergiaa, että yleensä maalämpöjärjestelmä ei elinkaarensa aikana maksa itseään takaisin.
  • Haja-asutusalueella hyvin eristetty lattialämmitteinen iso omakotitalo on todennäköisesti kannattavinta lämmittää maalämmöllä, varsinkin jos lähellä on vesistö mistä lämpö otetaan.