Hyppää sisältöön

Sähkösopimusopas

Milloin viimeksi olet kilpailuttanut sähkösopimuksesi? Tiedätkö, kuinka sähkön hinta sähkösopimuksessasi muodostuu? Sähkön kilpailuttaminen ei ole aina yksinkertaista, sillä sähkösopimuksia on monenlaisia. Sähkön hintaan vaikuttaa esimerkiksi tuotantotapa – eli onko sopimuksen sähkö tuotettu fossiilisilla polttoaineilla vai uusiutuvalla energialla. 

 

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Määräaikaisissa sopimuksissa sähkön hinnat lukitaan tietyksi aikajaksoksi, mutta sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden. Sopimuksen lähestyessä loppuaan asiakkaan tulee muistaa tehdä uusi sopimus. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sopii niille, jotka eivät halua uusia sopimustaan määräajoin. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa milloin tahansa.

Mitä tarkoittaa yleis-, aika- ja kausisähkö?

Yleis-, aika- ja kausisähkö ovat tapoja mitata ja hinnoitella sähköä.

Yleissähkö

Yleissähkössä sähkön hinta on sama ympäri vuoden, ja sitä suositellaan kohteisiin, joissa pääasiallinen lämmitysmuoto ei ole sähkö, kuten kerrostaloihin. Se soveltuu parhaiten kohteisiin, joissa sähkönkäyttö on vähäistä (alle 10 000 kWh), tai joissa sähkön käyttö ajoittuu pääosin päiväajalle.

Aikasähkö

Aikasähkössä (tunnetaan myös yösähkönä) sähköenergia hinnoitellaan päivällä eri hintaan kuin yöllä. Sähkö on halvempaa yöllä kello 22-07. Aikasähköä suositellaan talouksiin, joissa pääasiallinen lämmitysmuoto on sähkö, sähkön käyttö on yli 10 000 kWh vuodessa, ja joissa sähkön kulutus voidaan keskittää yöaikaan.

Kausisähkö

Kausisähkössä on kaksi hintaa sähköenergialle: talviarkipäivän hinta ja muun ajan hinta. Sähkö on kalliimpaa maanantaista perjantaihin aikavälillä 1.11.-31.3. klo 07-22. Kausisähköä suositellaan talouksiin, joiden pääasiallinen lämmitysmuoto on sähkö, ja joissa voidaan hyödyntää kesäajan edullisempaa sähköä ja rajoittamaan sähkön käyttöä talvella arkipäivisin.

Sulje
Search