Milloin viimeksi olet kilpailuttanut sähkösopimuksesi? Tiedätkö, kuinka sähkön hinta sähkösopimuksessasi muodostuu? Sähkön kilpailuttaminen ei ole aina yksinkertaista, sillä sähkösopimuksia on monenlaisia. Sähkön hintaan vaikuttaa esimerkiksi tuotantotapa – eli onko sopimuksen sähkö tuotettu fossiilisilla polttoaineilla vai uusiutuvalla energialla.
Määräaikaisissa sopimuksissa sähkön hinnat lukitaan tietyksi aikajaksoksi, mutta sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden. Sopimuksen lähestyessä loppuaan asiakkaan tulee muistaa tehdä uusi sopimus. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sopii niille, jotka eivät halua uusia sopimustaan määräajoin. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa milloin tahansa.
Yleis-, aika- ja kausisähkö ovat tapoja mitata ja hinnoitella sähköä.
Yleissähkössä sähkön hinta on koko ajan sama ja sitä suositellaan kohteisiin, joiden pääasiallinen lämmitysmuoto ei ole sähkö, kuten kerrostaloissa. Yleissähkö on yleisin mittaustapa ja sen voi valita myös kohteisiin joissa on kausi- tai aikamittaus.
Aikasähkössä (tunnetaan myös yösähkönä) sähköenergia hinnoitellaan päivällä eri hintaan kuin yöllä. Sähkö on halvempaa yöllä kello 22-07. Aikasähköä suositellaan talouksiin, joiden pääasiallinen lämmitysmuoto on sähkö.
Kausisähkössä sähköenergia hinnoitellaan talviarkipäivinä eri hintaan kuin vuoden muina aikoina. Sähkö on kalliimpaa maanantaista perjantaihin aikavälillä 1.11.-31.3. klo 07-22. Alhaisempi hinta on voimassa vuoden kaikkina muina aikoina. Kausisähköä suositellaan talouksiin, joiden pääasiallinen lämmitysmuoto on sähkö.