Hyppää sisältöön

Miten huoltovarmuutta ylläpidetään paikallisessa verkkoyhtiössä?

Huoltovarmuudella sähkön osalta tarkoitetaan varautumista erilaisten kriisitilanteiden ja häiriöiden varalle. Sähköyhtiöillä on erilaisia suunnitelmia tällaisia tilanteita varten. Energian saantihäiriöden varalle valtiolla on olemassa myös varmuusvarasto, jossa on noin viiden kuukauden tarpeiksi tuontipolttoaineita.

Fingrid Oyj vastaa Suomen laajuisesti sähkön tuotannon ja kulutuksen tasapainosta. Energiavirasto seuraa ja raportoi, miten sähköntuotantokapasiteetti riittää yhteistyössä muiden alan toimijoiden kanssa. Valtioneuvosto päättää valtion varmuusvarastojen käytöstä ja purkamisesta.

Useat rinnakkaiset reitit sähkölle vahvistavat käyttövarmuutta

Sähköverkon huoltovarmuus tarkoittaa ennen kaikkea sen varmistamista, että sähköverkko toimii häiriöttä ja mahdolliset viat korjataan nopeasti. On hyvä erottaa energiajärjestelmän huoltovarmuus, joka koskee energian saatavuutta, ja sähköverkon huoltovarmuus, jolla viitataan sähkön jakelun luotettavuuteen. Hajautettu energiantuotanto ja monipuoliset energialähteet vahvistavat vahvistavat koko järjestelmän huoltovarmuutta, kun taas sähköverkon käyttövarmuutta parantavat erityisesti varasyöttöyhteydet, eli useat rinnakkaiset reitit sähkölle. Käytännössä sähköverkkoa voikin ajatella hämähäkinseittinä, jossa on useita keskeltä (sähköasemalta) lähteviä lankoja (kaapeleita) ja näiden välillä sivuttaisia yhteyksiä.

Sähköasemien määrä ja niiden rinnakkainen toiminta keskiössä

Sähköverkon käyttövarmuus perustuu monipuolisiin yhteyksiin eri pisteiden välillä sekä suojattuihin verkkorakenteisiin, kuten maakaapeleihin ja puistomuuntamoihin. Lisäksi käyttövarmuutta tukevat automaattijärjestelmät, jotka rajaavat viat nopeasti ja palauttavat sähköt niille asiakkaille, joita vika ei suoraan koske. Sähköasemien määrä ja niiden rinnakkainen toiminta ovat myös keskeisessä roolissa – varayhteydet sähköasemien välillä parantavat jakeluverkon toimintaa ja takaavat sähköjen jatkuvuuden.

Ilmajohtoverkkoa pidetään kunnossa säännöllisillä tarkastuksilla

Verkon kehittäminen on edellytys luotettavalle sähkönjakelulle. Vanhaa ilmajohtoverkkoa kaapeloidaan, mikä vähentää sääolosuhteiden aiheuttamia häiriöitä, ja jäljelle jäävän ilmajohtoverkon kunnossapitoon panostetaan säännöllisillä tarkastuksilla ja kunnossapitotoimilla. Esimerkiksi ilmajohtojen raivaus tehdään jatkuvasti suunnitellulla rytmillä eri alueilla. Suurjänniteverkko (110 kV) koostuu pääosin ilmajohtoverkosta, jonka käyttövarmuuteen vaikuttavat myös rinnakkaiset sähkönsyöttöreitit eri Fingridin kantaverkon pisteistä.

Jatkuva kehitystyö varmistaa verkon luotettavuuden

Vaikka sähköverkon vikoja ei voida täysin estää, nopea viankorjaus on olennaista. Siksi varmistamme, että käytettävissä on riittävästi resursseja, mukaan lukien yhteistyö urakoitsijoiden kanssa. Näin vikaantuneet johdot saadaan korjattua mahdollisimman nopeasti ja sähköt palautettua asiakkaille. Verkon luotettavuus varmistetaan jatkuvalla kehitystyöllä, kuten kaapeloinneilla, suurjänniteverkon rengasyhteyksillä ja verkon kunnossapidolla. Riittävä kapasiteetti on myös tärkeää – jos kapasiteettia ei ole riittävästi, asiakkailla voi esiintyä jännitteen alentumista, joka näkyy esimerkiksi himmeämpinä valaisimina.

Verkkoyhtiö on jatkuvassa valmiudessa kriisitilanteisiin

Kriisitilanteessa sähköt voivat katketa laajalta alueelta, kuten kokonaisesta kaupunginosasta. Sähkökatkon taustalla voivat olla sääilmiöt, laiterikot tai ulkopuolinen vaikuttaminen. Ilmajohtoverkko on erityisen altis myrskyille ja ukkosille, jolloin kaatuvat puut voivat vaurioittaa linjoja. Maakaapeliverkossa laajat viat johtuvat yleensä laiterikoista tai kaivuutöiden yhteydessä katkaistuista kaapeleista. Nykyään on myös varauduttava ulkopuoliseen vaikuttamiseen, josta on nähty esimerkkejä muun muassa Suomenlahdella Estlink 2 -kaapelin kohdalla.

Riippumatta kriisin syystä sähköverkkoyhtiö on varautunut ennakoivilla toimilla ja suunnitelluilla korjausprosesseilla, jotta sähkönjakelu voidaan palauttaa mahdollisimman nopeasti. Näin varmistamme, että sähköverkko pysyy toimintavarmana ja luotettavana kaikissa olosuhteissa.

Sulje
Search