Hyppää sisältöön

Datahub-tiedonvaihtojärjestelmän käyttöönotto vaikuttaa sähköisten kanaviemme toimivuuteen 2.2.–8.3.2022

Mikä on Datahub?

Datahub on Suomen kaikkia sähköyhtiöitä koskeva lakisääteinen tiedonvaihtojärjestelmä, joka otetaan käyttöön helmikuussa 2022. Datahubiin tallennetaan tiedot kaikista Suomen 3,8 miljoonasta sähkönkäyttöpaikasta. Tietoja käyttävät kaikki Suomen noin 100 sähkönmyyjää ja 80 sähkönjakeluverkkoyhtiötä palvellessaan asiakkaitaan, eli sähkön käyttäjiä.

Datahubia hallinnoi Fingrid Datahub Oy, joka on kantaverkkoyhtiö Fingridin tytäryhtiö. Yhtiö hoitaa datahubiin liittyvää operatiivista toimintaa.

Datahubiin tullaan tallentamaan sähkömarkkinalain mukaisesti sähkönkäyttöpaikkaan liittyvää tietoa, asiakas- ja kulutustietoa. Järjestelmän on tarkoitus nopeuttaa tiedonvaihtoa eri osapuolten välillä, kun tieto on kaikkien siihen oikeutettujen saatavilla samanaikaisesti – tasapuolisesti ja ajantasaisena. 

Datahub tulee nopeuttamaan esimerkiksi sähkönmyyjän vaihtoa.

Datahubin käyttöönoton vaikutukset

Valtakunnallisen Datahub-tietojärjestelmän käyttöönoton vuoksi sähkösopimusten teossa voi esiintyä hitautta ja katkoja. Pahoittelemme häiriötä! Otathan tarvittaessa yhteyttä asiakaspalveluun, p. (09) 5849 5526 / asiakaspalvelu@keravanenergia.fi.

Käyttöönoton vuoksi aikavälillä 2.2.–8.3.2022 asiakasportaaliimme ei päivity niiden asiakkaiden energiankulutustietoja, jotka sijaitsevat sähköverkkomme (Kerava, Sipoo) ulkopuolella.

Datahubin vaikutukset asiakkaalle

GSRN-tunnus korvaa nykyiset käyttöpaikkatunnukset

Datahubin käyttöönotto ei vaadi toimenpiteitä asiakkailta. Kun järjestelmä on otettu käyttöön helmikuussa 2022, näkyy muutos asiakkaalle sähkölaskussa, kun vanhan mallinen käyttöpaikkatunnus muuttuu 18-merkkiseksi GSRN-tunnukseksi. Uusi GSRN-tunnus muodostuu kolmesta osasta; yritystunnisteesta, yksilöllisestä tunnuksesta ja tarkastusnumerosta.

Asiakkaat voivat halutessaan tarkistaa tietonsa myös Datahubista

Myös sähkön käyttäjillä on pääsy Datahubiin. Asiakkaat voivat tarkastella siellä sähkönkäyttöön liittyviä tietoja, kuten sähkönkäyttöpaikansa kulutustietoja ja käyttöpaikan asiakastietoja. Voit edelleen tarkastella sopimus- ja kulutustietojasi myös Asiakasportaalissamme. Jos asiakkaalla on useita käyttöpaikkoja eri puolella Suomea, ovat niiden kaikkien tiedot Datahubissa nähtävillä yhdellä kirjautumisella sähköyhtiöistä riippumatta. Asiakkaat kirjautuvat Datahubiin suomi.fi-kirjautumisen kautta.

Sulje
Search