Olet oikeutettu hyvitykseen, jos arvonlisäverollinen sähköenergian hintasi on ollut yli 10 snt/kWh tai sinulla on ollut pörssihintoihin sidottu sähkösopimus (ns. pörssisähkö) vuoden 2022 marras-joulukuussa ja/tai vuoden 2023 tammikuussa sekä sähkölaskusi loppusumma sähköenergian osalta on ollut yli 90 euroa kuukaudessa.
Sähköhyvityksen määrä on 50 % sähkölaskusi sähköenergian arvonlisäverollisesta 90 euroa omavastuuosuuden ylittävästä myyntihinnasta. Hyvitystä ei voi saada siirtohinnasta eikä sähköveroista. Hyvityksen määrä voi olla enintään 700 euroa kuukautta kohden.
Paljonko saan hyvitystä?
Sähköhyvityksen määrä on 50 % sähkölaskusi sähköenergian arvonlisäverollisesta 90 € omavastuuosuuden ylittävästä myyntihinnasta.
Hyvityksen määrä on enintään 700 euroa kuukautta kohden.
Hyvityksen määrä lasketaan kuukausittaisen 90 euron suuruisen omavastuun jälkeisestä summasta. Jotta voit saada hyvitystä, sähköenergialaskusi on oltava kyseiseltä kuukaudelta yli 90 euroa.
Hyvitystä ei makseta, jos hyvityksen määrä kuukauden osalta on alle viisi (5) euroa.
HUOM. Hyvitystä ei voi saada siirtohinnasta eikä sähköveroista.
Milloin sähköhyvitys maksetaan?
Ensimmäinen erä sähköhyvityksestä maksetaan lähtökohtaisesti huhtikuussa erääntyvällä laskulla. Jos sinulle ei tule laskua huhtikuussa, ensimmäinen erä maksetaan sitä seuraavalla laskulla.
Vastaavasti hyvityksen toinen erä maksetaan sitä seuraavalla laskulla.
Mitä tapahtuu, jos hyvitys on suurempi kuin laskuni loppusumma?
Jos hyvitys on suurempi kuin sähkölaskusi, loput ensimmäisen erän hyvityksestä siirretään seuraaville laskuillesi.
Jos sinulla on aiempia avoimia sähkölaskuja, niin hyvitys kohdistetaan ensisijaisesti niille.
Sähköhyvitys maksetaan suhteutettuna voimassa olleeseen sopimusaikaan.
Esimerkki
Jos olet vaihtanut sähkönmyyjää esim. marraskuun 10. päivä, sinun vanha sähkönmyyjäsi hyvittää sinulle ajanjaksolta 1–9.11. Uusi sähkönmyyjäsi taas hyvittää sinulle 10.–30.11. väliseltä ajalta. Hyvityksessä huomioidaan tällöin omavastuuosuuden jakautuminen suhteessa kyseisen kuukauden päivien määrään.
Sähkösopimukseni teillä on päättynyt. Miten saan hyvitykseni?
Jos sähkösopimuksesi on ehtinyt päättyä ennen kuin hyvitys on ehditty huomioida sähkölaskullasi, takautuva sähkövähennys maksetaan rahana ilmoittamallesi tilille.
Kirjaudu omille sivuille asiakasportaalissamme (sisäänkirjautuminen avattu uudestaan vanhoille asiakkaillemme) ja ilmoita tilinumerosi meille kohdassa Asiakastiedot ja Ilmoita tilinumero sähköhyvitystä varten. Muista tallentaa tiedot.
Huom. Jos sinulla on sopimuksen päätyttyä vielä avoinna oleva maksamaton sähkölasku, sähköhyvitys käytetään ensisijaisesti siihen.
Olenko oikeutettu hyvitykseen jos minulla on aika- tai kausisähkö?
Jos sopimuksesi kulutuksella painotettukeskihinta marras-, joulu- tai tammikuussa ylitti 10 snt/kWh, sinä olet oikeutettu sähköhyvitykseen. Esimerkki alla miten lasket painotetun keskihinnan sähköllesi.
Jos sinulla oli esim. Paikallissähkö viime joulukuussa
Päiväsähkön hinta 29 snt/kWh (alv 24%) ja esim. kuukauden kulutus päivällä 100 kWh, yösähkön hinta 12,90 snt/kWh (alv 24%) ja esim. kuukauden kulutus yöllä 150 kWh.
Tässä tapauksessa keskihinta ylittää 10 snt/kWh, joten olet oikeutettu sähköhyvitykseen.
Olette laskeneet sähköhyvityksen virheellisesti, haluan reklamoida – miten teen?
Sähköhyvitysten reklamaatio / Vaatimus sähkön hyvityksestä
Voit tehdä reklamaation tällä lomakkeella, jos koet, että olemme laskeneet sinun sähköhyvityksesi väärin. Tällä lomakkeella voi myös tehdä Vaatimuksen sähkön hyvityksestä.
Miten Y-tunnuksella sopimuksen tehneen kuluttajan oikeus hyvitykseen ja hyvityssumma määräytyy?
Y-tunnuksella sopimuksen tehneen kuluttajan oikeus hyvitykseen ja hyvityssumma määräytyy Energiaviraston päätöksellä, joka tehdään tapauskohtaisen harkinnan perusteella.
Tee ensin vaatimus hyvityksestä sähkönmyyjällesi. Se tulee tehdä 30 päivän kuluessa sen laskun eräpäivästä, jolla puuttuva hyvitys tai virhe ilmenee.
Noudata sähköisen järjestelmän ohjeita ja toimita kaikki pyydetyt tiedot sekä vakuuta toimittamasi tiedot oikeiksi.
Sähköyhtiö maksaa hyvityksen kuluttajalle Energiaviraston päätöksen perusteella.
Sähköhyvitysten reklamaatio / Vaatimus sähkön hyvityksestä
Voit tehdä reklamaation tällä lomakkeella, jos koet, että olemme laskeneet sinun sähköhyvityksesi väärin. Tällä lomakkeella voi myös tehdä Vaatimuksen sähkön hyvityksestä.
mikäli vuosikulutuksesi on alle 1000 kWh/vuosi, saat 2 laskua vuodessa, eli puolen vuoden välein.
mikäli vuosikulutuksesi on 1000–5000 kWh/vuosi, saat 6 laskua vuodessa, eli joka toinen kuukausi.
mikäli vuosikulutuksesi on yli 5000 kWh/vuosi, saat 12 laskua vuodessa, eli joka kuukausi.
Mikäli emme saa lukemia, laskutus tapahtuu arviona. Arvio korjataan seuraavassa laskussa, saatuamme lukemat.
Miten sähkölaskua tulkitaan?
Laskutus perustuu sähkömittarien tunneittain mittaamaan kulutukseen, eli tuntisarjaan. Opi miten sähkölaskua luetaan
Miten saan käyttöön e-laskun?
Ota ympäristöystävällinen e-lasku helposti käyttöösi omassa verkkopankissasi. Tarvitset vain laskun viitenumeron. Lisätietoa e-laskuista saat oman pankkisi verkkopankista.
E-lasku on helppo ja turvallinen tapa maksaa laskut. E-lasku on verkkopankkiisi saapuva sähköinen lasku, jonka maksat pankkitunnuksillasi nopeasti ja vaivattomasti. E-laskun maksaminen on paperilaskua näppärämpää, sillä laskun tietoja ei tarvitse näppäillä. E-laskut voi myös laittaa maksuun automaattisesti. E-laskut säilyvät pankin arkistossa ja voit ottaa laskut vastaan ajasta ja paikasta riippumatta.
Miksi saan sähkölaskuja kahdesta eri energiayhtiöstä?
Jos kaksi energiayhtiötä lähettää sinulle samalta aikajaksolta kumpikin oman laskunsa, on kyse siitä, että olet kilpailuttanut sähkösi. Ostat siis sähköenergian eri myyjältä kuin yhtiöstä, joka toimittaa sähkösi. Sähköenergiasta ja sähkön siirrosta tulee siis eri laskut. Mikäli ostat sähkön ja siirron samalta yhtiöltä, laskutetaan ne yhdellä laskulla.
Minulla ei ole käytössä verkkopankkia. Voivatko laskuni mennä suoraveloituksen tapaan maksuun automaattisesti?
Kyllä voi. Verkkopankiton asiakas, joka ei voi vastaanottaa e-laskuja, voi solmia pankkinsa kanssa suoramaksusopimuksen. Pankki laittaa suoramaksusopimuksen alaiset sähkölaskut automaattisesti maksuun asiakkaan puolesta. Lisätietoja saat pankistasi.
Maksusuunnittelu
Tarvitsen lisäaikaa sähkölaskuni maksuun, mitä voin tehdä?
Tarvitsetko laskullesi lisää maksuaikaa? Ole suoraan yhteydessä meihin ja katsomme miten voimme parhaiten auttaa sinua laskujen maksamisessa. Hae lisää maksuaikaa
Huom. Yrityksen laskuja ei voi pilkkoa.
Miksi sain sähkölaskusta perintäkirjeen Lowellilta?
Maksamattomien laskujen perinnän hoitaa puolestamme Lowell Suomi Oy.
En pysty maksamaan sähkölaskuani eräpäivään mennessä. Katkaisetteko minulta sähköt?
Emme katkaise sähköjä heti laskun eräpäivän jälkeen. Ennen sähköntoimituksen keskeyttämistä lähetämme maksumuistutuksen. Jos emme tämänkään jälkeen saa maksua, lähetämme katkaisuvaroitusilmoituksen.
Huom. Keskeytämme sähköntoimituksen vasta kun sähkönkäyttäjä on olennaisesti laiminlyönyt maksujen suorittamisen tai rikkonut sopimukseen perustuvia velvoitteitaan. Käytännössä katkaisemme sähköntoimituksen aikaisintaan viiden (5) viikon kuluttua maksun erääntymisestä.
Jos maksulaiminlyönnin perusteena on henkilön sairaus, työttömyys tai muu erityinen syy, katkaisemme sähköt vasta kolmen (3) kuukauden kuluttua maksun eräpäivästä edellyttäen, että sairaudesta tms. on meille kerrottu.
Sähköntoimitusta ei maksujen laiminlyönnin vuoksi katkaista vakituisena asuntona käytettävästä rakennuksesta, jonka lämmitys on riippuvainen sähköstä lokakuun alun ja huhtikuun lopun välisenä aikana ennen kuin on kulunut neljä (4) kuukautta laiminlyödyn maksun eräpäivästä. Pyydä lisätietoja luotonvalvonta@keoy.fi
Miten saan maksamattomien laskujen takia katkaistut sähköt takaisin päälle?
Keskeytämme sähköntoimituksen, jos sähkönkäyttäjä on olennaisesti laiminlyönyt maksujen suorittamisen tai on muutoin olennaisesti rikkonut sopimukseen perustuvia velvoitteitaan. Jos sähkösi on katkaistu maksamattomien laskujen takia, saat sähköt takaisin päälle toimimalla näin.
Sähkösopimuksen irtisanominen
Kuinka irtisanon sähkösopimukseni?
Minulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Sinun ei tarvitse ilmoittaa meille, jos vaihdat sähkönmyyjää. Uusi sähkönmyyjäsi irtisanoo sähkönsopimuksesi automaattisesti.
Minulla on määräaikainen sähkösopimus
Määräaikaista sähkösopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskautta. Sen voi irtisanoa ainoastaan muuton yhteydessä. Muistathan irtisanomisen yhteydessä ilmoittaa myös uuden osoitteesi loppulaskutusta varten.
Määräaikaista sähkösopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden, ellet ole muuttamassa.
Päätä sähkösopimuksesi muuton vuoksi vanhasta osoitteestasi asiakasportaalissamme.
Tee uusi sähkösopimus uuteen asuntoosi vähintään kaksi viikkoa ennen muuttopäivää. Näin varmistut, että sähköt ovat oikeaan aikaan kytkettyinä!
Miten tapahtuu sähkösopimukselle kuolemantapauksen myötä?
Kuolinpesän osakas tulee ottaa yhteyttä sekä sähköverkkoyhtiöön että sähköyhtiöön ja ilmoittaa, että omainen on menehtynyt. Me emme saa tätä tietoa muualta.
Pyydä kaikilta kuolinpesän osakkailta valtakirja, jos haluat irtisanoa sähkösopimuksen. Sähkösopimus voi olla kuolinpesän nimissä, kunnes perunkirjoitus on tehty.
Mitä eroa on määräaikaisella ja toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella?
Määräaikaisissa sähkösopimuksissa sähkön energiahinta (snt/kWh) sekä perusmaksu (€/kk) lukitaan tietyksi aikajaksoksi, tavanomaisesti kahdeksi tai yhdeksi vuodeksi kerrallaan, mutta sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden. Sopimuksen lähestyessä loppuaan asiakkaan tulee muistaa tehdä uusi sopimus. Määräaikaisen sähkösopimus purkautuu asiakkaan muuttaessa.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on joustavampi vaihtoehto, sillä sen voi irtisanoa kahden viikon (14 pvä) irtisanomisajalla. Toistaiseksi voimassa olevaa sähkösopimusta ei tarvitse muistaa uusia, toisin kuin määräaikaista sähkösopimusta. Meidän toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat Varttisähkö ja Fiksusähkö.
Miten yleis-, aika-, ja kausisähkö määräytyy?
Se, valitaanko kiinteistöön yleis-, aika- vai kausisähkö, määräytyy useimmiten kiinteistön lämmitystavan mukaan. Jos lämmitys on kaukolämpö tai öljy, on järkevää valita yleissähkö. Muihin lämmitystapoihin, kuten maalämpöön tai sähkölämmitykseen, on järkevää valita aika- tai kausisähkö. Mikäli kulutus on vuositasolla alle 10 000 kWh, kannattaa kuitenkin valita yleissähkö.
Sain aiheettoman sähkösopimusvahvistuksen sähkönmyyjän puhelun jälkeen. Mitä teen?
Jos et ole tilannut uutta sähkösopimusta, voit kiistää myyjänvaihdon.
Tiesithän, että netissä ja puhelimitse tehdyissä sopimuksissa on aina 14 päivän peruutusoikeus kuluttajalle.
Jos haluat perua äskettäin tekemäsi sähkösopimuksen kanssamme, kuluttaja-asiakkailla on oikeus perua sähkönmyyntisopimus 14 päivän sisällä sopimuksen tekohetkestä. Voit perua sähkösopimuksen lomakkeellamme.
Minulla on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Sinun ei tarvitse ilmoittaa meille, jos vaihdat sähkönmyyjää. Uusi sähkönmyyjäsi irtisanoo sähkönsopimuksesi automaattisesti.
Minulla on määräaikainen sähkösopimus
Määräaikaista sähkösopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskautta. Sen voi irtisanoa ainoastaan muuton yhteydessä. Muista muuton yhteydessä ilmoittaa meille uuden osoitteesi loppulaskutusta varten.
Sähkön kokonaishinta muodostuu sähköenergian hinnasta (myyntiosuus), sähkön siirrosta (siirto-osuus) ja sähkö- sekä arvonlisäveroista, jotka sähkönsiirtoyhtiö välittää valtiolle.
Kuvan esimerkki: Sähkötuote: yleissähkö, vuosikulutus 5 000 kWh. Sähkölaskun hinnasta 42 % on sähköenergiaa, 23 % sähkön siirtoa, 19 % arvonlisäveroa ja 16 % sähköveroa.
Sekä sähkön energia- että siirtohinta muodostuu kuukausittaisesta kiinteästä perusmaksusta (€/kk) sekä kulutetun energian mukaisesta maksusta (snt/kWh).
Sähkön energiahinta
Sähköenergian myynti on kilpailunalaista toimintaa ja jokainen toimija hinnoittelee tuotteensa vapaasti. Sähkön hinnoitteluun vaikuttaa merkittävimmin sähkön tuotannon sekä hankinnan kustannukset. Voit vaikuttaa sähkösi hintaan kilpailuttamalla sähkösopimuksesi.
Sähköverkkoyhtiöillä on ns. luonnollinen monopoli. Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa. Sähkön siirron hinnoittelua ja siirtohinnan kohtuullisuutta valvoo viranomainen. Sähköverkkoyhtiöiden siirtohinnat vaihtelevat yhtiöittäin. Hintoihin vaikuttavat lähinnä sähköverkkojen sijainnit, niiden rakenne sekä yhtiöiden asiakasmäärät. Kaupungeissa sähkön siirto on halvempaa kuin maaseudulla, koska verkkoon kohdistuu vähemmän kunnossapito- ja investointikustannuksia.
Se, valitaanko kiinteistöön yleis-, aika- vai kausisähkö, määräytyy useimmiten kiinteistön lämmitystavan mukaan. Jos lämmitys on kaukolämpö tai öljy, on järkevää valita yleissähkö. Muihin lämmitystapoihin, kuten maalämpöön tai sähkölämmitykseen, on järkevää valita aika- tai kausisähkö. Mikäli kulutus on vuositasolla alle 10 000 kWh, kannattaa kuitenkin valita yleissähkö.
Sähkösopimus muuton yhteydessä
Olen muuttamassa, milloin minun pitää tehdä sähkösopimus uuteen kotiin?
Tee sähkösopimus uuteen asuntoosi mielellään noin kuukausi ennen muuttoa, mutta vähintään kaksi viikkoa ja korkeintaan kolme (3) kuukautta etukäteen.
Olen muuttamassa pois Keravan Energian alueelta. Voinko olla asiakkaanne edelleen?
Jos muutat toiselle paikkakunnalle, ei sinun tarvitse vaihtaa sähkön myyjää. Tee sopimus uuteen kotiin kanssamme minne tahansa Suomeen. Muista myös päättää sähkösopimus vanhasta asunnostasi asiakasportaalissa. Teethän uuden sopimuksen uuteen asuntoosi vähintään kaksi viikkoa ennen muuttopäivää. Näin varmistutaan, että sähköt ovat oikeaan aikaan kytkettyinä.
Minulla on määräaikainen sähkösopimus ja olen muuttamassa. Kuinka toimin?
Päätä sähkösopimuksesi muuton vuoksi vanhasta osoitteestasi asiakasportaalissamme tai ilmoita asiakaspalveluumme muutostasi – päätämme vanhan sopimuksesi ja teemme uuden sähkösopimuksen uuteen osoitteeseesi. Teethän uuden sopimuksen uuteen asuntoosi vähintään kaksi viikkoa ennen muuttopäivää. Näin varmistutaan, että sähköt ovat oikeaan aikaan kytkettyinä.
Milloin sähköt kytketään uuteen kotiini?
Jos asut Keravalla tai Sipoossa, kytkemme sähköt kotiisi sinä päivänä, kun sähkösopimuksesi astuu voimaan. Jos olet tehnyt kanssamme sähkösopimuksen muualle Suomeen, sähköjen kytkennästä vastaa paikallinen jakeluverkkoyhtiö.
Suurimman osan ajasta energiantuotanto kattaa kysynnän ja sähköjärjestelmä on tasapainossa. Mutta kylminä, tuulettomina päivinä voi esiintyä sähkövajetta (sähköpulaa), jolloin emme ei voida kattaa sähkön kokonaistarvetta omalla tuotannolla tai tuonnilla esim. Ruotsista.
Jos käytetään sähköä enemmän kuin mitä on tarjolla, sähköt katkeaa ja olemme sähköpulassa. Tätä yritetään välttää kiertävillä sähkökatkoilla, joilla hallitusti voimme kontrolloida missä sähkökatko on ja pitää sen keston siedettävänä (kaksi tuntia) per asuinalue.
Kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan Suomen riski joutua sähköpulaan kylmänä talvipäivänä (tammi–maaliskuussa) on kasvanut, koska Olkiluoto 3:n käyttöönotto viivästyy aiemmin ilmoitetusta. Vaikka sähkön kulutus on vähentynyt noin 7 %, me käytämme vielä paljon sähköä – ja meidän pitäisi käyttää entistä vähemmän! Sähköä on nimittäin käytettävissä normaalia vähemmän, sillä tuonti Venäjältä on loppunut ja Pohjoismaiset vesivoimavarannot ovat huvenneet kuivan kesän takia. Samalla jos ei ole tuulta, tuulivoimasta ei ole hyötyä, vaikka sitä olisi kuinka paljon.
Varoitetaanko minua etukäteen jos tulee sähköpula?
Jos joudumme tilanteeseen, jossa sähköpula uhkaa, kantaverkkoyhtiö Fingrid tietää siitä hyvin todennäköisesti etukäteen ja meillä on mahdollisuus varoittaa asiakkaitamme. Mutta varoitusaika on lyhyt – noin yhden päivän verran, ei useamman päivän!
Lähetämme asiakkaillemme tekstiviestillä ennakkovaroituksia sähköpulan uhasta sekä ilmoituksia varsinaisista sähkökatkoista. Jos olet asiakkaamme, tarkista, että yhteystietosi ovat oikein omilla sivuillasi.
HUOM! Jotain odottamatonta voi myös tapahtua, jolloin katkaisu voidaan joutua tekemään hyvin lyhyellä varoitusajalla, etenkin jos sähköverkon tasapaino on uhattuna. Silloin emme voi taata, että sähkökatkon kohteena olevia varoitetaan etukäteen.
Useimmat asiat yhteiskunnassamme riippuvat sähköstä toimiakseen. Sähkön puutteen tai pidemmän sähkökatkon sattuessa, sinulla tulee kuitenkin olla valmius laittaa ruokaa, saada juomavettä, pysyä lämpimänä, saada tärkeää tietoa ja pitää yhteyttä läheisiisi. Vahvista kotivarasi ja selviät paremmin kriisistä riippumatta siitä, mitä on tapahtunut.
Mitä tarkoittaa kiertävät sähkökatkot?
Meillä on ennalta laadittu suunnitelma sähköpulatilanteeseen, jonka mukaan lähdemme tällaisessa tilanteessa katkomaan sähköjä alue kerrallaan. Kullakin alueella sähkökatko kestäisi vain lyhyen aikaa – korkeintaan noin kaksi tuntia. Sähkökatkojen kierrättämistä jatketaan niin kauan, kunnes kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoittaa sähköpulan päättyneen, eli kulutuksen ja tuotannon olevan jälleen tasapainossa. Yhteiskunnan toiminnalle kriittiset kohteet kuten esimerkiksi sairaalat eivät ole kiertävien sähkökatkojen piirissä.
Miksi sähkön myynnistä ja siirrosta on erilliset sopimukset?
Sähkösopimus tarvitaan sekä sähkön siirrosta että sähkön myynnistä, sillä sähkön siirto ja myynti on Suomessa eriytetty toisistaan.
Sähkön myynti on Suomessa vapaasti kilpailtua toimintaa, joten voit ostaa sähköä, eli tehdä sähkösopimuksen kenen tahansa sähkönmyyntiyhtiön kanssa Suomessa.
Sähkön siirtoa taas ei voi kilpailuttaa, vaan siirto ostetaan aina paikalliselta jakeluverkkoyhtiöltä. Tästä syystä sähkön myyntiä ja siirtoa varten on erilliset sopimukset.
Tarvitset sähköliittymän, jos olet rakentamassa uutta kiinteistöä. Uusi liittymä liittää kiinteistösi sähköverkkoon. Liittymä sisältää jakeluverkon rakentamisen ja talojohdon liittämisen tontin rajalle, sekä yhden etäluettavan mittarin ja asennuksen.