Hyppää sisältöön

Hyvitys aurinkovoimalan tuotannosta

Keravan Energian asiakkaana aurinkovoimalasi tuotanto ei mene hukkaan, vaikka sähköä tulisi hetkellisesti enemmän kuin pystyt kuluttamaan.

Hyvitämme aurinkovoimalasi tuottamaa sähköä kahdella tapaa:

Netotuslaskenta

Tuntinetotus on tapa hyvittää aurinkovoimalan tuotantoa sähkölaskulla. Tuntinetotuksessa nimensä mukaisesti tarkastellaan talon aurinkopaneelien sähköverkkoon tuottamaa sähköä ja talon sähköverkosta ottamaa sähköä nettona tunnin aikajaksoissa.

Ostamme ylijäämäsähkön

Jos tuntinetotuksesta huolimatta sähköä tuotetaan enemmän kuin sitä voidaan kuluttaa, ostamme ylijäämäsähkön kilpailukykyiseen hintaan.

Miten netotuslaskenta toimii?

Tuntinetotuksen avulla asiakas saa parhaan hyödyn aurinkovoimalastaan, sillä maksimaalinen osuus paneelien tuottamasta sähköstä tulee omaan käyttöön. Ei haittaa, vaikka hetkellisesti kaikelle aurinkovoimalan tuotannolle ei ole kulutusta, sillä tuntinetotuksessa voimalan tuotantoa ja talon kulutusta tarkastellaan tunnin jaksoissa. Käyttöpaikan sähkömittarin tuottamista kulutus- ja tuotantosarjoista muodostetaan tietojärjestelmissä netotetut versiot, jossa aurinkopaneelien tuotannon tuntikohtainen lukema vähennetään joka tunti talon vastaavan hetken sähkönkulutuslukemasta. Tällöin asiakas ei voi joutua tilanteeseen, jossa hän ostaisi ja myisi sähköä verkkoon samanaikaisesti. Netotetut tuntilukemat korvaavat perinteiset tuntilukemat asiakkaan laskutuksessa. Tuntinetotusta sovelletaan oman sähköverkkomme alueen mikrotuotantolaitoksiin, eli aurinkovoimaloihin, joiden nimellisteho on alle 100 kVA.

Esimerkki tuntinetotuksesta

Oheinen taulukko havainnollistaa tuntinetotuksen yhden vuorokauden aikana. Verkosta otettu sähkö tarkoittaa kiinteistön sähköverkosta ostamaa sähköä ja verkkoon myyty ylituotanto puolestaan sitä osaa aurinkovoimalan tuottamasta sähköstä, joka ei suoraan tule omaan käyttöön, vaan syötetään sähköverkkoon. Taulukon esimerkissä aurinkovoimalan verkkoon syöttämä sähkö (55 kWh) pienentää talon sähkökulutusta sähkölaskulla yhteensä 44 kWh. Esimerkissä ylituotantoa syntyy sähköverkkoon myytäväksi 11 kWh.

 

tuntinetotuskaavio

Ostamme ylijäämäsähkösi

Jos haluat myydä ylijäämäsähkösi meille, sinun tulee tehdä kanssamme ostosopimus. Sähkön ostamisen edellytyksenä on voimassaoleva sähkönmyyntisopimus Keravan Energia Oy:n tai Sipoon Energia Oy:n kanssa, ja että paikallinen jakeluverkonhaltija pystyy toimittamaan tuntisarjan tuotetusta sähköstä.

Keravan Energian ja Sipoon Energian sähköverkon alueella emme veloita mikrotuottajia ylijäämäsähkön siirrosta. Muiden verkkoyhtiöiden asiakas: tarkista mahdollinen veloitus omasta verkkoyhtiöstäsi.


Keravan Energia -yhtiöiden maksama sähkön hinta mikrotuotannosta:

  • Suomen hinta-alueen tuntikohtainen spot-hinta, josta vähennetään marginaali 0,30 snt/kWh (alv 0 %).
  • Etu Keravan Energian aurinkopaneeliasiakkaille: hyvitämme paneelien ylituotannon Suomen hinta-alueen tuntikohtaisella spot-hinnalla ilman marginaalia!
Sulje
Search