Hyppää sisältöön

Viilentävän ilmalämpöpumpun ylläpito

Kesä ja helteet edessä, mutta vanhan viilentäjän teho mietityttää? Onko laitteen teho alentunut ja kylmäaineen määrä askarruttaa? Onko ilmalämpöpumppu ollut koko talven käyttämättömänä kesämökillä? Nämä ovat kaikki asioita, jotka usein tulevat mieleen kesän lähestyessä. Lue täältä vinkit viilentävän ilmalämpöpumpun ylläpitoon!

Mistä tietää kylmäaineiden tilanteen laitteessa?

Ilmalämpöpumpun toiminta perustuu sisä- ja ulkoyksikön välillä kulkeviin kylmäaineisiin. Aineet sitovat itseensä lämpöä ja kuljettavat sitä viilennettäessä sisältä ulos ja lämmitettäessä toiseen suuntaan. Jos laitteen kylmäaineen määrä on alentunut, sen kyky siirtää lämpöä on huonompi.

Kylmäaineen vähenemistä voi olla haastava havaita itse. Jos huomaat laitteesi tehon heikentyneen ja epäilet kylmäaineen puutetta syyksi, on syytä kutsua ammattilainen tarkastamaan tilanne. Osaava huoltaja tarkasta aineen tilanteen ja lisää sitä tarvittaessa, mutta myös tarkastaa laitteen kunnon samalla ja varmistaa, että kylmäaine ei ole huvennut esimerkiksi vuodon takia.

Kylmäaineen ei kuulu normaalissa käytössä vähentyä laitteen sisältä, koska sen kierto on umpinainen eli jos ainetta on kadonnut systeemistä enemmän, on syynä todennäköisesti vuoto. Vuodon paikallistaminen ei aina ole helppoa ja vanhojen laitteiden kohdalla on vuodon sattuessa syytä harkita uuden laitteen hankintaa sillä, korjaaminen tulee helposti uutta kalliimmaksi.

ilmalämpöpumppu toshiba haori

Mitä tulee huomioida herätellessä ilmalämpöpumppua talviteloilta?

Ilmalämpöpumppua tulee huoltaa säännöllisesti, jotta se säilyy toimivana ja tehokkaana mahdollisimman pitkään. Erityisen tärkeää huolto on silloin, kun laite sijaitsee esimerkiksi kesämökillä missä se on käyttämättä pitkiä aikoja kerrallaan ja tila mahdollisesti kylmillään pakkaskuukausina.

Ilmalämpöpumppu on sähkölaite eli siihen pätee sama, kuin muihinkin mökillä talven kylmässä olleisiin sähkölaitteisiin. Ennen kuin sen tauon jälkeen käynnistää uudelleen, on syytä pyyhkiä pölyt ja tehdä tavanomaiset itse tehtävät huoltotoimenpiteen, lähinnä suodattimien puhdistus. On hyvä myös kurkata, että mahdolliset näkyvillä olevat johdot ovat kunnossa, jos mökillä käy talvisin hiiriä vierailemassa. Kun laitteen käynnistää, kannattaa sitä tarkkailla, että kaikki toimii normaalisti ja aloittaa pienemmillä tehoilla. Jos kaikki vaikuttaa toimivan normaalisti, voi laitetta käyttää tavalliseen tapaan.

Tarvitseeko ilmalämpöpumppua huoltaa tai putsata ennen kovinta viilennyskautta?

Ilmalämpöpumppua kannatta huoltaa säännöllisesti ympäri vuoden. Näin sen teho pysyy aina hyvänä ja pumppu toimintakuntoisena pitkään. Jos tuntuu, että ilmalämpöpumpun tehokkuus on alentunut, on se syytä tarkastaa ja huoltaa, jotta se varmasti viilentää kotisi silloin kun tarve on suurin.

Kun ilmalämpöpumppua käytetään kovilla tehoilla usein ja pitkään, tarvitsee se myös huoltoa useammin eli jos kesän helteet jatkuvat pitkään, on laiteen kuntoon syytä kiinnittää enemmän huomiota. Kovassa käytössä esimerkiksi suodattimia tarvitsee puhdistaa useammin, jotta laite säilyttää tehokkuutensa. On hyvä myös varmistaa, että kondenssivesi valuu ulkoyksiköstä oikeaan paikkaan.

Sulje
Search