Hyppää sisältöön

Pörssisähkön hinta

Pörssisähkön hinta määräytyy päivittäin pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa. Katso miten tuntihinta on kehittynyt viime aikana ja lue hintaennusteemme.

Pörssisähkön tuntihinta

Sähkön spot-hinta on pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa päivittäin määräytyvä ja muuttuva sähkön tuntihinta. Pörssisähkösopimuksemme Fiksusähkö perustuu tähän spot-hintaan, joten sitä kannattaa pitää silmällä. Seuraamalla sähkön hintakehitystä ja energiankulutustasi voit selkeästi pienentää sähkölaskuasi ajan myötä.

Alla näet Nord Poolin sähkön tuntihinnan keskiarvo vuosina 2020–2023. Graafi näyttää sähkön pörssihinnan snt/kWh. Hinnat eivät sisällä meidän marginaaliamme, perusmaksua tai veroja.

Sähkön tuntihinta vaihtelee tuotantomäärän ja sesonkien mukaan.

Mitä tarkoittaa pörssisähkön tuntihinta?

Pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Pool sähkön hinta vaihtelee tunneittain, päivittäin ja kuukausittain.

Pörssisähkön tuntihinta määräytyy Nord Poolissa kysynnän ja tarjonnan mukaan ja se vaihtelee tunneittain, päivittäin ja kuukausittain. Spot-hinta on sähköyhtiön maksama sähkön hinta, joka ei sisällä sähköyhtiön omia maksuja eikä valtion maksuja, kuten veroja, tasekustannuksia ja kaupankäyntimaksuja.

Spot-hinta asettuu tunti tunnilta perustuen kysyntään ja tarjontaan. Jokainen aamu klo 12 (CET) mennessä sähköntuottajat ja sähkön myyjät tai välittäjät jättävät tarjouksensa seuraavalle päivälle. Tarjous sisältää määrän (MWH/h), jonka toimija on valmis ostamaan tai myymään tietyllä hintatasolla (Eur/MWh) jokaiselta tunnilta. Joka päivä klo 13 (CET) Nord Pool julkaisee seuraavan päivän hinnat.

Mitä spot-hinta merkitsee minulle asiakkaana?

Jos sinulla on pörssisähkösopimus, se perustuu tuntihintaan, eli spot-hintaan. Spot-hinta on hieman hankala, jos haluat osata ennakoida sähkökustannuksiasi: hinta vaihtelee päivittäin, jolloin myös sähkölaskusi vaihtelee kuukausittain. Tästä huolimatta pörssisähkön hinta on osoittautunut pitkällä aikavälillä edullisimmaksi.

Huomaathan, että pörssisähkön tuntihintaan lisätään arvonlisävero, mahdolliset lisävalinnat kuten biosähkö ja meidän marginaalimme, joka sisältää mm. tasepalvelumaksun Suomen kantaverkkoyhtiölle.

Minulla on määräaikainen sähkösopimus, miten pörssisähkön hinta vaikuttaa minuun?

Määräaikaisen sähkösopimuksen hinnoittelu perustuu sähkön johdannaispörssiin, ei pohjoismaiseen Nord Pool -sähköpörssiin. Tällaisen sähkösopimuksen sähköt on ostettu ennakkoon ja hinta päätetty ennen kuin sähkö on edes tuotettu – mikä on viime aikoina aiheuttanut tappioita monelle sähköyritykselle. Tämän takia moni sähkön myyjä ei tällä hetkellä myy lainkaan määräaikaisia sopimuksia.

Lyhyesti siis: jos sinulla on määräaikainen sähkösopimus, sähköhinnan heilahtelulla sähköpörssissä ei ole vaikutusta sinun sähkölaskuusi. Sinun sähköhintasi ei vaihdu lainkaan sopimuskautesi aikana, ja loppusumma sähkölaskussa vaihtelee ainoastaan oman kulutuksesi mukana.

Keravan Energia -sovellus

Keravan Energia -sovelluksessa voit myös seurata tuntihintoja tarkasti. Sovelluksen sähkön hinnoissa on huomioitu ajankohtainen ALV.

Sovelluksemme on ladattavissa Android- ja Apple-puhelimiin sovelluskaupastasi.

Pörssisähkön hinta laskulla

Fiksusähkö-sopimuksen tunneittain vaihtuvan hinnan määrittää sähköpörssi Nord Pool sekä asiakkaan tuntikohtainen sähkönkulutus. Sähkölasku muodostuu siten, että laskutettava ajanjakso käydään tuntikohtaisesti läpi. Jokaisen tunnin sähkönkulutus kerrotaan vastaavan tunnin pörssisähkön hinnalla, johon on lisätty marginaalimme sekä ajankohtainen arvonlisävero. Sopimuksessa on myös perusmaksu.

Huom. Laskuilla ei esitetä tätä tuntikohtaista erittelyä, vaan kulutettu sähkö kilowattitunteina (kWh) ja sähkön hinta laskutusjakson keskiarvona (snt/kWh), joka muodostuu edellä mainitun tuntitasoisen laskennan mukaan. Tuntikohtaisiin kulutustietoihisi voit tutustua omilla sivuilla.

Lue lisää kysymyksiä laskutuksesta

Lyhyesti sähköpörssistä

Suomessa kaikki pörssisähkö ostetaan ja myydään pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa. Heidän verkkosivuillaan voit seurata sähkön historiallisia hintoja tunneittain ja sähkön hintamuutoksia kysynnän ja tarjonnan mukaan. Nord Pool on koko Skandinavian, Baltian ja Suomen yhteiset markkinat.

Lue lisää

arc

Pörssisähkön hintakehitys, eli sähkön hinta ennuste

Miten pörssisähkön hinta on kehittynyt Suomessa? Kuluvan vuoden aikana sähkön hinta on ampaissut kattoon, ja ensi vuoden pörssisähkön hintaa on liki mahdotonta ennustaa. Sähkön hinnan kehitykseen pidemmällä aikavälillä vaikuttaa sekä sää että maailmanpolitiikka. Jos ja kun tilanne toivottavasti Ukrainassa rauhoittuu, oletamme, että sähkön hinta tasaantuu edes hieman.

Kesää kohti pörssisähkön hinta yleensä myös halpenee, koska silloin on paljon tuulivoimaa käytettävissä, ja Norjan ja Ruotsin vesialtaat ovat useimmiten täynnä. Meidän arviomme on, että sähkön hinta tasaantuu viimeistään toukokuussa 2023 ja halpenee nykyhetkeen verrattuna.

Mitä jos pörssisähkön hinta painuu negatiiviseksi?

Joskus voi käydä niin, että pörssisähkön hinta painuu ihan kunnolla alas ja menee jopa miinukselle. Tämä voi tapahtua, jos on esim. paljon tuulivoimaa tarjolla.

Muistathan kuitenkin, että pörssisähkön hinnan päälle tulee marginaalimme ja veloitamme myös kuukausittaisen perusmaksun. Sähkön hinnan ollessa negatiivinen, arvonlisäverotettavaa kulua ei synny ja tällaisissa tilanteissa mahdollisesti syntyvä hyvitys asiakkaalle on veroton. Sähköverkkoyhtiö vuorostaan veloittaa sinulta sähköveron sekä sähkönsiirron. Eli mitä enemmän kulutat, sitä enemmän maksat sähkönsiirtokuluja.

Pörssisähkön hyödyt ja haitat

Mietitkö, kannattaako nyt ottaa pörssisähkö? Pelkäätkö, kannattaako pörssisähkö talvella? Pörssisähkön hyötyjä ovat mm.

  • ei sitoutumisaikaa ja lyhyt irtisanomisaika
  • saat aina sähkösi ajankohtaiseen hintaan
  • heti kun hinta laskee, se näkyy sähkölaskussasi

Haittapuolia ei kuitenkaan voi piilottaa, ja ne ovat

    • hinta vaihtelee tunneittain
    • on vaikea arvioida kuukausittaista sähkölaskuasi
    • jos hinta äkkiseltään nousee, niin sinunkin sähkökustannuksesi nousevat

Usein kysytyt kysymykset

Sulje
Search