Skip to content

El för dig som ska flytta

Ska du flytta? Teckna elavtal med oss vart du än flyttar i Finland.

Ska du flytta?

Elavtal för ditt nya hem

Teckna elavtal

Om du bor i Kervo eller Sibbo får du elen tillkopplad den dag då ditt elavtal träder i kraft. Om du har tecknat elavtal med oss för någon annan plats i Finland, ansvarar det lokala distributionsnätsbolaget för tillkopplingen. Kom också ihåg att göra flyttanmälan till magistraten och posten.

Är du redan kund hos oss?

Om du flyttar till en annan ort behöver du inte byta elförsäljare. Teckna avtal för ditt nya hem med oss vart du än flyttar i Finland. Kom också ihåg att avsluta elavtalet för din gamla bostad via kundportalen.

Gör så här:

Välj i kundportalen under ”kunduppgifter”på fliken ”avtal” det avtal för vilket du vill göra flyttanmälan. Klicka på ”uppsägning av elavtal vid flytt”. I kundportalen kan du också teckna ett nytt elavtal för en ny adress.

AVSLUTA AVTAL PÅ GRUND AV FLYTTNING VIA KUNDPORTALEN

BEKANTA DIG MED VÅRA ELAVTAL OCH TECKNA ELAVTAL

Checklista för dig som ska flytta – så går flytten smidigt:

arc

Det är mycket att komma ihåg när man ska flytta, och flyttprocessen kan vara spännande – ibland till och med stressande. Ta vara på våra tips om hur flytten går smidigt och bekymmersfritt!

1–2 månader före flytten

Sälj ditt hem eller säg upp hyreskontraktet

När du vet vart du ska flytta är det dags att sälja ditt gamla hem eller säga upp hyreskontraktet. För hyresbostäder är uppsägningstiden angiven i hyreskontraktet och varierar, men oftast är den 1–2 månader. Du kan kolla uppsägningstiden i ditt hyreskontrakt.

Bestäm flyttdagen och tidpunkten för slutstädningen

Det är bra att bestämma flyttdagen i god tid. Boka flyttfirma eller be dina vänner om flytthjälp så fort datumet är fastslaget. Det lönar sig också att kolla i kollektivavtalet om du har rätt till en avlönad flyttdag. Meddela din arbetsgivare om flyttdagen, så kan du reservera mer tid för flyttdagen.

Förutom att flytta själva flyttgodset behöver du också se till att det finns tillräckligt med tid för slutstädningen. Du kan städa själv eller anlita proffs. När du köper städtjänster kan du ansöka om hushållsavdrag.

LÄS MER OM HUSHÅLLSAVDRAG

Gör flyttanmälan till magistraten och Posten

När du har bestämt flyttdagen ska du göra flyttanmälan till magistraten och Posten. Posten och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata har en gemensam webbtjänst där du bekvämt kan göra flyttanmälan till både magistraten och Posten samtidigt.

GÅ TILL POSTENS OCH MYNDIGHETEN FÖR DIGITALISERING OCH BEFOLKNINGSDATAS WEBBTJÄNST

Från Posten får du tjänsten Flyttpost avgiftsfritt för en månad, med vars hjälp din brevpost styrs till din nya adress. Du kan också köpa tjänsten Flyttpost för ett år – då får du alla dina postförsändelser till din nya adress i ett års tid, även om posten är adresserad till din gamla adress.

Teckna nytt elavtal för ditt nya hem och avsluta det gamla avtalet för ditt gamla hem

Teckna gärna avtal för ditt nya hem i förväg, så att du kan vara säker på att elen är tillkopplad genast när du behöver den i ditt nya hem.

Observera att elavtalet inte överförs som sådant – ett elavtal är alltid specifikt för en viss bostad och en viss person. Förutom att teckna ett nytt avtal måste du alltså också komma ihåg att avsluta elavtalet för ditt gamla hem.

BEKANTA DIG MED VÅRA ELAVTAL

Du kan teckna elavtal så långt som 3 månader i förväg. Teckna ändå ett nytt avtal för din nya adress minst två veckor före flyttdagen. Kontakta vår kundtjänst om du behöver el snabbare. Våra sakkunniga står till tjänst vardagar kl. 9–15.

KOLLA VÅRA KONTAKTUPPGIFTER

Om du bor i Kervo eller Sibbo får du elen tillkopplad den dag då ditt elavtal träder i kraft. Om du har tecknat elavtal med oss för någon annan plats i Finland, ansvarar det lokala distributionsnätsbolaget för tillkopplingen.

LÄS MER OM TILLKOPPLING AV EL

Se till att teckna hemförsäkring och andra avtal

Teckna en hemförsäkring för ditt nya hem och teckna andra behövliga avtal så som internetförbindelse, och om du flyttar till ett enfamiljshus behöver du också fjärrvärme-, avfallshanterings- och vattenavtal. Skicka också blanketter och ansökningar till FPA om du är FPA-kund.

När flyttdagen närmar sig

Börja packa och skaffa flyttlådor

Det lönar sig att börja packa i god tid, så att du inte behöver fylla flyttlådor på flyttdagen. Flyttlådor finns att köpa och hyra. Pappkartonger kan du ofta också få gratis i matbutiker.

Bra att ha när du packar: tejp att försluta kartongerna med, en penna så att du kan skriva på vad kartongen innehåller, samt bubbelplast eller gamla dagstidningar för att skydda ömtåliga föremål.

En transportkärra är också praktisk för att flytta större möbler så som vitvaror.

Meddela disponenten och andra berörda om flytten

Meddela både den gamla och nya disponenten om flytten. Det kan ta lite tid att få namnet på dörren, så därför lönar det sig att meddela disponenten så fort flyttdagen är bestämd.

Samtidigt kan du fråga om bastutider och bilplats på den nya adressen.

Meddela också din nya adress till släkt och vänner, jobbet eller studieplatsen samt till barnens skola eller dagis.

Skydda ytorna i hemmet på flyttdagen och kolla eventuella brister

Skydda ytorna – till exempel dörrkarmar och golvytor – i den gamla och nya bostaden mot stötar. Fotografera eventuella brister i både den nya och den gamla bostaden, så som ingrodd smuts, saker som är trasiga och annat att anmärka på, och meddela disponenten om dem.

Efter flytten

  • Kontrollera att brandvarnarna fungerar i det nya hemmet.
  • Lämna tillbaka alla nycklarna till ditt gamla hem.
  • Kontrollera till sist att flyttstädningen är omsorgsfullt gjord i det nya hemmet.

Lycka till i ditt nya hem!

Stäng
Search