Skip to content
27.04.2021

Jag & bollen

Bollen är en liten fotisspelares bästa kompis, som man kan bekanta sig med i Soliga Fotbollsskolan (Aurinkoinen Jalkapallokoulu). Samtidigt lär sig barnet agera i grupp och heja på sina kompisar.

TEXT: PEKKA KARPPINEN

Mål! Vi gjorde mål, förklarar den lilla målvakten för sin förälder som sitter på läktaren. Ansiktet strålar i kapp med kvällssolen. Soliga Fotbollsskolan (Aurinkoinen Jalkapallokoulu) har träning på den splitternya konstgräsplanen i Kaleva idrottspark.

Fotisskolan som arrangeras två gånger per år av Keravan Pallo -75 och Kervo Energi är avsedd för flickor och pojkar i åldern 3-7 år. År 2020 blev ”vårterminen” inställd på grund av coronabegränsningarna, men i augusti kunde man igen återvända till idrottsplatsen.

Fotbollsskolan tränade sju måndagskvällar i rad. De två första träningarna var gratis för barnet. Nästan alla ville fortsätta ända till slut och delta i slutturneringen som spelades i slutet av september.

På den stora konstgräsplanen fanns träningsutrymme för alla åldersgrupper, som leddes av föreningstränare och äldre juniorer. Föreningstränare Teemu Lehtola som ansvarade för fotbollsskolan tillsammans med KP-75:s ungdomschef Jukka Kuusonen gick runt och kollade att allt löpte enligt planerna.

Koll på kroppen och bollen

I fotbollsskolan får digitalålderns barn lära känna sin kropp och dess möjligheter. Medan barnen tränar kullerbyttor och andra tricks lär de sig grundläggande fysiska färdigheter som de har glädje av också utanför skolan. Redan på två månader går det att se en påtaglig utveckling av motoriken hos eleverna i fotisskolan.

Bollen är med vid nästan alla övningar.

”Särskilt när det handlar om små barn är det primära målet att barnet kan göra vissa saker i en anda av ”jag och bollen”. Lagspelet får större betydelse först vid lite högre ålder, om barnet går med i föreningsverksamheten”, säger Lehtola.

I fotisskolan har man inte satt så höga mål för barnens färdigheter i fotboll som sport. Det räcker mer än väl att barnen lär sig röra sig tillsammans med bollen, dribbla, passa och skjuta. På köpet får de nya kompisar och lär sig de sociala spelreglerna för gruppaktiviteter.

Kervo Energi är huvudsamarbetspartner för fotbollsskolan.

”Tack vare det ekonomiska stödet kan vi hålla priset på en någorlunda låg nivå (90 euro 2020).

Man får alltid heja på andra

Det viktigaste målet för Soliga Fotbollsskolan är att barnen ska ha roligt där.

”Träningarna går till stor del på barnens villkor och vi gör saker som de tycker är roliga – utan att ändå glömma bort att de är på fotbollsträning”, sammanfattar Teemu Lehtola.

Den positiva atmosfären skapas av ledarna, som sporrar barnen och berömmer dem för bra prestationer. Ett bombsäkert sätt att skapa gruppanda är att låta barnen spela mot föräldrarna. Man uppmuntrar också de små spelarna att heja på varandra.

Av föräldrarna önskar Lehtola framför allt att de ska heja på och inspirera sina barn. Det är viktigt för barnet att höra hejarop från sina föräldrar och därför är det alltid tillåtet att heja på dem. Såklart får man också gärna visa intresse; efter träningen kan man prata med barnet om vad som var roligt och vad som kanske inte var det.

Vårdnadshavaren borde inte ingripa i sitt barns agerande under pågående träning, förutom om det är fråga om dåligt uppförande. Barnet borde får vara sig själv i lugn och ro och agera i gruppen på sitt eget sätt.

Det händer allt möjligt när små barn spelar, och ibland kan man blanda bort sig lite och börja spela bollen mot fel mål. Både på planen och utanför den är det bäst att inte ta misslyckanden på särskilt stort allvar.

”Även om ett barn skulle göra självmål, är det inte världens undergång. Alla gör misstag och det gäller bara att lära sig av dem.”


Aurinkoinen Jalkapallokoulu – Soliga Fotbollsskolan

Fotbollsskolan Aurinkoinen Jalkapallokoulu erbjuder en ledd och rolig fotboll och ett sätt att lära sig grundläggande fysiska färdigheter samt skapar även trevliga stunder för barnen inom motion. Fotbollskolan arrangeras på konstgräsplanen i Kaleva idrottspark. Föreningstränaren assisterad av föreningens ungdomschef leder fotbollsskolans deltagare tillsammans med deras föräldrar. Man kan pröva på fotbollskolan och träna två gånger utan avgift.

LÄS MERA OM AURINKOINEN JALKAPALLOKOULU

Stäng
Search