Hyppää sisältöön

Keravan Energian historia

Kaikki alkoi sähkövalosta ja höyrykoneesta

Vuonna 1906 koettiin Keravalla ihmeitä,
kun Yli-Heikkilän talon salissa syttyivät sähkövalot ukko Löfbergin mylly- ja sahalaitoksella toimineen höyrykoneen voimalla. Siitä alkoi monivaiheinen kehityskulku, jonka aikana Keravan energiatoimintaa kehitettiin ensin Suur-Tuusulan ja sittemmin oman sähkölaitoksen puitteissa. Vuonna 1992 toiminta yhtiöitettiin, ja muutamaa vuotta myöhemmin Keravan Energia Oy:lle perustettiin tytäryhtiö Etelä-Suomen Energia Oy (nykyinen Sipoon Energia Oy). Keravan Energia –konserni oli syntynyt.

Vuoteen 1955 saakka sähköverkon rakentaminen ja sähkönjakelu oli osa Keravan Puuteollisuus Oy:n toimintaa. Toiminnan laajetessa verkosto ja jakeluoikeudet myytiin Tuusulan seudun sähkölaitokselle, josta Keravan kauppalan sähkölaitos eriytyi itsenäiseksi toimijaksi vuonna 1964.

Vuoteen 1955 saakka sähköverkon rakentaminen ja sähkönjakelu oli osa Keravan Puuteollisuus Oy:n toimintaa. Toiminnan laajetessa verkosto ja jakeluoikeudet myytiin Tuusulan seudun sähkölaitokselle, josta Keravan kauppalan sähkölaitos eriytyi itsenäiseksi toimijaksi vuonna 1964.

Vuosikymmenen vaihtuessa 1970-luvulle Keravan kauppalasta tuli kaupunki. Muutos toi mukanaan uudistuksia; Kerava sai oman lämpövoimalan ja kaukolämpöverkkoa alettiin rakentaa. Vuonna 1982 havahduttiin muuttamaan sähkölaitoksen nimi Keravan energialaitokseksi, kun palvelut eivät rajoittuneet enää pelkkään sähköön. Tällä nimellä laitos toimi kymmenen vuotta.

Vuonna 2006 tuli kuluneeksi sata vuotta siitä, kun ensimmäinen keravalainen koti sähköistettiin. Nyt sähköenergia virtaa kaupungin koteihin ja yrityksiin enimmäkseen maakaapeleita pitkin. Lisäksi maassa kulkee lämpöä lähes kaikkialle kaupunkiin. Yhtiöllä on oma kaukolämpöverkosto Sipoossa, joka tuli kuntaomistajana mukaan Keravan Energian toimintaan vuonna 1994 kaukolämpötoiminnan aloittamisen myötä.

Höyrykone

Sähkölaitoksen konttori

Suurjännitepylvään nosto

Ylikeravan lämpökeskus vesitornista kuvattuna

Sipoon Energian juuret
ovat sähkövoimayhtiö Etelä-Suomen Voima Oy:ssä (ESV), joka perustettiin vuonna 1916 tuottamaan ja toimittamaan sähköä aluksi Helsingin ja sen itäpuolisten alueiden kunnille ja suurkuluttajille. Toimintansa alkuaikoina ESV rakensi mm. Porvoo-Helsinki –sähkönsiirtolinjan. Yhtiö laajensi voimakkaasti toiminta-aluettaan ostamalla paikallisia sähköyhtiöitä, ja vuonna 1946 se aloitti myös sähkönjakelun pienasiakkaille.

Vuoden 1990 yhtiömuutosten myötä ESV:n jakelutoiminta siirrettiin sen uudelle tytäryhtiölle Etelä-Suomen Sähkö Oy:lle. Viisi vuotta myöhemmin Keravan Energia Oy:n uusi tytäryhtiö Etelä-Suomen Energia Oy osti Sipoon alueen verkoston ja jakelutoiminnan. Henkilökunta, joka oli huolehtinut Sipoon alueen sähköasioista siihen saakka, siirtyi vanhoina työntekijöinä Etelä-Suomen Energian palvelukseen. Vuonna 2018 Etelä-Suomen Energian nimi muutettiin Sipoon Energiaksi.

15 vuotta kaukolämpöä myös Karkkilassa
Keravan Energia laajensi kaukolämpöliiketoimintansa Karkkilaan vuonna 2000. Alueen kaukolämpöverkkoja kehitettiin aktiivisesti 15 vuotta, kunnes vuonna 2015 Keravan Energia myi Karkkilan kaukolämpöliiketoiminnan Vapolle. Syynä myyntiin oli se, että Keravan Energia halusi suunnata resurssinsa muiden kaukolämpöalueidensa kehittämiseen.

Uusi ilme ja uusia kujeita
Vuonna 2015 Keravan Energia uusi yritysilmeensä, sillä yhtiön logo ja värit olivat vanhentuneet, eivätkä enää antaneet oikeaa kuvaa nopeasti kehittyvästä energiayhtiöstä.

Vuosien 2015 ja 2016 aikana yhtiö näkyi kaupunkikuvassa monin tavoin: Keravalle rakennettiin suuren mittakaavan aurinkovoimala, asennettiin uusia sähköauton latauspisteitä, sähkökaappeja koristeltiin historiallisin valokuvin ja muuntamoja maalattiin Keravan kuvataidekoululaisten toimesta. Keravan ja Sipoon kirjastoihin sekä nuorisotaloihin toimitettiin mobiililaitteiden latauskaappeja, joissa puhelintaan voi ladata veloituksetta.

Sulje
Search