Määräaikainen sopimus on voimassa sopimuksessa mainitun aikajakson loppuun asti. Sitä ei voi katkaista ennen sopimuskauden päättymistä. Kun määräaikainen sopimus päättyy, tulee sinun tehdä uusi sopimus.
Sopimuksessa mainitut hintatiedot ovat voimassa koko sopimuskauden ajan.
Määräaikaisia sopimuksiamme ovat Perussähhkö ja Joustosähkö.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on voimassa sopimishetkestä alkaen niin kauan kunnes jompikumpi osapuoli sen katkaisee. Sopimukseen liittyvät hintatiedot voivat muuttua sopimuksen voimassa ollessa sopimuksessa kirjatulla tavalla.
Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksiamme ovat Fiksusähkö ja Varttisähkö.
Lähes aina sopimukseen kuuluu perusmaksu. Perusmaksu on kiinteä, kuukausittainen maksu, jonka suuruus on määritelty sopimuksessa. Perusmaksu pysyy samana riippumatta siitä, kuinka paljon energiaa on kulutettu. Perusmaksua maksetaan aina energiamaksun lisäksi.
Energiamaksu tarkoittaa sitä energian hintaa, jonka kuluttamastasi sähköstä maksat. Arjessa puhumme sähkön hinnasta. Energiamaksun suuruus on määritelty sopimuksessasi ja se voi olla joko kiinteä eli sama koko sopimuskauden tai muuttua tietyin aikavälein, riippuen siitä minkälainen sopimuksesi on. Esimerkiksi Fiksusähkö-sopimuksissa energiamaksu on jokaiselle tunnille eri ja Perussähkössä aina sama. Tämä hinta kerrotaan aina kuluttamasi sähkön määrällä.
Pörssisähköllä tarkoitetaan sähkösopimusta, jossa energiamaksu määräytyy Nord Pool -sähköpörssin vaihtuvien tuntihintojen mukaan. Jokaiselle vuorokauden tunnille on siis oma sähkön hintansa ja hinnat päivittyvät joka päivä. Lopullinen maksamasi summa määräytyy sen mukaan kuinka paljon sähköä olet kuluttanut ja mihin aikaan päivästä.
Fiksusähkö on pörssisähköön perustuva sopimuksemme
Kun sopimuksessasi on määritelty yksi hinta energiamaksulle eli käyttämäsi sähkön hinnalle koko sopimuskauden ajaksi, on kyseessä kiinteä hinta. Lopullinen maksamasi summa määräytyy sen mukaan kuinka paljon sähköä olet kuluttanut.
Varttisähkösopimuksesta on olemassa kaksi hieman poikkeavaa versiota, aika- ja kausisähkö. Aika- ja kausisähkö ovat sähkösopimuksia, jossa sähköllä on eri hinta eri aikoina. Yhden kiinteän hinnan sijaan näissä löytyy erilliset hinnat eri ajoille ja kausille. Aikasähkössä sähkö on edullisempaa yöllä kuin päivällä. Kausisähkössä taas sähkö on edullisempaa kesällä sekä talvisin yöaikaan.
Jos laskultasi löytyy maininta tuulisähkölisä tai biosähkölisä, olet valinnut sopimusta tehdessäsi sähkösi tuotantotavaksi 100 % tuulisähkön tai biosähkön. Tavallisesti sähkömme on sekoitus eri tavoilla tuotettua sähköä, mutta lisämaksusta on mahdollista valita täysin tuulella tai bioenergialla tuotettua sähköä.
Markkinoilla on saatavilla myös niin sanottuja hybridituotteita, joiden hinta muodostuu sopimuksessa määritellystä energiamaksusta, joka toimii kiinteänä lähtöhintana lopulliselle energiamaksulle. Lopulliseen energiamaksuun kuitenkin vaikuttaa oma kulutuksesi ja se voi olla lähtöhintaa korkeampi tai matalampi.
Tällainen sähkösopimus on Joustosähkö
Joustosähkö-sopimuksissa lopulliseen energiamaksuun vaikuttaa se käytätkö sähköä päivän halvimpina vai kalleimpina tunteina. Jos käytät sähköä, kun se on edullisinta, energiamaksusi pienenee. Jos taas käytät sitä ruuhkaisimpina aikoina, jolloin hinnat ovat korkeimmillaan, energiamaksusi nousee. Tätä kutsutaan kulutusvaikutukseksi.
Yleissähkössä sähkön hinta on kiinteä ja sama ympäri vuoden, ja sitä suositellaan kohteisiin, joissa pääasiallinen lämmitysmuoto ei ole sähkö, kuten kerrostaloasuntoihin.
KWh eli pidemmässä muodossa kilowattitunti mittaa energiamäärää, jonka tietty sähkökäyttöinen kone tai laite tarvitsee toimiakseen yhden tunnin ajan (1000 wattia = 1 kilowatti). Jos sinulla on siis 1 000 watin laite, sen käyttämiseen tarvitaan 1 000 wattia, eli 1 kilowattitunti. Se kuinka paljon maksat sähköstäsi lasketaan sentteinä kilowattituntia kohti eli kilowattitunnin (kWh) mukaan.
Profiilikulu muodostuu sinun sähkönkulutuksesi ajoituksesta, eli kuinka paljon enemmän tai vähemmän käyttämäsi sähkön painotettu keskiarvohinta on verrattuna pörssin keskihintaan. Sinun arvioitu profiilikulu muodostaa osan kiinteästä hinnastasi esim. Varttisähkössä sekä määräaikaisissa sopimuksissa. Kiinteissä määräaikaisissa sopimuksissa profiilikulu arvioidaan usein hieman isommaksi, koska kiinteähintainen sopimus ei kannusta sinua käyttämään sähköä edullisilla tunneilla. Joustosähkössä maksat itse profiilikulun riskit kulutusvaikutuksen muodossa. Pörssisähkösopimuksissa profiilikulua ei muodostu lainkaan.