Hyppää sisältöön

Määräaikainen Joustosähkö

Valitse Joustosähkö, kun haluat määräaikaisen sähkösopimuksen turvan ja samalla pörssisähkön jouston kulutusvaikutuksen avulla. Joustosähkö on puolen tai kahden vuoden määräaikainen sähkösopimus, jossa on perusmaksu sekä kiinteä sähkön lähtöhinta/kWh, jonka päälle tulee joko säästöä tai lisähintaa omasta kulutuksestasi riippuen. 

Miten sopimuksen hinta muodostuu?

Joustosähkö rakentuu kolmesta palikasta

  • sähkön lähtöhinta (snt/kWh)
  • perusmaksu (€/kk)
  • kulutusvaikutus (+/- 0–n. 5 snt/kWh)

Lähtöhinta on se hinta mitä maksat, kun sähkönkäyttösi on tasaista vuorokauden ympäri, eikä eroa vuorokauden keskihintaan ole. Perusmaksu on muuttumaton.

Normaalisti kulutusvaikutus pyörii +/- 0–5 snt/kWh välillä. Huomaa siis, että kulutusvaikutuksesi vaihtelee kuukausittain, eikä siten ole kiinteä. Joku kuukausi se voi olla -4 snt/kWh ja seuraavana, jos olet käyttänyt sähköä erilailla verrattuna edelliseen kuukauteen, se voi olla + 3 snt/kWh. Kulutusvaikutus on yleensä suurempi kalliina kuukausina, kuten talvella ja pienempi kesäisin. Kulutusvaikutus määräytyy aina jälkikäteen laskutusvaiheessa tuntikohtaisen sähkönkulutuksen sekä pörssisähkön tuntihintojen perusteella. Lue lisää miten kulutusvaikutus lasketaan.

Euromerkin ikoni

Kun kulutat enemmän sähköä halvoilla tunneilla, kuten yöllä, kulutusvaikutus tulee mukaan peliin ja laskee sinun hintaasi.

 

Euromerkin ikoni

Kun taas käytät enemmän sähköä kalliiden tuntien aikaan, kuten aamulla ja alkuillasta, hintasi nousee kulutusvaikutuksesi verran.

Miten voit hyötyä Joustosähköstä?

Seuraa sähkön käyttöäsi, jotta tiedät milloin normaalisti kulutat eniten sähköä. Silloin voit helpommin siirtää kulutustasi niille tunneille jotka ovat halvempia. Seuraa myös pörssisähkön hintavaihteluja esim. Fingridin tuntisovelluksesta, jotta tiedät milloin sähkö on halpaa ja milloin kallista.

Milloin Joustosähkö kannattaa valita?

  • Jos olet sähkölämmittäjä, joka lämmittää omakotitalon öisin kun sähkö yleensä on halvempaa.
  • Kun omistat sähköauton, jonka lataat öisin.
  • Et halua puhtaan pörssisähkösopimuksen tuomaa hintariskiä.
  • Olet valmis sitoutumaan sähkösopimukseen määräajaksi.

TEE SÄHKÖSOPIMUS

arc

Joustosähkö on määräaikainen sähkösopimus, jossa on pörssisähkön ominaisuuksia

Joustosähkö on turvallinen vaihtoehto, koska sen perusperiaate on määräaikainen sähkösopimus. Lähtöhinta perustuu johdannaispörssiin ostettuun sähköön kuten kaikissa normaalissa määräaikaisissa sähkösopimuksissa. Se tarkoittaa, että olemme ostaneet sinun arvioidun vuosikulutuksesi määrän sähköä etukäteen koko sopimusajalle tiettyyn hintaan. Määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta/kWh pysyy samana koko sopimusajan, ja vaihtelut pohjoismaisessa sähköpörssissä eivät vaikuta hintaan. Tämän takia määräaikainen sähkösopimus on usein suosittu talouksissa, joissa on pakko pystyä ennakoimaan sähkökuluja.

Joustosähkössä sähköpörssin vaihtelevalla hintatasolla ei ole vaikutusta Joustosähkön kiinteään lähtöhintaan. Ainoastaan oma kulutuksesi – eli käytätkö sähköä keskihintaa edullisimmilla vai kalliimmilla tunneilla – vaikuttaa sähkösi hintaan.

Kulutusvaikutus, myös kutsuttu käyttövaikutukseksi tai profiilikuluksi (rakkaalla lapsella on monta nimeä), tarkoittaa sitä, että lähtöhintaan vaikuttaa sinun oma sähkönkäyttösi. Sinun kulutuksesi erotus muihin sähkönkäyttäjiin on sinun kulutusvaikutuksesi. Kulutusvaikutuksen tuoma hyöty tulee siitä, että sinä käytät sähköä silloin kun se on halpaa sähköpörssi Nord Poolissa.

Kulutusvaikutus, käyttövaikutus… mitä tämä tarkoittaa ja miten toimii?

Ero normaaliin määräaikaiseen sähkösopimukseen tulee siitä, että Joustosähkössä on joustava hintaosuus (kulutusvaikutus), joka perustuu pohjoismaiseen pörssisähkön hintaan. Sillä, että sinä maksat vaihtelevan kulutusvaikutuksen osuuden, me voimme tarjota sinulle halvemman lähtöhinnan koska pienenämme omaa riskiämme.

Pörssisähkösopimuksissa nimittäin sähkön hinta määräytyy tunneittain sähköpörssi Nord Poolissa. Sähkön hinta on pörssissä korkeimmillaan silloin kun sähkön kulutusta on eniten, tyypillisesti arkisin kello 07–09. Halvimmat hinnat puolestaan ovat öisin kello 02–04. Kulutusvaikutus tulee siitä, että kun pystyt siirtämään mahdollisimman paljon sähkönkulutusta edullisille tunneille, voit vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen.

Kaikki muut suomalaiset -ilmiö

Kun kulutat sähköä silloin kuin suurin osa muistakin suomalaisista käyttää sähköä, hintasi nousee kulutusvaikutuksen mukaisesti. Mutta jos pystyt ohjaamaan kulutustasi yöajalle ja viikonloppuihin, saa sähkösi edullisemmin. Käyttämällä sähköä silloin kuin muut nukkuvat, säästät sähkölaskussasi kulutusvaikutuksen verran. Esimerkiksi jo se, että siirrät sähkösaunomisesi myöhempään ajankohtaan auttaa sinua saavuttamaan kulutusvaikutusta; sauno siis mieluummin klo 20 alkaen, kuin klo 19.

Toisin sanoin: jos käytät sähköä tasaisesti sekä edullisten että kalliiden tuntien aikana, kulutusvaikutus on 0 snt/kWh, eli sähkösi maksaa pelkästään lähtöhinnan verran.

Miten kulutusvaikutus lasketaan?

Laskemme kulutuksesi keskihinnan, kertomalla jokaisen tunnin pörssihinnan kyseisen tunnin kulutuksellasi. Jaamme tämän tulon kuukauden kokonaiskulutuksellasi. Sinun painotettu keskiarvosi ja kuukauden keskiarvon erotus on kulutusvaikutuksesi, joka vähennetään tai lisätään laskutushintaasi.

Laskemme kuukauden keskihintaan verrattavan kulutusvaikutuksen painotetun keskiarvon seuraavasti: ∑ (X*Y) / Z = snt/kWh

∑ = summa kaikista kuukauden tunneista
X = tunnin kulutus
Y = tunnin pörssisähkön hinta
Z = kokonaiskulutus kuukaudessa

Oikeaan kulutukseen perustuvat esimerkit

Sähkölämmitteinen omakotitalo

Kuukauden tuntikulutuksesi on 1 800 kWh (Z). Tuntikulutuksesi yhteenlaskettu kokonaishinta on 17 388 senttiä (X*Y). 17 388 snt/1 800 kWh = 9,66 snt/kWh, joka on painotettu keskiarvohintasi. Pörssin kuukausikeskiarvo on ollut 11 snt/kWh.

Tällöin kulutusvaikutuksesi on 9,66–11 = –1,34 snt/kWh.

Kun kulutusvaikutuksesi on negatiivinen luku, se laskee laskutushintaasi. Esim. muuttumattomalla perushinnalla 9,90 snt/kWh laskutushintasi olisi tässä tapauksessa 8,56 snt/kWh.

Kerrostalokaksio, jossa kaukolämpö

Kuukauden tuntikulutuksesi on 160 kWh (Z). Tuntikulutuksesi yhteenlaskettu kokonaishinta on 1974,4 senttiä (X*Y). 1974,4 snt/160 kWh = 12,34 snt/kWh, joka on painotettu keskiarvohintasi. Pörssin kuukausikeskiarvo on ollut 11 snt/kWh.

Tällöin kulutusvaikutuksesi on 12,34–11 = 1,34 snt/kWh.

Kun kulutusvaikutuksesi on positiivinen luku, se nostaa laskutushintaasi. Esim. kiinteällä perushinnalla 10 snt/kWh laskutushintasi olisi tässä tapauksessa 11,34 snt/kWh.

Halpa sähkö on usein ympäristöystävällisin

Tiesitkö? Silloin kun sähkö on halvimmillaan, se on myös useimmiten ympäristöystävällisintä. Halpaa sähköä nimittäin on eniten saatavilla, silloin kun tuulee paljon ja tuulivoimaa on runsaasti tarjolla. Myös oman kulutuksen ajoittaminen ajankohtiin, jolloin sähköverkon kuormitus on pienintä, on ympäristöystävällinen valinta. Näinä ajankohtina sähkö on yleensä halvimmillaan ja käytössä on mahdollisimman vähän huonoja ja päästöjä tuottavia energiamuotoja.

 

Sulje
Search