Hyppää sisältöön

Erilaiset aurinkopaneelityypit

Aurinkopaneelit ovat kehittyneet merkittävästi viime vuosikymmeninä, ja niiden materiaalit, valmistustavat ja teho ovat parantuneet huomattavasti. Täältä löydät tietoa paneelien materiaaleista sekä siitä, millaisia erilaiset aurinkopaneelityypit ovat ja miten ne eroavat toisistaan.

Mitä materiaalia aurinkopaneeli on?

Aurinkopaneelit valmistetaan pääasiassa piistä, joka on puolijohdemateriaali. Piitä on runsaasti saatavilla, ja se on osoittautunut tehokkaaksi materiaaliksi aurinkoenergian keräämisessä ja muuntamisessa sähköksi. Aurinkopaneeleissa käytettävä pii voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin: yksikiteinen (monokiteinen), monikiteinen (polykiteinen) ja amorfinen pii.

Mitä eroa on yksikide- ja monikidepaneelissa?

Yksikiteiset paneelit valmistetaan yhdestä piikiteestä, mikä tekee niistä erittäin tehokkaita ja pitkäikäisiä. Ne ovat usein mustia ja niiden tehokkuus on korkeampi kuin monikidepaneelien. Sinertävät monikidepaneelit valmistetaan useista piikiteistä, mikä tekee niistä hieman vähemmän tehokkaita, mutta edullisempia valmistaa. Yksikiteinen paneeli on yleensä tehokkaampi suorassa auringonvalossa ja monikiteinen puolestaan toimii paremmin kun valoa tulee hajanaisesti monesta suunnasta. Nykyään kuitenkin erot valon vastaanottokyvyssä eri tyyppisten kennojen ja paneelien välillä ovat pienentyneet lasiteknologian kehityksen myötä.

Me Keravan Energialla myymme vain yksikiteisestä piistä valmistettuja paneeleita, jotka ovat hyötysuhteeltaan parempia kuin monikidepaneelit. Lisäksi yksikiteisen piipaneelin valmistusketju on läpinäkyvämpi toisin kuin monikiteisen piin. Paneeleissa käytettyjen komponenttien laatu ja huolellinen asentaminen ovat avaintekijöitä, jotka varmistavat voimalan häiriöttömän toiminnan ja hyvän tuotannon.

Ovatko N-tyypin paneelit parempia kuin P-tyypin?

Jaottelu P- ja N-tyyppeihin viittaa siihen, mitä alkuaineita aurinkokennon piihin on saostettu. Perinteiset aurinkopaneelit ovat P-tyypin paneeleita, jotka valmistetaan lisäämällä piihin booria. Viime aikoina markkinoille on tullut N-tyypin paneeleita, joissa saostuksessa hyödynnetään boorin sijaan fosforia.

N-tyypin paneelit ovat usein tehokkaampia ja kestävämpiä kuin P-tyypin paneelit. Ne ovat vähemmän alttiita valon aiheuttamalle heikkenemiselle ja tarjoavat paremman suorituskyvyn korkeissa lämpötiloissa. Näiden ominaisuuksien ansiosta N-tyypin paneelit ovat erinomainen valinta niille, jotka etsivät parasta mahdollista tehontuottoa ja pitkäikäisyyttä. On kuitenkin huomattava, että tehokkuuden erot näiden kahden tyypin välillä eivät ole kovin suuria.

Mitkä ovat tehokkaimmat aurinkopaneelit?

Tehokkaimmat aurinkopaneelit ovat tällä hetkellä yksikiteisiä N-tyypin paneeleita. Näiden paneelien aurinkokennon maksimiteho on korkeampi kuin perinteisten P-tyypin paneelien. Uuden sukupolven aurinkopaneelit tarjoavat myös erinomaisia hyötysuhteita ja parantavat aurinkopaneelien kokonaistuottavuutta.

Aurinkopaneelin valinnassa kannattaa huomioida omat tarpeet ja budjetti. Vaikka yksikiteiset N-tyypin paneelit ja muut uuden sukupolven aurinkopaneelit voivat olla kalliimpia alkuinvestoinniltaan, niiden korkea tehokkuus ja pitkäikäisyys voivat tehdä niistä kannattavan sijoituksen pitkällä aikavälillä.

Kiinnostuitko aurinkopaneelien hankinnasta?

Myymme ja asennamme aurinkopaneeleja kaikkialle Manner-Suomessa.

Lue lisää ja pyydä tarjous

Sulje
Search