Hyppää sisältöön

Netotuslaskenta

Netotus eli netotuslaskenta tarkoittaa niiden hyvitysten laskentaa, mitä asiakas saa, kun hänen käyttöpaikassaan tuotettua sähköä syötetään verkkoon. Netotuslaskenta toimii samalla tavalla, oli asiakkaalla sitten aurinkopaneelit, akustojärjestelmä tai vaikka oma tuulivoimala.

Miten netotuslaskenta toimii?

Netotuslaskennassa käytetään niin sanottua tuntinetotusta, missä nimensä mukaisesti tarkastellaan käyttöpaikassa sähköverkkoon tuotettua sähköä ja käyttöpaikan sähköverkosta ottamaa sähköä nettona tunnin aikajaksoissa.

Tuntinetotuksen avulla asiakas saa parhaan hyödyn tuottamastaan sähköstä, sillä maksimaalinen osuus tuotannosta tulee omaan käyttöön. Ei haittaa, vaikka hetkellisesti kaikelle aurinkovoimalan tuotannolle ei ole kulutusta, sillä tuntinetotuksessa tuotantoa ja kulutusta tarkastellaan tunnin jaksoissa.

Käyttöpaikan sähkömittarin tuottamista kulutus- ja tuotantosarjoista muodostetaan tietojärjestelmissä netotetut versiot, jossa tuotannon tuntikohtainen lukema vähennetään joka tunti kiinteistön vastaavan hetken sähkönkulutuslukemasta. Tällöin asiakas ei voi joutua tilanteeseen, jossa hän ostaisi ja myisi sähköä verkkoon samanaikaisesti. Netotetut tuntilukemat korvaavat perinteiset tuntilukemat asiakkaan laskutuksessa. Tuntinetotusta sovelletaan oman sähköverkkomme alueen mikrotuotantolaitoksiin, joiden nimellisteho on alle 100 kVA.

Mitä jos sähköä syntyy yli oman tarpeen?

Jos tuntinetotuksesta huolimatta sähköä tuotetaan enemmän kuin sitä voidaan kuluttaa, ostamme ylijäämäsähkön kilpailukykyiseen hintaan. Jos haluat myydä ylijäämäsähkösi meille, sinun tulee tehdä kanssamme ostosopimus.

Ostosopimuksen edellytyksenä on voimassaoleva sähkönmyyntisopimus Keravan Energia Oy:n tai Sipoon Energia Oy:n kanssa, ja että paikallinen jakeluverkonhaltija pystyy toimittamaan tuntisarjan tuotetusta sähköstä.

Keravan Energian ja Sipoon Energian sähköverkon alueella emme veloita mikrotuottajia ylijäämäsähkön siirrosta. Muiden verkkoyhtiöiden asiakkaiden tulee tarkistaa mahdollinen veloitus aina omalta verkkoyhtiöltään.

Tee ostosopimus

Netotuslaskenta siirtyi 1.1.2023 alkaen energiayhtiöiden omista järjestelmistä keskitettyyn Fingridin Datahubiin. Kirjautumalla Datahubin asiakasportaaliin pääset tarkastelemaan omia netotustietojasi.

DATAHUBIN ASIAKASPORTAALI

Sulje
Search