Hyppää sisältöön
19.02.2024

Keravan Energian aurinkovoimala laajentuu – uusiutuvan energian tuotantomme kasvaa

Keravan Energian aurinkovoimalan laajennusosa lisää uusiutuvan energiantuotannon määrää ja aloittaa tuotantonsa jo tulevana kesänä. Uusi aurinkovoimala tulee sijaitsemaan samalla tontilla olemassa olevan aurinkovoimalan vieressä Lahden moottoritien varressa. Ensimmäiset harvennukset tontilla tehtiin tammikuussa, ja itse aurinkopaneelien asennus on tarkoitus aloittaa maaliskuussa.

Kestävä investointi sekä ympäristön että talouden puolesta

Kun Keravan aurinkovoimala valmistui vuoden 2016 keväällä, jo silloin varauduttiin siihen, että sitä voitaisiin tulevaisuudessa laajentaa. Tekniikan kehittymisen myötä laajennus tuli ajankohtaiseksi viime vuoden puolella, ja hankkeelle haettiin toimenpidelupaa kesäkuussa 2023. Toimenpidelupa on nyt myönnetty, ja maaurakointi tontilla käynnistynyt Tuusulan L-Koneen toimesta. Tontti on harvennettu ja maamassojen siirtäminen on aloitettu. Itse paneelien asennus on tarkoitus aloittaa maaliskuussa. Tavoitteena on, että uusi aurinkovoimala on tulevana kesänä tuotannossa ja tekisi Keravan Energialle lisää uusiutuvaa energiaa.

Aurinkovoimalan laajennus ajaa meitä ennen kaikkea kohti hiilineutraaliustavoitettamme. Vaikka kyseessä onkin lisäinvestointi, emmekä korvaa sillä mitään vanhaa, tavoitteenamme on kuitenkin laajentaa erityisesti oman energiantuotantomme uusiutuvia tuotantomuotoja. Kaiken vastuullisen toimintamme perustana on liiketoiminnan järkevyys ja kestävyys kaikista näkökulmista: sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta.

Aurinkovoimaloiden määrä runsaassa kasvussa

Lähivuosina aurinkovoimalat ovat lisääntyneet runsaasti – Suomen aurinkovoimakapasiteetti on siis räjähdysmäisessä kasvussa. Hetki sitten sama trendi oli tuulivoimassa: jos aiemmin tuulivoimaloita nousi kuin sieniä sateella, niin seuraavaksi nousee aurinkovoimaloita. Vaikka aurinkovoimalat ovatkin eri megawattiluokissa kuin tuulivoimalat, niiden tuotantokapasiteetti voi kasvaa jopa 190-kertaiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Maiseman puolesta aurinkovoimalat jakavat mielipiteitä: toiset tykkäävät ja toiset ei. Osa saattaa pelätä myös heijastushaittoja. Lähtökohtaisesti aurinkopaneelit heijastavat kuitenkin mahdollisimman vähän, sillä paneelin tehtävä on nimenomaan absorboida auringon valoa mahdollisimman paljon tuottaakseen energiaa. Heijastus on siis hyvin vähäistä ja suuntautuu yleensä niin, ettei siitä ole haittaa liikenteelle tai lentokoneille.

Aurinkovoimalan laajennusosan tontin maaurakointi on aloitettu.

Keravan aurinkovoimalan laajennusosa
  • 690 paneelia (505 W), joiden huipputeho 350 kWp
  • 3 invertteriä (100 kVA) – sähköverkkoon syötettävä teho noin 300 kW
  • Perustamistapana porapaalut, jotka paalutetaan noin kahden metrin syvyyteen – näin paneelit pysyvät suorassa rivissä
  • Sijainti olemassa olevan aurinkovoimalan vieressä samalla tontilla Lahden moottoritien varressa
Sulje
Search