Hyppää sisältöön
01.12.2023

Mustan perjantain 24.11. poikkeustilanne

Perjantaina 24.11.2023 sähkömarkkinoilla koettiin ennen näkemätön tilanne, kun yhden toimijan tekemän virheen takia sähkön hinta tipahti poikkeuksellisen alas usean tunnin ajaksi. Hinta oli alimmillaan -500 euroa megawattitunnilta, mikä kuluttajille näkyi -62 sentin kilowattihintana.

Poikkeuksellisen halpa hinta houkuttelee aina etenkin pörssisähkösopimuksen omaavia hyödyntämään tilannetta ja kuluttamaan sähköä eri tavoin kuin normaalisti. Ennustettavissa oli, että sähkön kulutus ja siten myös sähköverkon kuormitus tulisi kasvamaan huomattavasti perjantai-iltana, ja näin kävikin.

Keravan ja Sipoon alueella tilanteeseen valmistautuminen aloitettiin jo torstaina, heti kun tieto poikkeuksellisista hinnoista vahvistui. Valmistautumiseen käytettiin Keravan Energian normaalia sähköpulaan varautumissuunnitelmaa. Siinä tarkastettiin alueen verkkojen tila, mahdolliset ongelmakohdat sekä energiantuotannon puolella eri laitteistot, jotta ne pystyivät varmasti tukemaan valtakunnallista tilannetta ja tuottamaan energiaa mahdollisimman tehokkaasti ja ongelmitta.

Keravan Energian ja Sipoon Energian sähköverkon alueella kulutuksessa oli perjantai-illan ja yön aikana nousua noin 18 MW edelliseen päivään verrattuna, mikä vastaa noin 20 % normaalista päivittäisestä kulutuksesta.  Verkko kesti koko alueella lisääntyneestä kuormituksesta johtuneen poikkeustilanteen hyvin ja on mitoitettu niin, että se kestää kovankin alueen kotitalouksista tulevan kuorman.

Keravan ja Sipoon verkkoalueella meillä on noin 40 000 asiakasta ja kaikkiaan sulakepaloja ilmeni poikkeustilanteen aikana vain vajaat 50 kappaletta, mikä on melko vähäinen määrä. Ylikuormituksesta johtuneet yksittäiset viat koskivat siis todella pientä asukasjoukkoa.

Lue lisää sähköverkoistamme

Sulje
Search