Hyppää sisältöön

Näin voit säästää sähkölaskussa vinkeillämme

Oletko miettinyt, miten voisit säästää sähkölaskussa? Sähkön säästämisessä on hyvä kiinnittää pieniinkin asioihin huomiota. Lue vinkkimme miten voit pienentää sähkölaskuasi!

Kun mietit, miten säästää sähkölaskussa, kannattaa ottaa pienetkin asiat tarkkailun alle. Jo muutamalla teolla voit säästää huomattavasti sähköä ja siten myös säästää sähkölaskussasi.

Ikoni, jolla kuvataan talon lämmitystä ja miten voit siinä säästää sähkölaskussa

Vaikuta lämmityksessä ja tuuletuksessa

Laske lämmitystä. Laskemalla lämmitystä jo parilla asteella, saat laskettua sähkölämmitteisen kotisi sähkönkulutusta ja säästät sähkölaskussa. Sopiva sisälämpötila on keskimäärin 20–21 °C. Lisäksi viileässä nukkuu paremmin! Pesutilojenkin lämmitystä voi huoletta laskea parilla asteella. Lattialämmityksen käyttäminen näkyy suoraan kaikkien kiinteistöjen energiankulutuksessa.

Älä päästä lämpöä (tai viileyttä) karkaamaan. Ikkunat kannattaa sulkea talvisin pitääksesi lämmön sisällä ja kesäisin tehostaaksesi viileyden pysymistä. Ovien ja ikkunoiden tiivisteet on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Verhot ja kaihtimet on hyvä sulkea kuumina päivinä, jolloin auringonvalo ei tällöin pääse kuumentamaan sisäilmaa.

Tuulenna tehokkaasti. Tuulettimen käyttö viilennykseen kuluttaa vähemmän energiaa kuin ilmastointilaite. Läpiveto on myös kätevä keino nopeaan tuuletukseen. Muista sammuttaa ikkunan alla oleva patteri tuuletuksen ajaksi.

Ilmalämpöpumppu täydentää muita lämmitysmuotoja, ja voi auttaa laskemaan energiankulutustasi. Motivan Elvari-hankkeessa selvitettiin ilmalämpöpumppujen vaikutusta energiankulutukseen sähkölämmitteisissä pientaloissa. Hankkeeseen osallistuneissa taloissa vuotuinen energiankulutus laski 1 000 – 8 000 kWh, kun niihin oli asennettu ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumppu säästää siis noin 100 – 800 euroa vuodessa (sähkön kokonaishinnan ollessa 10 snt/kWh). 

Töpseli ikoni, joka kuvaa, kuinka voit säästää sähkölaskussa elektroniikkalaitteiden avulla Huomioi nämä elektroniikkalaitteiden kanssa

Sammuta laitteet, kun et käytä niitä. Lähtiessäsi huoneesta tai lopetettuasi laitteen käytön muista sammuttaa se. Laitteita ei kannata jättää valmiustilaan –  suurin osa television ja tietokoneen sähkönkulutuksesta tulee valmiustilassa käytön odottelusta. Kätevä keino sammuttaa ylimääräiset laitteet nopeasti ja helposti on laittaa ne kytkimelliseen jakorasiaan: yhdellä napsautuksella suljet monta laitetta!

Pyyhi valaisimista pölyt ja sulje ne, kun et käytä niitä. Pitämällä valaisimet siisteinä ja sammuttamalla ne, kun et ole huoneessa tai tarvitse ylimääräistä valaistusta, säästät hukkaenergiaa. Lisäksi lamppuina suositellaan käytettävän Led-lamppuja, sillä ne kuluttavat sähköä noin 20 % vähemmän kuin halogeenilamput.

Faktaa LED-valoista
LED-lampun lyhenne tulee englannin sanoista Light Emitting Diodes. LED-lamppu säästää jopa 80 prosenttia hehkulamppuun verrattuna ja kestää jopa 15 kertaa pidempään. LED-lamput eivät sisällä elohopeaa, ja niissä on erilaisia ​​kantoja ja niitä saa erikokoisina ja muotoisina. LED-lampussa voi olla lämmin tai kylmä valo, mikä on merkitty pakkaukseen kelvinillä (K), jossa pienempi numero tarkoittaa lämpimämpää valoa.

Sängyn vieressä oleva LED-valo säästää sähköä.

Sisustus

Sisustaessa kotia kannattaa huomioida, että huonekaluja, kuten suurta sohvaa tai lipastoa, ei kannata sijoittaa suoraan lämmityspatterin eteen. Muuten lämmin ilma ei kierrä yhtä hyvin tai lämmitä sisätiloja. Sijoita energiatehokkaisiin pattereihin, jos mahdollista.

Muista myös vaihtaa ikkunoiden ja ovien tiivisteet, jos tuntuu siltä, että niistä vetää. Silloin lämpö pysyy paremmin sisällä. Kun tuuletat, jätä ikkunat auki lyhyeksi ajaksi. Se säästää sähköä enemmän kuin jos tuulettaisit kapealla raolla pidempään.

Huomioi myös:

Keittiössä

  • aseta oikea lämpötila jääkaapissa ja pakastimessa. Jääkaapissa tulee olla +5 astetta, kun taas pakastin tarvitsee jopa -18 astetta, jotta ruoka pysyy pakastettuna.

  • Kuumenna pieniä annoksia ruokaa mikroaaltouunissa ja käytä kantta, kun lämmität jotain liedellä, sillä se nopeuttaa lämpenemistä!

  • Säästä sähköä kun laitat uunin päälle käyttämällä sitä ”koko rahan edestä” ja leivo samalla kun teet ruokaa. Kiertoilmatoiminto on säästää sähköä enemmän kuin ylä- ja alalämmitys, koska voit paistaa usealla pellillä samanaikaisesti ja alhaisemmalla lämmöllä.

  • Keitä vettä vedenkeittimellä – se on nopeaa ja energiatehokasta! Älä myöskään käytä enempää vettä kuin tarvitset.

  • Pese astiat astianpesukoneessa ja säästä sähköä ja vettä! Tavallinen astianpesukone on vettä säästävämpi kuin käsin tiskattaessa. Todella likaiset astiat, kuten palanut kattila tai uunivuoka, kannattaa kuitenkin pestä käsin.

  • Hyvä energiansäästötoimenpide on imuroida lieden, jääkaapin ja pakastimen (sekä pesukoneen ja kuivausrummun) takaa puolivuosittain. Näin vähennät tulipalon vaaraa ja lisäät laitteiden tehokkuutta!

Kylpyhuoneessa

  • alenna pyykin lämpötilaa! Pese 40 asteessa 60 asteen sijaan, jos mahdollista. Kun peset alemmissa lämpötiloissa, veden lämmittämiseen kuluu vähemmän energiaa ja energiankulutus puolittuu. Pese vain täysi kone ja säästät sähköä, vettä ja pesuainetta. Täysi kone kuluttaa yhtä paljon kuin puolitäysi.

  • Anna pyykin kuivua narulla rumpukuivauksen sijaan! Usein myös narulla kuivatut vaatteet ovat vähemmän ryppyisiä. Monet vaatteet, mm. villapaidat, silkkipaidat ja kashmirneuleet eivät itse asiassa tarvitse pestä niin usein. Sen sijaan tuuleta niitä yön yli raittiissa ilmassa, ja ne ovat taas kuin uudet!

  • Käy lyhyessä suihkussa! Tai harvenna suihkuväliä. Sammuta vesi hiustenpesun ajaksi ja käytä vettä säästävää suihkupäätä – säästät myös energiaa veden lämmittämiseen!

  • Muita kylpyhuoneen energiansäästötoimenpiteitä ovat lattialämmityksen lämpötilan alentaminen, koska se kuluttaa paljon sähköä. Jos kylpyhuoneessa ja wc:ssä on lattialämmitys, lämpöä kannattaa laskea päiväsaikaan, kun ei ole kotona. Kylpyhuoneen lattialle riittää 21–23 astetta tavallisen 26 asteen sijaan. Yhden asteen lämmön nousu lisää energiankulutusta noin viisi prosenttia. Älä unohda sammuttaa lattialämmitystä lomalle lähtiessäsi.

Saunassa

  • Jos käyt sähkösaunassa, käy heti kun se on lämmennyt äläkä anna sen olla turhaan päällä. Sähkösaunassa yli 50 prosenttia sähköstä käytetään saunan esilämmitykseen ja loput lämmön ylläpitämiseen. Energiatehokkain saunan lämpötila on 70–80 astetta. Saunan lämmittäminen 100 asteeseen lisää sähkönkulutusta 20–30 %. Yksi tehokkaimmista keinoista säästää sähköä on, että koko perhe saunoo yhtä aikaa!

Aurinkopaneeleita kuvaava ikoni - säästä sähkölaskussa aurinkopaneelien avulla

Asenna omat aurinkopaneelit ja tuota aurinkosähköä

Omilla aurinkopaneeleilla olet omavaraisempi ja voit säästää sähkölaskussa, koska olet vähemmän riippuvainen ostettavasta sähköstä. Aurinkopaneeleilla voit tuottaa jopa kolmasosan kotisi vuosittain käyttämästä sähköstä. Paneelit tuottavat Suomessa hyvin, sillä Etelä-Suomessa vuosittainen auringonsäteilyn määrä on lähes saman verran kuin Pohjois-Saksassa. Suomessa tuottoa parantaa viileä ilmasto.

Aurinkopaneelijärjestelmä on käytännössä huoltovapaa ja maksaa itsensä parhaimmillaan takaisin jo takuuaikana.

Lue lisää aurinkopaneelien hyödyistä ja asennuksesta 

 

Sähkösopimusta kuvaava ikoni - voit säästää sähkölaskussa oikean sähkösopimuksen avulla

Varmista, että sähkösopimuksesi on tarpeisiisi optimaalinen.

Tiedätkö mihin ja milloin käytät eniten sähköä? Asiakasportaalissa voit tutustua omaan kulutukseesi. Sähkön hintaan voi vaikuttaa kuluttamisella, mutta myös sähkösopimuksella. Meillä on erilaisia sähkösopimuksia, joissa kulutuksella voi ohjata sähkön hintaan. Esimerkiksi aikasähkössä sähkö on halvinta yöllä, ja kausisähkössä halvin hinta on kesällä ja talvella viikonloppuisin sekä yöaikaan.

Sähkösopimus-sivuiltamme löydät lisätietoa ja juuri sinulle sopivan sähkösopimuksen.
sähkösopimukset

Sulje
Search