Hyppää sisältöön
05.07.2022

Näin voit säästää sähkölaskussa vinkeillämme

Oletko miettinyt, miten voisit säästää sähkölaskussa? Sähkön säästämisessä on hyvä kiinnittää pieniinkin asioihin huomiota. Lue vinkkimme miten voit pienentää sähkölaskuasi!

Kun mietit, miten säästää sähkölaskussa, kannattaa ottaa pienetkin asiat tarkkailun alle. Jo muutamalla teolla voit säästää huomattavasti sähköä ja siten myös säästää sähkölaskussasi.

Ikoni, jolla kuvataan talon lämmitystä ja miten voit siinä säästää sähkölaskussa

Vaikuta lämmityksessä ja tuuletuksessa

Laske lämmitystä. Laskemalla lämmitystä jo parilla asteella, saat laskettua sähkölämmitteisen kotisi sähkönkulutusta ja säästät sähkölaskussa. Sopiva sisälämpötila on keskimäärin 20–21 °C. Lisäksi viileässä nukkuu paremmin! Pesutilojenkin lämmitystä voi huoletta laskea parilla asteella. Lattialämmityksen käyttäminen näkyy suoraan kaikkien kiinteistöjen energiankulutuksessa.

Älä päästä lämpöä (tai viileyttä) karkaamaan. Ikkunat kannattaa sulkea talvisin pitääksesi lämmön sisällä ja kesäisin tehostaaksesi viileyden pysymistä. Ovien ja ikkunoiden tiivisteet on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Verhot ja kaihtimet on hyvä sulkea kuumina päivinä, jolloin auringonvalo ei tällöin pääse kuumentamaan sisäilmaa.

Tuulenna tehokkaasti. Tuulettimen käyttö viilennykseen kuluttaa vähemmän energiaa kuin ilmastointilaite. Läpiveto on myös kätevä keino nopeaan tuuletukseen. Muista sammuttaa ikkunan alla oleva patteri tuuletuksen ajaksi.

Ilmalämpöpumppu täydentää muita lämmitysmuotoja, ja voi auttaa laskemaan energiankulutustasi. Motivan Elvari-hankkeessa selvitettiin ilmalämpöpumppujen vaikutusta energiankulutukseen sähkölämmitteisissä pientaloissa. Hankkeeseen osallistuneissa taloissa vuotuinen energiankulutus laski 1 000 – 8 000 kWh, kun niihin oli asennettu ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumppu säästää siis noin 100 – 800 euroa vuodessa (sähkön kokonaishinnan ollessa 10 snt/kWh). 

Töpseli ikoni, joka kuvaa, kuinka voit säästää sähkölaskussa elektroniikkalaitteiden avulla Huomioi nämä elektroniikkalaitteiden kanssa

Sammuta laitteet, kun et käytä niitä. Lähtiessäsi huoneesta tai lopetettuasi laitteen käytön muista sammuttaa se. Laitteita ei kannata jättää valmiustilaan –  suurin osa television ja tietokoneen sähkönkulutuksesta tulee valmiustilassa käytön odottelusta. Kätevä keino sammuttaa ylimääräiset laitteet nopeasti ja helposti on laittaa ne kytkimelliseen jakorasiaan: yhdellä napsautuksella suljet monta laitetta!

Pyyhi valaisimista pölyt ja sulje ne, kun et käytä niitä. Pitämällä valaisimet siisteinä ja sammuttamalla ne, kun et ole huoneessa tai tarvitse ylimääräistä valaistusta, säästät hukkaenergiaa. Lisäksi lamppuina suositellaan käytettävän Led-lamppuja, sillä ne kuluttavat sähköä noin 20 % vähemmän kuin halogeenilamput.

 

Aurinkopaneeleita kuvaava ikoni - säästä sähkölaskussa aurinkopaneelien avulla

Asenna omat aurinkopaneelit ja tuota aurinkosähköä

Omilla aurinkopaneeleilla olet omavaraisempi ja voit säästää sähkölaskussa, koska olet vähemmän riippuvainen ostettavasta sähköstä. Aurinkopaneeleilla voit tuottaa jopa kolmasosan kotisi vuosittain käyttämästä sähköstä. Paneelit tuottavat Suomessa hyvin, sillä Etelä-Suomessa vuosittainen auringonsäteilyn määrä on lähes saman verran kuin Pohjois-Saksassa. Suomessa tuottoa parantaa viileä ilmasto.

Aurinkopaneelijärjestelmä on käytännössä huoltovapaa ja maksaa itsensä parhaimmillaan takaisin jo takuuaikana.

Lue lisää aurinkopaneelien hyödyistä ja asennuksesta 

 

Sähkösopimusta kuvaava ikoni - voit säästää sähkölaskussa oikean sähkösopimuksen avulla

Varmista, että sähkösopimuksesi on tarpeisiisi optimaalinen.

Tiedätkö mihin ja milloin käytät eniten sähköä? Asiakasportaalissa voit tutustua omaan kulutukseesi. Sähkön hintaan voi vaikuttaa kuluttamisella, mutta myös sähkösopimuksella. Meillä on erilaisia sähkösopimuksia, joissa kulutuksella voi ohjata sähkön hintaan. Esimerkiksi aikasähkössä sähkö on halvinta yöllä, ja kausisähkössä halvin hinta on kesällä ja talvella viikonloppuisin sekä yöaikaan.

Sähkösopimus-sivuiltamme löydät lisätietoa ja juuri sinulle sopivan sähkösopimuksen.
sähkösopimukset

Sulje
Search