Latausta eri nopeuksilla

Lisäksi tavallisten sähköpistokkeiden tehot riittävät vain hitaaseen lataamiseen.

”Taloyhtiöissä kannattaa ottaa huomioon, että sähköautojen lataamiseen ei aina ole käytettävissä tuntitolkulla aikaa. Sähköauton latausratkaisuja suunnitellessa taloyhtiöissä kannattaa ottaa huomioon monenlaiset tarpeet; yöllä ladattaessa riittää hitaampikin nopeus, mutta päivällä voi tulla tarpeeseen nopea lataus”, muistuttaa Sulkanen ja jatkaa: ”Ei kuitenkaan ole järkevää ylimitoittaa talon sähköjärjestelmää sen takia, että kaikille asukkaille mahdollistetaan sähköauton lataus täydellä teholla joka hetki. Se tulee turhan kalliiksi. Mielestämme järkevin ratkaisu on älykäs järjestelmä, joka säätelee latauksen tehoja sen mukaan, kuinka monta autoa on kullakin hetkellä kytketty lataukseen.”

Huolellinen selvitys kannattaa

Taloyhtiön sähköautojen latausinfraa suunniteltaessa kannattaa kartoittaa kokonaisuus huolella. Vaikka aluksi hankkisi vain muutaman latauspisteen, kannattaa samalla kerralla tehdä latausvalmius suuremmalle määrälle latauspisteitä tulevaisuuden lataustarpeet huomioiden. Sulkasen mukaan huolella tehdyt suunnitelmat maksavat itsensä takaisin:

”Latauspisteiden rakentamiskustannukset vaihtelevat suuresti; joissain taloyhtiöissä sähköjärjestelmä on ajanmukainen ja latauspisteitä voi asentaa ilman suurempia remontteja. Toisissa kohteissa taas joudutaan laajentamaan sähköliittymää, kaivamaan piha auki ja lisäämään kaapelointeja. Kokonaisuus kannattaa pohtia huolella etukäteen, niin matkan varrella ei tule yllätyksiä vastaan.”

Mittavaankin remonttiin on usein kannattavaa lähteä, jos talon sähkötyöt kaipaavat uudistamista muutenkin. Sähköautojen latauspisteet nostavat asuntojen arvoa ja talon kiinnostavuutta asuntomarkkinoilla.

”Parhaiten alkuun pääsee tilaamalla sähköautojen latauskapasiteetin kartoituksen”, Kimmo Sulkanen neuvoo. ”Me Keravan Energialla teemme kartoituksia taloyhtiöihin Uudenmaan ja Keski-Uudenmaan alueilla. Kartoituksissa käydään läpi talon sähköjärjestelmän kunto ja laaditaan suunnitelma latauspisteiden toteutuksesta taloyhtiön tarpeita kuunnellen. Suunnitelmaa ei ole pakko toteuttaa heti, vaan se voidaan tehdä hyvissä ajoin päätöksenteon tueksi. Meiltä toki saa tilattua myös varsinaiset latauspisteet avaimet käteen -mallilla.”

Tukea investointiin

Valtio tukee taloyhtiöiden satsauksia sähköautojen lataukseen. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aralta voi hakea tukea hankkeisiin, jossa taloyhtiö rakennuttaa latausvalmiuden vähintään viidelle sähköautojen latauspisteelle. Tukea voi saada jopa 55 % toteutuneista kustannuksista, mutta enintään 90 000 euroa.


Tutustu tuotteisiimme ja jätä yhteydenottopyyntö, niin lähdetään yhdessä kartoittamaan kuinka sähköautojen latausvalmius teidän taloyhtiössänne kannattaa järjestää.