Hyppää sisältöön
19.12.2023

Sähkökattila lisää kaukolämmön tuotantokapasiteettia ja valinnanvaraa

Kaukolämmön tuotanto on yksi Keravan Energian keskeisiä toimialueita. Yksi käynnissä olevista isoista kaukolämpöinvestoinneista on uusi sähkökattila, joka tulee sijoittumaan Tervahaudankadulle Keravan Energian toimitalon kanssa samalle tontille.

Lisää tuotantokapasiteettia ja valinnanvaraa

Viime aikojen epävakaus energiamarkkinoilla ja etenkin polttoaineiden saatavuuden heikkeneminen ja siitä johtuva kallistuminen ovat lisänneet tarvetta uusiin tuotantoinvestointeihin. Vielä muutama vuosi sitten tämänkaltainen investointi ei olisi ollut yhtä kannattava kuin nyt; sähkön hintojen heitellessä ja ajoittain käydessä hyvin matalallakin on syntynyt tarve ja mahdollisuus tämänkaltaiselle hankkeelle. Sähkökattilalla saadaan lisättyä tuotantokapasiteettia kattavasti etenkin silloin, kun sähkön hinta on matalalla, jolloin kaukolämpöä voidaan tuottaa kattilassa sellaisina hetkinä, kun sähköä on paljon tarjolla.

Samaan aikaan sähkökattilan kanssa on meneillään myös toinen investointi, kaukolämpöakku, joka tulee sijoittumaan Keravan Biovoimalaitokselle. Akku ja sähkökattila parina mahdollistavat sen, että tuotannossa pystytään hyödyntämään paremmin niitä hetkiä, kun sähköä on paljon saatavilla. Sähkökattilassa tuotettu kaukolämpö voidaan ohjata kaukolämpöakkuun talteen, mikäli sille ei ole suoraa käyttöä kaukolämpöverkossa.

Lisäksi sähkökattila on jälleen yksi polttoaine. Mitä enemmän polttoainevalikoimaa meillä on – haketta, kaasua, öljyä, pellettiä – sitä paremmin pystymme vaihtelemaan tuotantomuotoja sen mukaan, mikä milloinkin on kannattavaa. Mikäli esimerkiksi kaasun saatavuudessa on ongelmia, sähkökattila lisää käyttövarmuutta ja mahdollistaa optimoinnin. Lisäksi sähkökattilan avulla voidaan vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä, jolloin Keravan Energian kaukolämmön tuotanto voi ottaa yhden askeleen lähemmäs hiilineutraaliutta.

Turvaa häiriötilanteisiin

Sähkökattila on 30 megawatin kokoinen elektrodisähkökattila. Yksinkertaistettuna sähkökattila toimii vedenkeittimen tapaan: sähköllä toimivaan kattilaan laitetaan vettä, ja elektrodivastukset kuumentavat veden. Laitos tuottaa kaukolämpöä tarvittaessa hyvinkin nopeasti verrattuna muihin polttoaineisiin. Etenkin häiriötilanteissa sähkökattila on erityisen toimiva ratkaisu. Kyseessä on siis ennen kaikkea varatuotantoyksikkö, sillä mikäli kaukolämmön tuotannossa ilmenee jotain ongelmia, sähkökattilan avulla saadaan nopeasti korvaavaa lämpöä tilalle.

Hankintaneuvottelut loppusuoralla – aikataulu vielä arvio

Sähkökattilahanke on edennyt sijoituspaikan valmisteluun rakennusurakkaa varten. Sähkökattilan rakennuslupahakemus on käsittelyssä kaupungilla, ja poikkeamislupa kaavaan on jo saatu. Keväällä 2024 on tarkoitus aloittaa maanrakennustyöt tontilla, mutta tonttia on valmisteltu jo tämän syksyn aikana purkamalla vanhan tuotantolaitoksen hiilikuljetin. Kun valmistelut tontilla ovat nyt saatu käyntiin, seuraava askel on itse rakennuksen tilaaminen.

Sähkökattilan hankinnan osalta suunnitelmat ovat hyvässä vauhdissa – hankintaneuvottelut ovat loppusuoralla, ja tavoitteena on saada ne tämän vuoden puolella maaliin. Kun hankintaneuvottelut on saatu päätökseen, sähkökattilan toimitusaika on noin vuosi. Sähkökattilan toimituksen jälkeen tehtävät loppuasennukset kestävät noin kolme kuukautta, jonka jälkeen päästään käyttöönottovaiheeseen. Toimitusaika kattilalle tarkentuu kuitenkin lopullisesti vasta sitten, kun hankintaneuvottelut ovat päättyneet. Tämänhetkisen arvion mukaan laitoksen odotetaan olevan käytettävissä kevään 2025 alussa.

Sulje
Search