Hyppää sisältöön
05.08.2022

Sähkön hinta jatkaa nousuaan – näin voit varautua talven sähkölaskuihin

Sähkön hinta on ollut merkittävässä nousussa syksystä 2021 lähtien muun muassa sähkön tuotannon polttoaineiden vajeen, Ukrainan sodan ja kiihtyneen inflaation vuoksi. Hintojen nousu kiihtyy entisestään talvea kohden, joten nyt kannattaa valmistautua kallistuviin sähkölaskuihin.

Suomi on osa eurooppalaista sähkömarkkinajärjestelmää, joten muutokset Euroopan hintatasossa heijastuvat suoraan suomalaisten sähköyhtiöiden hintoihin. Keravan Energiakaan ei ole suojassa sähkömarkkinahinnan heilahduksilta, sillä 75 % myymästämme sähköstä on peräisin sähköpörssistä. Sähkön markkinahinnan nousu kiihtyy tulevana talvena, varsinkin jos tiedossa on kylmää ja kuivaa säätä. Verrattuna viime talven hintoihin, sähkön markkinahinta voi olla jopa nelinkertainen. Korkeat markkinahinnat tulevat väistämättä näkymään myös asiakkaidemme sähkölaskuissa – erityisesti sähkölämmittäjillä.


Näin varaudut suurempaan sähkölaskuun

Voit vaikuttaa sähkölaskuusi usealla eri tavalla:

1: Oman sähkönkulutuksen hahmottaminen

Ota käyttöön Keravan Energian asiakasportaali, jossa voit seurata sähkönkulutustasi jopa tunnin tarkkuudella. Omaan kulutukseen perehtyminen ja sähkönkulutuksen huippujen tunnistaminen antavat paremmat valmiudet energiansäästöön ja sähkönkäytön hallintaan. Seurannasta näet esimerkiksi energiansäästötoimenpiteiden vaikutuksen ja kuinka paljon kodin sähkönkulutus nousee kun esimerkiksi saunotaan tai huonelämpötilaa nostetaan sähkölämmitteisessä talossa.

Sähkönkulutuksen seuranta asiakasportaalissa

Kuva: Esimerkki asiakasportaalin kulutusseurannasta yhden vuorokauden ajalta. Sininen käyrä osoittaa sähkön kulutuksen valitulla aikajaksolla. Pystyakselilla näytetään kulutettu sähkö ja vaaka-akselilla kellonaika. Musta käyrä näyttää kulutuksen edelliseltä vuorokaudelta ja vihreä puolestaan toteutuneen ulkolämpötilan. Sinisestä käyrästä hahmottaa selkeästi kulutuspiikit, jotka johtuvat sähkölaitteiden käytöstä: sähkölämmityksestä, ilmalämpöpumpusta ja ruoan laitosta.

Kirjaudu asiakasportaaliin

2: Sähkön järkevä käyttö

Sähkön säästäminen on aina järkevää, mutta se korostuu sähkön hintojen noustessa. “Pienistä puroista syntyy suuri joki” myös sähkön säästössä. Näillä vinkeillä säästät sähköä tehokkaimmin:

  • Jos sinulla on pörssi- tai aikasähkösopimus jossa sähkö on edullisempaa öisin, kannattaa pyrkiä ohjaamaan kulutusta yölle. Hyödynnä ajastimia: usein mm. pesukoneen, lämminvesivaraajan, ilmalämpöpumpun ja sähköauton voi ajastaa käynnistymään yöaikaan.
  • Laske sisälämpötilaa jos mahdollista. Varmista myös, ettei kylpyhuoneessa ole mukavuuslattialämmitys liian lämpimällä.
  • Kaikenlainen veden lämmittäminen vie paljon energiaa. Kiinnitä huomiota käyttöveden kulutuksen lisäksi esimerkiksi siihen, ettet keitä vettä tarpeettoman pitkään, pese pyykkiä liian kuumilla ohjelmilla tai käynnistä puolityhjää astianpesukonetta.
  • Jos sinulla on ilmalämpöpumppu, varmista, ettei se ole automaattiasetuksella. Silloin se saattaa vuorotellen viilentää ja lämmittää ilmaa.
  • Pyykin kuivattaminen viilentää huoneilmaa, mikä lisää lämmityksen tarvetta. Energiatehokas kuivausrumpu on sähkölämmitteisessä talossa energiatehokkaampi ratkaisu kuin pyykin huoneilmassa kuivatus.
  • Vanhat kodinkoneet on järkevää uusia energiatehokkaampiin malleihin.

3: Tuota itse energiaa

Voit säästää sähkölaskussa tuottamalla itse energiaa. Aurinkopaneelien ja ilmalämpöpumppujen takaisinmaksuajat lyhenevät sitä mukaa mitä kalliimpaa sähkö on. Aurinkopaneelien tuotannosta ei tarvitse myöskään maksaa siirtomaksua tai sähköveroa. Ilmalämpöpumppu puolestaan voi sähkölämmitteisessä talossa vähentää sähkönkulutusta vuositasolla noin 5 000 kWh, mikä tarkoittaa lähes 1 750 euron säästöä sähkön myyntihinnan ollessa 30,00 snt/kWh (laskettu Keravan Energian siirtomaksulla 2,15 snt/kWh + sähkövero 2,79 snt/kWh).

Tutustu aurinkopaneeleihin

Tutustu ilmalämpöpumppuihin

Sulje
Search