Hyppää sisältöön

Toimivatko aurinkopaneelit Suomessa tehokkaasti?

Millaista hyötysuhdetta aurinkopaneeleilta voi Suomessa odottaa? Sopivatko paneelit Suomen talveen? Täältä löydät vastaukset näihin kysymyksiin.

Millainen on aurinkopaneelien hyötysuhde Suomessa?

Aurinkopaneelien tuotto ja aurinkopaneelien hyötysuhde Suomen olosuhteissa askarruttavat monia paneelien hankintaa harkitsevia. Mitä paneelien tuottavuuteen tulee, Suomen eteläosat eivät eroa juurikaan Keski-Euroopasta ja aurinkopaneelien hyötysuhde on meillä hyvä. Ainoastaan aivan pohjoisimmassa Suomessa missä pimeä kausi on todella pitkä, ei paneelien asentaminen ole kovinkaan kannattavaa.

Kannattavatko aurinkopaneelit Suomessa? Oikein suunniteltu, mitoitettu ja asennettu aurinkovoimala tuottaa sähköä ympäri vuoden. Se voi tuottaa sähköä siis myös talvella, tosin vähemmän kuin kesäaikaan. Kesällä pitkät päivät ja valoisat yöt tasaavat talven pienempää tuotantoa.

Aurinkopaneelien tuottoa pohtiessa tulee pitää mielessä, että ne ovat pitkän aikavälin investointi ja yleensä kannattavuutta arvioidaan vuositasolla, ei päivän tai kuukauden mukaan. Kun voimala on mitoitettu oikein, saa siitä parhaan hyödyn irti. Yleisesti ottaen, aurinkovoimala on sopivan kokoinen, kun sen vuosituotto kattaa noin kolmasosan energiatarpeesta.
Lue lisää siitä, miten saat paneeleistasi parhaan hyödyn

Talvi on myös hyvää aikaa aurinkopaneelien asennukselle. Lukuun ottamatta rankkaa lumisadetta, eivät talvisäät estä paneelien asennusta ja usein talvella asennuksen voi saada lyhyemmällä varoitusajalla. Kun on aurinkopaneelit talvella asennettu valmiiksi, pääsee niistä hyötymään kunnolla heti keväästä asti. Oikein mitoitettuna aurinkopaneelijärjestelmä maksaa itsensä takaisin noin 8–12 vuodessa. Paneelit säilyttävät tehonsa noin 30 vuotta eli, hieman kohteesta ja järjestelmästä riippuen, sillä voi olla yli 20 vuotta käyttöikää jäljellä siinä vaiheessa, kun se on maksanut itsensä takaisin.

Asiantuntijamme auttavat mielellään laskemaan millainen aurinkovoimala juuri sinun kiinteistöösi olisi sopivin ja hyötysuhteeltaan paras.

Tilaa kartoitus

Aurinkopaneelit on kannattavinta asentaa katolle.

Onko aurinkopaneeleista hyötyä talvella?

Toimivatko aurinkopaneelit talvella? Tämä on hyvin yleinen kysymys paneelien hankintaa harkitsevilla. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös talvella, kunhan aurinko pääsee paistamaan niihin. Päivän lyhyempi pituus ja matalammalta tuleva auringonvalo pienentävät tuotannon määrää. Siitä huolimatta, kun aurinkopaneelit talvella ovat lumesta puhtaana, voivat ne tuottaa jonkun verran sähköä aina kun aurinko paistaa. Aurinkopaneelien tuotto on heikointa marraskuun alusta tammikuun loppuun välisenä aikana päivän lyhyen pituuden takia. Tehokkainta aurinkopaneelien tuotto on maaliskuusta lokakuuhun.

Ulkoilman lämpötila ei vaikuta paneelien toimintaan ja itse asiassa, paneelit toimivat jopa paremmin viileämmässä säässä. Viileä ilma parantaa aurinkopaneelien hyötysuhdetta eli kylmä ja aurinkoinen sää voi olla hyvinkin tuottavaa. Lumi voi myös auttaa paneeleita heijastamalla niihin auringonvaloa, kunhan paneelit eivät ole lumen peitossa. Paneeleiden kalteva kulma onneksi yleensä saa lumet valumaan itsekseen pois.

Miten aurinkopaneelit toimivat kovalla pakkasella?

Pääasiassa aurinkopaneelit Suomessa ovat Suomen olosuhteisiin suunniteltuja eli ne kestävät pakkasta hyvin. Aurinkopaneelien toiminta perustuu siihen, että ne saavat valoa eli ne eivät tarvitse lämpöä toimiakseen. Aurinkopaneelien tuotto voi olla kirkkaalla pakkassäällä jopa yllättävän hyviä, sillä kylmä ilma voi parantaa paneelien tehoa. Oikein asennettuna ja suunnattuna ovat aurinkopaneelit Suomessa siis talvellakin kannattava ja turvallinen investointi, josta ei tarvitse huolehtia pakkasillakaan.

Tarvitseeko aurinkopaneeleita puhdistaa?

Jotta aurinkopaneeli tuottaa sähköä, sen tulee olla melko puhdas. Talvisaikaan jos paneelit ovat peittyneet lumeen, niitä ei kuitenkaan kannata lähteä itse puhdistelemaan. Tuotanto olisi joka tapauksessa todella pientä ja on olemassa riski, että paneelit vioittuvat harjatessa. Kalteva asennuskulma yleensä huolehtii lumien valumisesta pois paneeleiden päältä. Jos kesäkaudella paneelit peittyvät siitepölyyn eikä sadetta ole luvassa, voi niitä suihkuttaa kevyesti vesiletkulla, mutta silloinkaan ei hankaamaan saa mennä.

 

Tilaa kartoitus

Sulje
Search