Hyppää sisältöön
11.11.2020

Ilmalämpöpumppu säästää tutkitusti energialaskussasi

Energiansäästöä ilmalämpöpumpulla – tutkitusti

Kylmä sää lisää lämmitysenergian kulutusta ja erityisesti sähkölämmitteisissä kodeissa talven sähkölaskut saattavat yllättää suuruudellaan. Tiesitkö, että ilmalämpöpumpun avulla on mahdollista pienentää lämmityskuluja vuosittain sadoilla euroilla?

Motivan vuonna 2015 päättyneessä Elvari-hankkeessa selvitettiin ilmalämpöpumppujen vaikutusta energiankulutukseen sähkölämmitteisissä pientaloissa. Hankkeeseen osallistuneissa taloissa vuotuinen energiankulutus laski 1 000 – 8 000 kWh, kun niihin oli asennettu ilmalämpöpumppu. Euroissa tämä tarkoittaa 100 – 800 euron säästöä vuodessa (sähkön kokonaishinnan ollessa 10 snt/kWh). Suurimmat säästöt saatiin taloissa, joissa oli suurehko sähkönkulutus.

Teknologian tutkimuskeskus VTT julkaisi kesäkuussa 2016 ilmalämpöpumppututkimuksen, jossa ensimmäistä kertaa määritettiin ilmalämpöpumpun todellinen energiansäästöpotentiaali Suomen oloissa. Tutkimuksesta käy ilmi, että ilmalämpöpumpuilla voidaan kattaa jopa yli 90 % kodin lämmöntarpeesta! Suurin säästö lämmityskustannuksissa saavutetaan suoralla sähkölämmityksellä varustetuissa rakennuksissa.

Ilmalämpöpumppu voi siis parhaimmillaan maksaa itsensä takaisin alle kahdessa vuodessa. Elvari-hankkeen esimerkkitapauksessa takaisinmaksuaika oli reilu kolme vuotta. Saman suuntaisiin tuloksiin päätyi myös VTT selvityksessään, jonka mukaan ilmalämpöpumpulla voidaan kattaa 35–40 prosenttia rakennuksen lämmöntarpeesta.

Varaudu kesän helteisiin – hanki ilmalämpöpumppu ajoissa

Ilmalämpöpumppu viilentää kodin nopeasti ja tehokkaasti kesähelteillä. Usein käy niin, että ilmojen lämmitessä ilmalämpöpumppujen kysyntä kasvaa ja asennusajat venyvät. Helteisinä kesinä laitteet usein loppuvat maahantuojilta ja asennuksia saa vasta syksylle. Varaudu helteisiin ja tilaa ilmalämpöpumppu hyvissä ajoin!

Sulje
Search