Hyppää sisältöön
14.04.2022

Näemme yhteistyön venäläisten toimijoiden kanssa mahdottomana

Emme hanki energiaa lainkaan venäläisiltä toimijoilta

Huolestuneet asiakkaamme ovat kysyneet meiltä yhteistyöstämme venäläisten yhtiöiden kanssa. Vastauksemme on, että nykyisessä tilanteessa näemme yhteistyön venäläisten toimijoiden kanssa yksiselitteisesti mahdottomana. Ukrainan sodan vuoksi olemme lopettaneet asiakkuutemme Teboilin kanssa, emmekä enää osta voimalaitoksillemme haketta venäläisiltä.
Ostamme maakaasua Baltiasta, joka toimitetaan Suomeen Balticconnectorin kautta. Maakaasun osalta Keravan Energialla on tehty jo pitkään toimia siitä luopumiseksi. Olemme vähentäneet maakaasun käyttöä energiantuotannossa jo 70 prosenttia, ja etsimme aktiivisesti keinoja luopua lopustakin maakaasun käytöstä mahdollisimman nopeasti. Maakaasua on tarvittu varapolttoaineena Keravan ja Sipoon lämmittämiseen kovimmilla pakkasilla, kun biovoimalaitoksen tuottama lämpö ei ole riittänyt. Tulemme jatkossa käyttämään kaasun sijasta varapolttoaineena öljyä. Suunnitelmastamme kohti hiilineutraalia energiantuotantoa voit lukea osoitteessa www.keravanenergia.fi/vastuullisuus

Keravan Energian myymästä sähköstä 75 prosenttia ostetaan sähköpörssistä

Suomi ei ole täysin omavarainen sähköntuotannossa, vaan joudumme ostamaan osan myymästämme sähköstä ulkomailta. Suomen energiajärjestelmän tilan voi nähdä reaaliaikaisesti Fingridin sivuilla tästä linkistä. Keravan Energia tuottaa itse 17 prosenttia myymästään sähköstä sekä 8 prosenttia yhteisvoimalaitoksissa ympäri Suomen. Loput 75 prosenttia sähköstä ostetaan pohjoismaisesta sähköpörssistä.
Olemme mukana Fennovoiman ydinvoimahankkeessa osana Voimaosakeyhtiö SF Oy:tä. Tämänhetkisessä tilanteessa emme näe mitään mahdollisuuksia yhteistyölle venäläisen laitostoimittajan kanssa. Olemme hankkeeseen sidoksissa sopimusten kautta, mutta selvitämme muiden osakkaiden kanssa mahdollisuuksiamme arvioida uudelleen sitoumuksiamme hankkeeseen. Avoimia kysymyksiä on paljon ja toivomme Suomen energiaomavaraisuuden turvaamiseksi, että ydinvoimalan rakentaminen voi edetä ilman venäläistä laitostoimittajaa.

Sähkön alkuperästä voi varmentua solmimalla sähkösopimuksen, joka on tuotettu uusiutuvalla sähköllä

Sähkön kulkua tuotannosta yksittäiselle kuluttajalle ei voi fyysisesti jäljittää. Sähkön alkuperästä voi varmistua vain hankkimalla alkuperätaattua sähköä. Sähkön alkuperätakuita myönnetään uusiutuvista energialähteistä tuotetulle sähkölle. Alkuperältään varmentamattoman sähkön jakauma ilmoitetaan Energiaviraston julkaiseman jäännösjakauman avulla. (linkki: https://energiavirasto.fi/-/vuoden-2020-jaannosjakauma-julkaistu) Keravan Energian myydyn sähkön jäännösjakauma ilmoitetaan asiakkaiden sähkölaskuilla sekä jokaisen sähkösopimustuotteen tuotekohtaisella tuotesivulla. Jos asiakas solmii sähkösopimuksen, jonka energia on fossiilisilla energialähteillä tuotettua, emme tiedä sen alkuperää.
Jos haluaa varmistua sähkön alkuperästä, kannattaa silloin hankkia alkuperätaattua uusiutuvaa sähköä, kuten esimerkiksi keravalaista biosähköä. Keravan Energian biosähkö on 100 prosenttisesti Keravalla tuotettua uusiutuvaa sähköä. Biosähkö tuotetaan Keravan biovoimalaitoksessa puhtaalla puulla, joka on pääosin metsätähdehaketta sertifioiduista ja vastuullisesti hoidetuista metsistä (PEFC, FSC), ja noin neljännes sivutuotteita (puru, kuori) esimerkiksi sahoilta.
Sulje
Search