Hyppää sisältöön
25.01.2022

Opas aurinkopaneelien hankintaan

Vinkit onnistuneeseen investointiin

Energiaviraston mukaan aurinkosähkön tuotantokapasiteetti kasvoi 45 prosenttia vuonna 2020 – pientuotantoa on lähes 300 megawattia. Kiinnostus aurinkosähköä kohtaan kasvaakin edelleen vauhdilla. Kaikkiin kohteisiin aurinkopaneelit eivät kuitenkaan sovi. Lue alta, mitä onnistunut aurinkopaneeli-investointi vaatii.

Tuottavatko aurinkopaneelit sähköä Suomen oloissa?

Etelä-Suomessa vuotuinen auringon säteilyn määrä on lähes samaa luokkaa kuin Pohjois-Saksassa. Aurinkopaneelit tuottavat Suomessa hyvin, mutta tuotanto vaihtelee vahvemmin vuodenaikojen mukaan. Tuotannon määrä on korkeinta tyypillisesti touko–kesäkuussa, kun ilma on vielä viileä. Kuumuus laskee aurinkopaneelien tehoa. Hyvää tuottoa paneeleilla saadaan maaliskuusta syyskuulle. Lokakuussa tuotetun sähkön määrä alkaa tippua, ja se on vähäistä marraskuulta helmikuulle.

Ovatko aurinkopaneelit kannattava hankinta?

Aurinkovoimalan kannattavuuteen vaikuttaa moni tekijä. Järjestelmä on ensinnäkin mitoitettava kodin sähkönkulutusta vastaavaksi. Kulutusta tulisi olla riittävästi kesäisinkin. Parhaimman hyödyn aurinkopaneeleista saa, jos kodissa on sähköllä toimiva lämmitysjärjestelmä, esimerkiksi suorasähkölämmitys tai maalämpö. Käyttöveden lämmitys kuluttaa sähköä kesälläkin, joten aurinkopaneelien tuottamalle sähkölle on aina käyttöä. Ilmalämpöpumppu ja aurinkopaneelit ovat myös toimiva yhdistelmä, sillä ilmalämpöpumppu kuluttaa sähköä kesälläkin viilentäessään kotia.

Aurinkovoimalan kannattavuuteen vaikuttaa myös merkittävästi asennuspaikan olosuhteet. Maksimaalisen sähköntuoton saavuttamiseksi paneeleihin ei saa osua varjoja. Paneelit tulisi suunnata etelään, ja kallistuskulman pitäisi olla 35–45 astetta.

Mikä on aurinkovoimalan takaisinmaksuaika?

Aurinkopaneeleilla on verrattain pitkä käyttöikä, jopa 30 vuotta. Ne eivät kaipaa huoltoa, joten aurinkovoimalan ylläpitokulut ovat pienet. Järjestelmän takaisinmaksuaika on tyypillisesti 7–20 vuotta, joten tuottoa ehtii kertyä monien vuosien ajan. Sijoitetun pääoman tuotto on jopa 6–10 prosenttia.

Järjestelmän takaisinmaksuaika riippuu sähkön hinnasta, sillä itse tuottamansa sähkön verran säästää sähköyhtiöltä ostetun sähkön myyntihinnassa, siirtohinnassa ja sähköveroissa. Jos sähkön hinta nousee, aurinkovoimalan takaisinmaksuaika lyhenee. Aurinkopaneelit ovatkin erityisen suosittuja alueilla, joilla on ollut suuria korotuksia sähkönsiirron hinnassa.

Varmistu myyjän ammattitaidosta

Aurinkopaneelimarkkinoilla on monenlaisia toimijoita. Tilatessasi aurinkovoimalan Keravan Energialta voit luottaa siihen, että voimala on sähkönkulutukseesi nähden täsmälleen oikein mitoitettu. Voit myös olla varma siitä, että aurinkopaneelit ovat laadukkaat ja tehokkaat, ja asennus toteutetaan huolellisesti ammattitaidolla. Erikoisetuna ostamme asiakkaidemme ylijäämäsähkön samaan hintaan, jolla asiakas ostaa sähköä meiltä! Kauttamme järjestyy myös kuukausirahoitus.


Toimitamme aurinkopaneeleja luotettavasti ja ammattitaidolla

Pyydä meiltä tarjous aurinkopaneeleista omalle katollesi!

Sulje
Search