Hyppää sisältöön
25.05.2023

Siirtohintamme ovat Suomen toisiksi edullisimmat

Omakotiliiton teettämän selvityksen mukaan sähkönsiirron hintaerot eri jakeluverkkoyhtiöiden alueilla ovat edelleen suuria. Sähkönsiirron hinta muodostuu arvonlisäveron ohella paikallisesta perusmaksusta sekä sähkönkulutukseen perustuvasta kWh-hinnasta. Etenkin perusmaksuissa vaihtelu on eri alueiden välillä merkittävää; edullisimmillaan perusmaksu on tällä hetkellä vajaat neljä euroa kuukaudessa ja kalleimmillaan puolestaan lähes neljäkymmentä euroa. Vertailussa Keravan Energian sähkönsiirron perusmaksu oli Suomen toisiksi halvin, 4,50 euroa kuukaudessa. 

Myös kulutukseen perustuvat siirtomaksut ovat keravalaisille edullisia, tehden Keravan Energian asiakkaiden sähkönsiirron kokonaiskustannuksista niin ikään Suomen toisiksi halvimmat. Vertailussa kustannukset laskettiin keskimääräisen omakotitalon kulutuksen perusteella.

Sähkön siirron hinta on jo pitkään ollut Keravalla valtakunnan edullisinta tasoa. Keravan Energian ja Sipoon Energian toiminnan tarkoituksena ei ole kerätä voittoja omistajilleen, vaan mahdollistaa hyvinvointia alueellamme. Toiminta-ajatuksenamme on ylläpitää mahdollisimman edullisia sähkönsiirtohintoja niin Keravalla kuin Sipoossa. Muiden sähkönsiirtoyhtiöiden ilmoittaessa hinnankorotuksista me alensimme hintoja kesällä 2020 ja joulukuussa 2021.

Mitkä tekijät vaikuttavat sähkön siirtohintoihin?

Yksi syy suuriin eroihin sähkön siirron hinnoissa eri alueiden välillä ovat investoinnit sähkön toimitusvarmuuteen, sillä sähkömarkkinalaki määrää sähköyhtiöt parantamaan toimitusvarmuuttaan. Esimerkiksi maakaapelointiin ja ilmajohtojen tuulen- ja lumenkestävyyteen joudutaan investoimaan maaseudulla ja haja-asutusalueilla huomattavasti taajamia enemmän, sillä jälkimmäisissä maakaapelointi on jo pitkällä. Kerava on pinta-alaltaan pieni ja tiiviisti rakennettu kaupunki, jossa sähköverkkoa on jo vuosikymmeniä kaapeloitu maan alle.

Tiheästi asutuissa kaupungeissa siirtohintoja painaa alas myös maksajien suurempi suhteellinen määrä. Mitä enemmän alueella on sähkön kuluttajia, sitä enemmän on maksajia sähköverkon kustannuksille – tehden niistä yksittäistä henkilöä kohden pienemmät. Kerava on yksi Suomen tiheimmin asuttuja kaupunkeja, ja maksajia johtokilometriä kohden on siis runsaasti. Tämän vuoksi sähkönsiirtoon on näköpiirissä lisää hinnanalennuksia lähivuosina, sillä Sipoo ja Kerava kasvavat ja alueelle muuttaa uusia asukkaita jakamaan sähkönsiirron kustannuksia.

Lue lisää Keravan Energian sähkönjakelusta

Sulje
Search