Hyppää sisältöön
04.12.2020

Sopivasti sähköä auringosta

Oman aurinkovoimalan suunnittelu on oivallinen lääke kaamosmasennukseen. Pieni on kaunista ja usein myös taloudellisesti järkevintä.

Oikean paneelimäärän valinta perustuu kesäaikaisen sähkönkulutuksen tarkkaan selvittämiseen, Keravan Energian Waltteri Hakonen painottaa.

Katso alkaen-hinnat ja pyydä tarjous omasta aurinkovoimalasta 

Kotitalouksien kiinnostus aurinkosähköä kohtaan on vahvassa kasvussa.

”Yhteydenottojen määrä on kaksinkertaistunut vuoden aikana”, kertoo Keravan Energialta Waltteri Hakonen.

Eniten aurinkoenergia polttelee omakotiasukkaita, joilla on suora sähkölämmitys. Kiinnostuksen taustalla voi olla halua omavaraisuuteen ja sähkölaskun pienentämiseen sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen omalta osalta. Olipa inspiraation lähde mikä tahansa, mieliä askarruttavat samat kysymykset: voisiko meidänkin talomme katolle asentaa paneelit, mitä se maksaisi ja olisiko siitä hyötyä?

Tavalliseen omakotitaloon 12 paneelin järjestelmä, jonka huipputeho on reilut kolme kilowattia, riittää yleensä enemmän kuin hyvin. Hintaa sellaiselle tulee noin 6 000 euroa. Työn osuus kustannuksista on lähes puolet, joten kotitalousvähennys kannattaa käyttää hyväksi.

Moni yhteydenottaja on kiinnostunut muhkeasta 24 paneelin ratkaisusta. Kulutuskartoitus voi kuitenkin paljastaa, että kahdeksan paneelia olisi oikea määrä.

”Sanomme rehellisesti, jos isossa järjestelmässä ei ole mielestämme järkeä.”

Vastuullista aurinkosähköpalvelua

Keravan Energia tarjoaa asiakkailleen aurinkosähköratkaisuja avaimet käteen -toimituksena.

”Hoidamme kartoituksen ja laskemme oikean mitoituksen. Teemme tarjouksen, asennamme laitteiston ja annamme käyttökoulutuksen. Vasta sitten on laskutuksen vuoro”, Hakonen avaa palvelupakettia.

Samat kokeneet ammattilaiset hoitavat toteutuksen alusta loppuun, kartoituksesta käyttöopastukseen. Aluksi tutkitaan maasto-olosuhteet. Voidaanko paneelit suunnata siten, että keskipäivän aurinko pääsee porottamaan niihin esteettömästi vai onko edessä esim. suuria puita? Katon kunto selvitetään heti kättelyssä, koska paneelit kiinnitetään sillä ajatuksella, että ne ovat paikoillaan neljännesvuosisadan.

”Jos kattoremontti on edessä parin vuoden päästä, meidän on turha tulla tekemään edes katselmusta ennen kuin remontti on tehty. Aurinkovoimalan kannattavuus menetetään käytännössä kokonaan, jos paneelit pitää irrottaa pian asennuksen jälkeen katon vaihtamiseksi.”

Jotta järjestelmä tulisi mitoitettua oikean suuruiseksi, tarvitaan täsmällistä tietoa talon ja sen asukkaiden sähkönkulutustottumuksista pitkältä ajalta. Pelkän vuosikulutuksen perusteella ei voi tehdä luotettavaa mitoitusta. Olennaista on selvittää kesäaikainen kulutus tunnin tarkkuudella.

”Näemme asiakastietojärjestelmistämme, mikä on todellinen tuntikulutus kesäkuukausina. Sen pohjalta voidaan miettiä, onko tehtävissä muutoksia, joilla kulutusta voitaisiin lisätä päiväsaikaan.”

Tavoitteena on löytää optimaalinen ratkaisu jokaiselle asiakkaalle.

”Pienikulutuksiseen kohteeseen ei ole mitään järkeä laittaa yli kahden kilowatin järjestelmää, koska muuten tuotannosta saattaa mennä jatkuvasti 70 prosenttia myyntiin ylijäämänä.”

Asennustöille annetaan kahden vuoden takuu. Tuotetakuut ovat sitäkin mittavampia: invertterille seitsemän vuotta, kiinnitysjärjestelmille 10 ja paneeleille 12 vuotta. Tehotakuun kesto on peräti 25 vuotta.

”Kun takuuajat ovat näin pitkiä, on hyvä miettiä, kuka on luotettava toimittaja ja pystyssä vielä vuosienkin päästä.”

Veden lämmityksestä isoin hyöty

Aurinkopaneelit tuottavat Suomen oloissa kunnolla sähköä maaliskuulta lokakuulle. Marras-helmikuussa tuotanto hiipuu.

”Kesäaikainen kulutus syntyy paljolti käyttöveden lämmittämisestä ja satunnaisesta jäähdytyksestä. Tämä puhuu pienten järjestelmien puolesta”, Waltteri Hakonen toteaa.

Paras tapa aurinkosähkön hyödyntämiseen tavallisessa omakotitalossa onkin juuri käyttöveden lämmitys.

”Lämminvesivaraaja toimii paneelien kanssa loistavasti, koska siinä on suora sähkövastus, joka ei juurikaan kulu siitä, että sitä kytketään tiuhaan päälle ja pois.”

Varaajan tehoa pystytään joissain tapauksissa alentamaan vaihtamalla sähkövastus pienemmäksi, jolloin veden lämmitykseen vaadittava sähkö pystytään tuottamaan kokonaan aurinkopaneeleilla. Varaaja on mahdollista irrottaa yösähköstä ja ohjata sen toimintaa uudella kulutuksenohjaus-teknologialla.

”Kauttamme on saatavissa älykkäitä ratkaisuja, jotka ohjaavat lämminvesivaraajaa tai lämpöpumppua sen mukaan, miten aurinkosähköä on saatavilla. Näin parannetaan paneelien tuotannon omakäyttöastetta ja saadaan sijoituksesta kaikki irti.”

Ylimääräisiin paneeleihin on yleensä turha satsata.

”Jos on aikeissa hankkia vaikka sähköauton, ylimitoittaminen voi olla perusteltua, mutta mikäli oletuksena on, ettei kulutuksessa mikään muutu, ei kannata laittaa liian suurta järjestelmää.”

Lisäpaneeleita ja uusi invertteri on helppo asentaa tarvittaessa myöhemminkin.

Ylijäämästä reilu hyvitys

Keravan Energia solmii asiakkaidensa kanssa sopimuksen aurinkopaneeleilla tuotetun ylijäämäsähkön takaisinmyynnistä. Niille kuluttaja-asiakkaille, jotka ovat hankkineet paneelinsa Keravan Energian kautta ja joilla on yhtiön kanssa sähkösopimus, hyvitetään ylijäämäsähköstä ns. spot-hinta ilman marginaalivähennystä. Spot-hinta muodostuu pohjoismaisessa sähköpörssissä vuorokauden jokaisena tuntina.

”Ostamme omilta asiakkailtamme ylimääräisen aurinkosähkön samalla hinnalla, jonka itse maksamme pörssisähköstä. Minusta se on reilu peli”, Hakonen sanoo.

Kesällä 2018 hyvityksen suuruus oli keskimäärin 5–7 senttiä kilowattitunnilta.

Aurinkosähkön tarkoituksellinen ylituotanto ei lyö leiville, sen verran arvokas investointi on kyseessä. On realistista lähteä siitä oletuksesta, että laitteisto on maksanut itsensä takaisin aikaisintaan 15 vuoden kuluttua.

”Voisi olla järkevämpää ajatella aurinkosähköä pikemminkin sijoituksena kuin laiteinvestointina ja tavoitella sille vaikkapa viiden prosentin vuosituottoa.”

Suurimman taloudellisen hyödyn aurinkosähkö tuottaa sellaisissa kiinteistöissä, joissa lämmintä vettä ja sähköä kuluu runsaasti myös kesäisin.

Hakonen kannustaa aurinkoenergiasta kiinnostuneita jättämään yhteydenottopyynnön. Jokaiseen pyyntöön pyritään vastaamaan kohtuullisessa ajassa. Nopeimmillaan vastaus tulee jo samana päivänä, ruuhka-aikoina voi vierähtää viikkokin.

”Loppusyksy ja alkutalvi ovat juuri oikeita ajankohtia prosessin käynnistämiseen ja alkuselvitysten tekemiseen. Kartoitus voidaan tehdä niin kauan kuin katto on lumesta vapaa, ja asennustöihin ryhdytään helmi-maaliskuussa heti säiden salliessa.”

Kevättalvella asennetut paneelit alkavat tuottaa sähköä saman tien.

Katso alkaen-hinnat ja pyydä tarjous omasta aurinkovoimalasta 

Sulje
Search