Hyppää sisältöön

Kodin sähkönkulutus – mihin kotona kuluu sähköä?

Sähkönkulutus kotona

Jokainen koti on erilainen, joten sähkönkulutus kotona voi vaihdella paljonkin. Kotitaloudessa kulutetun energian määrä riippuu monesta tekijästä: kuinka suuri koti on, kuinka monta henkilöä siellä asuu ja kuinka korkea varustelutaso kotona on. Ison eron sähkölaskun loppusummaan tuo myös lämmitysmuoto.

Asumismuoto Kerrostaloyksiö,
1 asukas
Kerrostalokaksio,
2 asukasta
Pieni omakotitalo tai rivitalo,
2 asukasta
Pieni omakotitalo tai rivitalo,
4 asukasta
Keskikokoinen omakotitalo,
4 asukasta
Keskimääräinen arvioitu sähkönkulutus kotona 1000-1500 kWh 1500-2000 kWh 3000-4000 kWh 6000-10 000 kWh 10 000-20 000 kWh

Sähkönkulutus kotona – hinta?

Sähkölämmitteisissä asunnoissa lämmitys ja sähköllä lämpiävä käyttövesi muodostavat yli 50 % vuotuisesta kulutuksesta. Muun muassa sen vuoksi kodin lämpötilaa on hyvä tarkkailla ja mahdollisuuksien mukaan alentaa – jo yhden asteen lämpötilaerolla voit säästää, eikä lämpötilaeroa välttämättä edes huomaa.

Sähkösaunan lämmittäminen tuo helposti ison lisän sähkölaskulle, etenkin jos sitä lämmittää useamman kerran viikossa. Lisäksi erilaiset kylpytilojen lattialämmitykset ja pyyhepatterit voivat syödä energiaa yllättävän paljon, vaikka muu koti lämpiäisikin kaukolämmöllä.  Sen vuoksi niiden oikeaoppiseen käyttöön kannattaa perehtyä ja huolehtia, että ne toimivat oikein. Sama koske viilennystä kesäisin. Mikäli kotona on ilmalämpöpumppu, se kannattaa huoltaa säännöllisesti ja tarkastaa että säädöt ovat siinä kohdillaan, etenkin jos laite on säädetty automaattisesti lämmittämään tai jäähdyttämään.

Se, kuinka paljon saunominen tuo lisälaskua talouteen, riippuu kiukaan tyypistä, siitä kuinka usein sitä lämmitetään ja kuinka kauan se on kerrallaan päällä, mutta yksi kertalämmitteisen kiukaan lämmitys kuluttaa keskimäärin 5-15 kWh. Mikäli kiuas lämmitetään kerran viikossa, tämä tarkoittaisi 260-780 kWh kulutusta vuositasolla. Haitari kulutuksessa voi siis olla todella suuri.

Sähkönkulutuksen laskeminen kannattaa, sillä sen näkee helposti suoraan sähkölaskusta, jossa jaotellaan kuukausittainen sähkönkulutus ja sähkönkulutuksen hinta. Laskusta voit tarkistaa myös, miten sähkönkäyttö vaihtelee vuorokaudenaikojen ja vuodenaikojen mukaan – talvikuukausien sähkönkulutus on luonnollisesti korkeampaa kuin kesäkuukausina.

Omakotitalon sähkönkulutus

Omakotitalon sähkönkulutus on keskimäärin 5000-20000 kWh/vuodessa, ja kulutukseen vaikuttaa eniten talon lämmitysmuoto. Energiatehokkaat lämmitysmuodot voivat vähentää omakotitalon sähkönkulutusta merkittävästi: esimerkiksi ilmalämpöpumpulla voi pienentää sähkölämmityksen osuutta jopa 30 %.

Sähkölämmitteinen omakotitalo, 4 asukasta
Sähkönkulutus vuodessa kWh %
Lämmitys sähköpattereilla 9600 49
Käyttöveden lämmitys 3600 18
Valaistus 1120 6
Sähkökiuas 1000 5
Kodin elektroniikka 700 4
Muu 700 4
Kylmälaitteet 600 3
Ruoanvalmistus 680 3
Pyykinpesu ja -kuivaus 600 3
LVI-laitteet 600 3
Autonlämmitys 400 2
Yhteensä 19600 100

 

Kaukolämpö-omakotitalo, 4 asukasta
Sähkönkulutus vuodessa kWh %
LVI-laitteet 1500 21
Valaistus 1150 16
Sähkökiuas 1000 14
Kodin elektroniikka 770 11
Muu 700 10
Ruoanvalmistus ja astianpesu 680 9
Kylmälaitteet 600 8
Pyykinpesu ja -kuivaus 600 8
Autonlämmitys 300 4
Yhteensä 7300 100

Sähkösopimus omakotitaloon

Omakotitalon sähkösopimuksen valinta kannattaa tehdä huolellisesti. Paras valinta on sellainen sähkösopimus, joka tarjoaa ennakoitavuutta ja mahdollisuuden taloudelliseen säästöön. Määräaikaista, kiinteähintaista sähkösopimusta kannattaa harkita, mikäli sinulla on iso omakotitalo ja suuri sähkönkulutus. Kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa sähkölaskujen suuruus on helppo ennakoida, kun sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, ja kulut perustuvat todelliseen käyttöön.

Valitse sinulle sopivin sähkösopimus täältä!

Kerrostalon sähkönkulutus

Kerrostaloasunnoissa sähkönkulutus on tyypillisesti paljon pienempää kuin omakotitaloissa. Kulutukseen vaikuttaa huomattavasti asunnon varustelutaso. Alla on esitetty samankokoisen yksiön tyypillinen kulutus korkean ja tavallisen varustelun asunnoissa.

Korkeaan varustelutasoon kuuluu jääkaappipakastin, sähköliesi, astianpesukone, pyykinpesukone, kuivausrumpu, televisio, kannettava tietokone ja erillinen näyttö, laajakaistayhteys, sähkökiuas, lattialämmitys pesutiloissa ja huoneistokohtainen koneellinen ilmanvaihto.

Tavalliseen varustelutasoon kuuluu jääkaappipakastin, sähköliesi, astianpesukone, pyykinpesukone, televisio, kannettava tietokone ja laajakaistayhteys.

 

Kerrostaloyksiö, tavallinen varustelutaso
Sähkönkulutus vuodessa kWh %
Kylmälaitteet 430 31
Kodin elektroniikka 390 28
Ruoan valmistus ja astianpesu 250 18
Valaistus 170 12
Pyykinpesu 80 6
Muu 80 6
Yhteensä 1400 100

 

Kerrostaloyksiö, korkea varustelutaso
Sähkönkulutus vuodessa kWh %
LVI-laitteet 500 17
Kodin elektroniikka 500 17
Kylmälaitteet 430 14
Lattialämmitys 360 12
Sähkökiuas 300 10
Pyykinpesu ja -kuivaus 280 9
Valaistus 260 9
Ruoanvalmistus ja astianpesu 250 8
Muu 120 4
Yhteensä 3000 100

Kodin sähkölaitteiden kulutus

Kerrostaloasunnoissa, jotka lämpiävät kaukolämmöllä, keskimäärin suurimmat energiansyöjät ovat kylmälaitteet ja keittiön sähkölaitteet sekä kodin elektroniikka. Valaistus kuluttaa myös enemmän kuin ehkä arvaisikaan, joten valojen sammuttelu ja led-lamppujen suosiminen voivat tuoda yllättävänkin määrän säästöä. Viihde-elektroniikan monet laitteet jäävät käytön jälkeen valmiustilaan. Valmiustilassa laitteet kuluttavat edelleen sähköä, ja yksi helppo tapa säästää sähköä on katkaista näistä laitteista virta kokonaan. Uutena kotien sähkönkuluttajana ovat viime vuosina olleet nousussa sähköautojen latausasemat.

Jos sähkönkulutus kotona on kohonnut tai epäilyttää, että joku laite kotona syö poikkeuksellisen paljon sähköä, voi tilanteen tarkastaa sähkönkulutusmittarilla. Se laitetaan pistorasian ja laitteen väliin ja kertoo, millainen kulutus kyseisellä laitteella on. Laitteita saa hankittua rautakaupoista ja osasta elektroniikkaliikkeitä tai lainattua esimerkiksi monista kirjastoista.

Vanhat laitteet voivat kuluttaa enemmän kuin uudet, ja joissakin tapauksissa laitteen päivittäminen voi tuoda selvää säästöä. Uusien laitteiden kulutustiedot löytyvät laitteen tai sen pakkauksen merkinnöistä ja kauppojen tiedoista. Ennen kuin lähtee päivittämään kodin sähkölaitteita uusiin, kannattaa miettiä sitä, voisiko olemassa olevia laitteita käyttää energiatehokkaammin. Esimerkiksi jääkaapin ollessa todella vanha sen vaihtaminen uuteen voi säästää sähköä huomattavasti.

Mikäli kyseessä on vielä melko uusi laite, joka vaikuttaa kuluttavan paljon, kannatta miettiä ensin muutamaa asiaa:

  • Miten jääkaappi on sijoitettu? Jääkaapin siirtäminen etäämmälle lämmönlähteistä (kuten lämpöpatteri tai liesi) vähentää kulutusta, sillä sen ei tarvitse tehdä niin paljon töitä viilentääkseen.
  • Tuleehan jääkaapin päältä ja takaa imuroitua säännöllisesti?
  • Onko jääkaapin yhteydessä pakastin tai pakastelokero? Jos on, muista sulattaa se säännöllisesti!
  • Älä koskaan viilennä ruokia laittamalla ne jääkaappiin, vaan anna niiden jäähtyä ennen kaappiin siirtämistä.
  • Tarkasta laitteiden säädöt ja säädä lämpötila oikealle tasolle.

Lisää vinkkejä sähkön säästämiseksi löytyy aiemmasta artikkelistamme!

Ennakoi sähkölaskusi – seuraa kulutusta!

Sähkön säästäminen kannattaa taloudellisessa mielessä – kukapa ei haluaisi halvempaa sähkölaskua? Kulutusta seuraamalla näet, mihin kaikkeen sähköä kuluu. Sähkönkulutusta tutkimalla voit tarkastella kulutustasi jokaisena vuorokaudenaikana ja varmistaa, ettei mikään laite tai järjestelmä ole turhaan päällä esimerkiksi yöaikana.

Seuraa kulutustasi sovelluksessamme!

 

arc

Miksi valita Keravan Energia?

Kokonaisvaltaisesti energiaa

Tarjoamme sinulle sähköverkon ja kaukolämmön ratkaisuja sekä sähkösopimuksia, aurinkopaneeleja, ilmalämpöpumppuja ja latausasemia.

Asiakkaidemme omistama

Omistajamme ovat Keravan kaupunki ja Sipoon kunta. Tavoitteemme on parantaa alueemme hyvinvointia kilpailukykyisten hintojen kautta.

Yli 110 vuoden kokemuksella

Olemme moderni energiayhtiö, jonka historia ulottuu vuoteen 1906. Pitkä kokemus tuo asiantuntemusta, joka on sinun käytettävissäsi.

Monipuolinen valikoima

Kehitämme tuotevalikoimaamme jatkuvasti ja tarjoamme sinulle aina ajanmukaisimmat tuotteet ja palvelut.

Sulje
Search