Hyppää sisältöön
astetta alemmas valkoinen logo

Astetta alemmas – kaikki mukaan torjumaan sähköpulaa

Sähköpula voidaan välttää, jos me kaikki käytämme energiaa järkevästi.

Ensi talvena Suomea saattaa uhata paha sähköpula, sillä sähköä ei välttämättä ole saatavilla yhtä paljon kuin on kulutusta. Sähköä on käytettävissä normaalia vähemmän, sillä tuonti Venäjältä on loppunut ja Pohjoismaiset vesivoimavarannot ovat huvenneet kuivan kesän takia.

Sähköpulan kolme kriittistä mittaria

Kantaverkkoyhtiö Fingrid pitää yllä tilannekuvaa sähköpulasta. He tarkastelevat jatkuvasti kolmea kriittistä mittaria:

  1. Toimiiko kotimainen sähköntuotanto luotettavasti
  2. Saadaanko sähköä tuotua Suomeen Ruotsista
  3. Onko sää lauha ja tuulinen

Jos kaikki kolme skenaariota toteutuvat, sähkö Suomessa riittää – varsinkin, jos me kaikki osallistumme energiansäästötalkoisiin. Jos yksi kolmesta skenaariosta ei toteudu, on sähköpulan riski kohonnut ja energian säästöön tule panostaa entistä kovemmin. Jos kaksi skenaariota ei toteudu, on sähköpula jo todellinen uhka ja sähkön säästö ja sen käytön ajoitus on sähkön riittävyyden edellytys. Mikäli sähkön kulutusta ei saada pienennettyä tarpeeksi, joudutaan turvautumaan kiertäviin sähkökatkoihin, ettei koko Suomi pimene hallitsemattomasti.

Lue lisää sähköpulasta Fingridin sivuilla

Sinäkin voit auttaa – tule mukaan torjumaan sähköpulaa

Energia-alan myllerrys ja villisti nousseet sähkön hinnat ovat saaneet sähkönkäyttäjät vähentämään kulutustaan. Syyskuun 2022 sähkönkulutus Suomessa pieneni 7 % verrattuna vuodentakaiseen (lämpötilan pysyessä samana). Tämä on osoitus siitä, että yhteistuumin saamme merkittäviä energiansäästötoimia aikaan. Kulutuksen vähentäminen ei ole vain kotitalouksien vastuulla, vaan myös yritykset ja organisaatiot osallistuvat. Täältä voit esimerkiksi lukea, miten Keravan kaupunki vähentää sähkönkäyttöään. Yhteisillä energiansäästötoimillamme on merkitystä, sillä 10 % vähennys Suomen sähkönkulutuksessa vastaa Olkiluoto 3:n tuotantoa. Kiertävät sähkökatkot ovat vasta viimeinen keino sähköpulan torjunnassa eikä niihin tarvitse mennä, jos kulutus saadaan joustamaan.

Mies sohvalla villasukat jalassa viltin alla

Näin vähennät energiankulutustasi

Tehokkaimmat energiansäästötoimet liittyvät Suomessa lämmitykseen: Huonelämpötilan laskeminen vain yhdellä asteella tuottaa viiden prosentin säästön energiankulutukseen. Myös sähkökäyttöinen mukavuuslattialämmitys kylpyhuoneessa saattaa olla todellinen sähkösyöppö. Pyykkiä pestessä kannattaa pestä vain täysiä koneellisia, sillä pesukone lämmittää sähköllä käyttämänsä veden. Kiinnitä huomiota myös suihkussa käyntiin: älä lotraa suihkun alla tarpeettomasti ja muista sulkea suihku saippuoinnin ja hiustenpesun ajaksi. Pienillä muutoksilla arjen sähkön käytössä on suuri vaikutus, jos vain tarpeeksi moni osallistuu.

Lue lisää energiansäästövinkkejä

Myös sähkönkulutuksen ajoitus merkitsee – vältä tehopiikkejä

Yhtä merkityksellistä kuin sähkön kulutuksen vähentäminen, on sen ajoittaminen oikein. Sähköpulassa ratkaisevaa on kulutuksen hetkellisen tehon vähentäminen, sillä sähkön tuotannon ja kulutuksen on joka hetki vastattava toisiaan. Eniten sähköä kuluu Suomessa arkisin kello 7–9 ja 16–18. Näinä hetkinä sähköpulan riski on suurimmillaan, joten sähkönkulutuksen välttäminen kyseisinä ajankohtina on yhtä tärkeää kuin sähkön säästäminen.

Jotta voit välttää sähkön käyttöä tehopiikkien aikaan, kannattaa ensin tutustua omaan sähkönkulutukseen tuntitasolla. Helpoiten se käy asiakasportaalissamme, jonne pääset kirjautumaan helposti ja turvallisesti verkkopankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella.

Omakotitalon yhden vuorokauden sähkönkulutus

Esimerkki omakotitalon yhden vuorokauden sähkönkulutuksesta. Keravan Energian asiakasportaalissa voit tarkastella omaa kulutustasi jopa tuntitasolla. Palvelun avulla on helppo hahmottaa omat kulutuspiikit ja miettiä, onko niitä mahdollista tasoittaa.

Kirjaudu asiakasportaaliin

Mitä, jos sähköpula kuitenkin iskee?

Jos sähkön kulutusta ei saada vähennettyä sähkön käyttäjien toimesta, voidaan joutua tilanteeseen, jossa kulutusta on vähennettävä hallituilla alueellisilla sähkökatkoilla. Käytännössä tämä tarkoittaa Keravalla ja Sipoossa sitä, että kantaverkkoyhtiö Fingrid ilmoittaa Keravan Energialle sen tehon, jonka verran alueellamme tulee hetkellisesti vähentää sähkönkulutusta. Meillä on ennalta laadittu suunnitelma sähköpulatilanteeseen, jonka mukaan lähdemme tällaisessa tilanteessa katkomaan sähköjä alue kerrallaan. Kullakin alueella sähkökatko kestäisi vain lyhyen aikaa – maksimissaan noin kaksi tuntia. Sähkökatkojen kierrättämistä jatketaan niin kauan, kunnes Fingrid ilmoittaa sähköpulan päättyneen, eli kulutuksen ja tuotannon olevan jälleen tasapainossa. Yhteiskunnan toiminnalle kriittiset kohteet kuten esimerkiksi sairaalat eivät ole kiertävien sähkökatkojen piirissä.

Sähkökatkosta pyritään tiedottamaan ennalta

Ellei kyseessä ole hyvin äkillinen laiterikon aiheuttama sähköpula, Fingrid tiedottaa etukäteen valtakunnallisesti, jos sähköpulan riski on kohonnut. Myös me tiedotamme asiakkaillemme tekstiviestein, jos näyttää siltä, että kiertävät sähkökatkot ovat todennäköisiä. Jotta vastaanotat tiedotteemme, tarkistathan asiakasportaalissamme, että yhteystietosi ovat ajan tasalla.

Varaudu sähkökatkoihin ennalta

Uhkasi sähköpula tai ei, on jokaisessa kodissa hyvä varautua pärjäämään vähintään 72 tuntia ilman sähköä tai vettä. Jokaisesta kodista tulisi löytyä kotivara, eli esimerkiksi vesiastioita, kuivaruokaa, paristoilla toimiva radio ja taskulamppu sekä käteistä rahaa.

Lue lisää varautumisesta sähkökatkoon

Sulje
Search