Hyppää sisältöön

Millaiset aurinkopaneelit ovat minulle parhaat?

Millaiset aurinkopaneelit ovat minun tarpeisiini parhaat? Valinta riippuu useista tekijöistä, kuten energiantarpeesta, budjetista, tilan rajoituksista ja asuinpaikasta. Tässä artikkelissa esittelemme suuntaviivoja oikeanlaiseen sijoitukseen ja mitoitukseen.

Me Keravan Energialla tarjoamme aurinkopaneeleja avaimet käteen -mallilla ja hoidamme koko projektin puolestasi aina alkukartoituksesta asennukseen. Ammattilaisemme kartoittavat ja laskevat tarkasti, millaiset olisivat juuri sinun tarpeisiisi parhaat aurinkopaneelit. On kuitenkin hyvä tietää, mihin mitoitus perustuu ja mitkä tekijät vaikuttavat lopputulokseen. Näin voit varmistua siitä, että aurinkopaneelit ovat sinulle kannattava sijoitus.

Mitkä tekijät vaikuttavat mitoitukseen ja sijoitukseen?

Energiantarve

Ensimmäinen askel aurinkopaneelien hankinnassa on selvittää, kuinka suuri energiantarpeesi on. Energiantarve vaikuttaa suoraan siihen, montako paneelia tarvitaan, ja auttaa myös määrittämään aurinkopaneelien takaisinmaksuajan. Mitoitukseen vaikuttaa esimerkiksi se, asennetaanko aurinkopaneelit mökille vai omakotitaloon: mökillä käyttö on usein kausiluontoista ja energiantarve saattaa olla pienempi, kun taas omakotitalossa energiantarve on usein suurempi ja jatkuva, kattaen esimerkiksi lämmityksen, ilmastoinnin, valaistuksen sekä kodinkoneiden tarpeet.

Mikäli halutaan, että järjestelmä maksaa itsensä takaisin mahdollisimman nopeasti, aurinkopaneelijärjestelmä tulisi mitoittaa niin, että sen vuositeho vastaa noin kolmasosaa kotitalouden vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Kaikkein olennaisinta on tieto kesäajan kulutuksesta, sillä suurin osa paneelien tuotannosta sijoittuu kesän aurinkoisille kuukausille. Voit itse arvioida energiankulutuksesi katsomalla sähkölaskujasi tai käyttämällä verkkotyökaluja, kuten esimerkiksi sovellustamme.

Voit kuitenkin tehdä meille tarjouspyynnön, vaikka et tietäisi omaa kulutustasi. Tarjouspyyntölomakkeessa kysytään muutamia perustietoja kiinteistöstä ja sähkönkulutuksesta, joiden selvittäminen etukäteen sujuvoittaa alkukartoituksen tekemistä sekä oikean mitoituksen laskemista.

Tutustu tarkemmin aurinkovoimalan suunnitteluprosessiin

Sijainti ja ilmasto

Aurinkopaneelien tehokkuuteen vaikuttavat merkittävästi sijainti ja ilmasto. Paras suuntaus aurinkopaneeleille Suomessa on etelään, ja optimaalinen kallistuskulma on noin 40 astetta. Lisäksi ilmaston vaikutukset, kuten lumiset talvet, on otettava huomioon asennuksessa ja huollossa.

Suunnitteluvaiheessa kiinnitetään tarkkaa huomiota maasto-olosuhteisiin. Yksi keskeisimmistä tekijöistä on varjostuksen vaikutus aurinkopaneelien tuottavuuteen. Pienetkin varjostukset, kuten puiden oksat ja rakennukset voivat merkittävästi vähentää paneelien tuottoa. Siksi on tärkeää analysoida huolellisesti varjostusolosuhteet eri vuorokaudenaikoina ja vuodenaikoina. Optimaalisen sijoittelun avulla varmistetaan, että paneelit saavat mahdollisimman paljon suoraa auringonvaloa, mikä maksimoi energiantuotannon ja parantaa järjestelmän kannattavuutta.

Huolellinen suunnittelu olosuhteet huomioon ottaen varmistaa, että aurinkopaneelit kestävät Suomen vaihtelevia sääolosuhteita ja tuottavat luotettavasti energiaa pitkällä aikavälillä. Aurinkopaneelijärjestelmän hankinta onkin pitkäaikainen investointi, joka kannattaa tehdä harkiten omien tarpeiden ja sijainnin perusteella

Paneelin tyyppi

Aurinkopaneeleja on karkeasti kolmea päätyyppiä: yksikiteiset, monikiteiset ja ohutkalvopaneelit. Yksikiteiset paneelit ovat tehokkaimpia ja vievät vähiten tilaa, mutta ne ovat myös kalliimpia. Monikiteiset paneelit ovat hieman edullisempia ja vähemmän tehokkaita, mutta sopivat käyttöön esimerkiksi silloin, jos tilaa on reilusti. Ohutkalvopaneelit ovat halvimpia ja joustavampia asennuksen suhteen, mutta niiden hyötysuhde on alhaisin.

Nykyisin paneeleista löytyy myös kahta eri piin tyyppiä: P-tyypin sekä N-tyypin. N-tyypin paneelit sisältävät uudempaa teknologiaa, ja tarjoavat esimerkiksi paremman suorituskyvyn korkeammissa lämpötiloissa.

Me Keravan Energialla myymme vain yksikidepaneeleja, jotka ovat hyötysuhteeltaan parempia kuin monikidepaneelit. Lisäksi yksikiteisen piipaneelin valmistusketju on läpinäkyvämpi kuin monikiteisen piin. Paneeleissa käytettyjen komponenttien laatu ja huolellinen asentaminen ovat avaintekijöitä, jotka varmistavat voimalan häiriöttömän toiminnan ja hyvän tuotannon.

Tutustu tarkemmin paneelien eri tyyppeihin

Miksi ylimitoitus ei kannata?

  • Aurinkopaneelijärjestelmän ylimitoittaminen lisää aloituskustannuksia ilman vastaavaa hyötyä.
  • Mikäli aurinkopaneelien määrää kasvatetaan niin, että ne tuottavat yli kolmasosan kotitalouden vuosikulutuksesta, takaisinmaksuaika harvoin lyhenee. Ylimitoitus voi jopa pidentää takaisinmaksuaikaa: kun tuotettu sähkömäärä ylittää oman kulutuksen ja myydään takaisin verkkoon alhaisemmalla hinnalla, paneeleista saatu taloudellinen hyöty pienenee.
  • Korvaus ylimääräisen sähkön myynnistä verkkoon voi olla alhainen, sillä se määräytyy tuntikohtaisen spot-hinnan mukaisesti.

Ovatko aurinkopaneelit kannattava sijoitus minulle?

Saako aurinkopaneelit rahoituksella? Entä missä ajassa aurinkopaneeli maksaa itsensä takaisin? Aurinkopaneelien hankintakustannukset voivat tuntua haastavalta, mutta rahoitusvaihtoehdot helpottavat hankintaa. Kuten muihinkin energiaratkaisuihin, myös aurinkopaneelien hankintaan voi hakea rahoitusta. Lisäksi kotitalousvähennys aurinkopaneelien asennuksesta keventää verotusta ja nopeuttaa paneelien takaisinmaksuaikaa.

Kokeile OP:n rahoituslaskuria verkkosivuillamme

Aurinkopaneelit ovat pitkäaikainen sijoitus, joka vähentää energiakustannuksia ja parantaa kiinteistön arvoa. Tehokkaimmat aurinkopaneelit varmistavat parhaan mahdollisen tuoton, ja oikealla suunnittelulla sekä asennuksella aurinkopaneelien takaisinmaksuaika lyhenee. Paneelien kannattavuus riippuu myös energiantarpeestasi ja käytettävissä olevista resursseista. Oikein mitoitetun aurinkopaneelijärjestelmän takaisinmaksuaika on nykyisillä paneeleilla karkeasti noin 8–15 vuotta. Kun aurinkopaneelit nykyarvion mukaan säilyttävät tehon tuottonsa 30 vuotta, jää takaisinmaksun jälkeen jopa yli 20 vuotta aikaa nauttia aurinkopaneelien sähkölaskuun tuomasta säästöstä!

Lue lisää vinkkejä aurinkopaneelien hankintaan ja parhaaseen hyötysuhteeseen

Kiinnostuitko aurinkopaneelien hankinnasta?

Myymme ja asennamme aurinkopaneeleja kaikkialle Manner-Suomessa.

Lue lisää ja pyydä tarjous

Sulje
Search