Hyppää sisältöön
14.12.2020

Uusi lainsäädäntö tekee aurinkopaneeleista kannattavampia taloyhtiöille

Suomalaiset ovat ryhtyneet innolla aurinkosähkön tuottajiksi. Energiaviraston tilastojen mukaan edellisen viiden vuoden aikana sähköverkkoon liitetyn aurinkosähkön pientuotantokapasiteetti on jopa 20-kertaistunut. Kasvu on lähes täysin pientalojen ansiota, sillä tähän saakka taloyhtiöiden tuottaman aurinkosähkön hyödyntämistä on rajoittanut kankea lainsäädäntö, joka on tehnyt sähkön jakamisen talon asuntojen käyttöön taloudellisesti kannattamattomaksi.

Tällä hetkellä laki määrittää, että tuotetusta sähköstä täytyy maksaa siirtomaksu ja sähkövero, sillä se kulkee verkkoyhtiön sähkömittarien kautta. Näin ollen taloyhtiön aurinkopaneeleilla tuotettu sähkö on voitu hyödyntää vain kiinteistösähkönä esimerkiksi porraskäytävien valaistukseen. Tämän vuoksi monet taloyhtiöt ovat joutuneet hautaamaan ideat omasta aurinkovoimalasta. Tilanne ei ole reilu eikä kestävä – taloyhtiöt eivät ole päässeet hyötymään aurinkosähkön edullisesta hinnasta ja samalla valtava määrä ilmastotekoja on jäänyt tekemättä.

Tilanteeseen on vihdoin tulossa muutos, sillä juuri nyt on meneillään merkittävä lakiuudistus, jonka myötä Suomen energiajärjestelmässä otetaan käyttöön energiayhteisön käsite. Energiayhteisön muodostava taloyhtiö voi jakaa tuottamansa sähkön yhteisön jäsenille laskennallisesti ilman, että sähkömittarien kytkentöihin tarvitsee tehdä muutoksia. Yhteisesti tuotettu energia jaetaan energiayhteisön jäsenille heidän ilmoittamiensa yhteisön jakosuhteiden mukaisesti; esimerkiksi jos asunnolle on ilmoitettu 10 % osuus aurinkovoimalasta, vähentää verkkoyhtiö 10 % aurinkovoimalan tuottamasta sähköstä jäsenen sähkölaskussa.

Vuonna 2021 voimaan astuvan uuden lainsäädännön ja energiayhteisöjen myötä taloyhtiöistä tulee tasavertaisia pientalojen kanssa aurinkosähkön tuotannossa. Me Keravan Energialla otamme muutoksen ilolla vastaan ja olemme taloyhtiöiden käytettävissä kaikissa aurinkosähköasioissa.

Tari Solla
Myyntijohtaja

Sulje
Search