Hyppää sisältöön
25.11.2022

Varttisähkön hinta 1.1.–31.3.2023

Varttisähkösopimuksen hinta muodostuu sähkön markkinahinnan mukaan sähkön johdannaispörssissä. Sopimuksen hintajaksot vaihtuvat neljä kertaa vuodessa: 1. tammikuuta, 1. huhtikuuta, 1. heinäkuuta ja 1. lokakuuta.

Varttisähkön kunkin hintajakson hinta ilmoitetaan kuukautta ennen hinnan voimaantuloa osoitteessa www.keravanenergia.fi/vartti:

  1. hintajakson hinta: marraskuun viimeisenä päivänä
  2. hintajakson hinta: helmikuun viimeisenä päivänä
  3. hintajakson hinta: toukokuun viimeisenä päivänä
  4. hintajakson hinta: elokuun viimeisenä päivänä

Kuinka sähkön hinta tulee kehittymään?

Eurooppa on ajautunut energiakriisiin muun muassa Ukrainan sodan takia. Energiasta on pulaa niin polttoaineina kuin sähkönä, mikä on nostanut voimakkaasti sähköenergian hintaa myös meillä Keravalla ja Sipoossa. Tämä johtuu siitä, että oma sähköntuotantomme kattaa vain noin viidenneksen myymämme sähkön määrästä. Loput meidän on ostettava sähkömarkkinoilta markkinahintaan.

Tällä hetkellä hinnat ovat korkeat energiakriisin takia. Lähestyvä talvi ei ikävä kyllä tuo helpotusta hintoihin, sillä lämmityskausi lisää sähkön kysyntää, mikä nostaa hintatasoa sähkömarkkinoilla. Varttisähkön 1. hintajakson hinta vuodelle 2023 on juuri lyöty lukkoon:

Sähkötuote Energiahinta snt/kWh Perusmaksu €/kk
Varttisähkö, perus 44,50 2,66
Varttisähkö, aika päivä 57,85 / yö 35,60 2,66
Varttisähkö, kausi talviarkipäivä 62,30 / muu aika 37,85 2,66
Biosähkölisä 0,60
Tuulisähkölisä 0,80

Kevään hintaennuste

Tämän hetken näkemyksemme on, että vuoden 2023 toisella hintajaksolla sähkön hinta kääntyy selkeään laskuun.

Miksi Varttisähkön hinta on hetkittäin korkeampi kuin sähköpörssi Nord Poolissa?

Varttisähkön hinta määräytyy sähkön johdannaispörssissä (Nasdaq Commodities), joka on eri sähköpörssi kuin Nord Pool. Nord Poolissa käydään kauppaa seuraavan päivän sähköstä tuntitasolla. Nord Pool -hinnoitelluissa sähkösopimuksissa asiakas tietää vain päiväksi eteenpäin, mitä hänen sähkönsä tulee maksamaan.

Johdannaispörssissä puolestaan käydään kauppaa nyt ostettavasta, mutta tulevaisuudessa kulutettavasta sähköstä. Johdannaispörssin avulla voimme kiinnittää sähkön hinnan tietyiksi ajanjaksoiksi kerrallaan ja myydä asiakkaillemme vakaahintaista sähköä. Johdannaispörssin avulla Varttisähkön hinta lukitaan kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin; toisin sanoen ostamme aina etukäteen Varttisähköasiakkaidemme kolmen kuukauden sähköt. Toisinaan sähköpörssi Nord Poolissa sähkön keskihinta on edullisempi kuin Varttisähkössä. Toisinaan se myös on kalliimpi. Jää asiakkaan valittavaksi, millaisen sähkösopimuksen hän haluaa.

Taulukko, jossa esitetään sähkösopimusten

Vertaile sähkösopimuksia

Sulje
Search