Hyppää sisältöön

Ilmalämpöpumpun talvi

Miten käyttää ilmalämpöpumppua lämmityksessä? Voiko pumppua käyttää takan kanssa? Voiko talvella viilentää ilmalämpöpumpulla? Lue vinkkimme ilmalämpöpumpun käyttöön lämmityskauden aikana.

Ilmalämpöpumppu lämmityksessä apuna

Joka vuosi syksyn viiletessä tulee kodin lämmitys ajankohtaiseksi. Yksi keino saada lisää tehoa ja joustavuutta kodin lämmitykseen on ilmalämpöpumppu. Oikein käytettynä ilmalämpöpumpun käyttö talvella voi auttaa säästämään lämmityskuluissa.

Jotta ilmalämpöpumppu toimii lämmityksessä optimaalisesti, on päälämmitysjärjestelmää syytä säätää 2-4 astetta pumpun termostaattia pienemmälle. Tällöin pumppu pääsee tekemään työtään eli säätelemään lämpöä kunnolla. Yleinen virhe pumppua käytettäessä on säätää se automaattiasetuksena esimerkiksi 21 asteeseen ja säätää lämmityskaudella lämmitysjärjestelmä tätä lämpimämmäksi. Tällöin pumppu yrittää lämmittämisen sijaan viilentää kotia ja käyttää vain turhaan sähköä.

Kannattaa huolehtia siitä, että pumpun puhaltama ilma pääsee leviämään kunnolla eli ettei sen edessä ole esteitä ja että väliovet ovat auki. Pumpun suodattimet on syytä pitää puhtaana aina, mutta lämmityskaudella ulkoyksikköön kannattaa kiinnittää myös tavallista enemmän huomiota. Syksyllä kun lehtiä ja oksia lentää, ne tukkivat helposti ulkoyksikön. Myös lumi ja jää on syytä putsata pois, jotta ilmalämpöpumppu pakkasellakin toimii kuten pitää. Lisää vinkkejä ilmalämpöpumpun kunnossapidosta löytyy sivuiltamme.

asuntomessut loviisa ilmalämpöpumppu

Kylmilläkin ilmoilla pumpusta voi saada apua

Nykyaikaisia, pohjoisiin olosuhteisiin suunniteltuja pumppuja voi hyvin käyttää lämmönsäätelyyn läpi talven ja kovillakin pakkasilla. Ainoastaan todella pitkien ja kylmien jaksojen aikana pumpun käyttöä kannattaa joissain tapauksissa rajoittaa. Nykyiset pumput tuottavat lämpöä kylmälläkin ilmalla samassa suhteessa kuin mitä käyttävät sähköä ja ilmalämpöpumpun hyötysuhde on pienemmällä pakkasella selvästi parempi. Sen sijaan pumpun käynnistäminen ja sulkeminen toistuvasti kuluttaa sähköä turhaan.

Vanhemmissa ilmalämpöpumpuissa hyötysuhde pakkasella ei ole yhtä hyvä kuin uusissa. Yleisesti ottaen, jos pumppu on yli 10 vuotta vanha, kannattaa sen käyttöä rajoittaa kovimmilla pakkasilla. Vanhempien pumppujen teho on heikompi kuin uudempien mallien, ja niiden hyötysuhde on huonompi. Tällöin voi käydä niin, että joutuessaan pakkasen takia tekemään kovempaa töitä, pumppu kuluttaakin sähköä suhteessa paljon enemmän kuin mitä se tuottaa lämpöä. Riippuu siis täysin pumpun iästä ja mallista, miten sitä kannattaa kylmemmillä ilmoilla käyttää.

Muistathan, että kerrostaloissa on useimmiten ilmalämpöpumppujen käyttö lämmitykseen kielletty, vaikka laitteella se olisikin mahdollista. Tarkasta siis aina oman talosi ohjeistus, jos asut kerrostalossa.

Ilmalämpöpumppu ja takka

Todella monista pientaloista löytyy jonkinlainen takka. Takka on hyvä lämmönlähde ja voi tuoda myös merkittävää säästöä lämmityskuluihin kohteissa, joissa päälämmitysmuoto on sähkö- tai öljylämmitys. Takan tuomaa hyötyä voi lisätä ennestään käyttämällä sitä yhdessä ilmalämpöpumpun kanssa. Ilmalämpöpumppu levittää takasta tulevan lämmön tasaisemmin ja laajemmalle alueelle. Takan ja pumpun yhteiskäytöllä onkin helppo tasata kodin lämpötilaeroja. Ilmalämpöpumpun automaattiasetusta ei kannata käyttää takalla lämmitettäessä, ettei pumppu turhaan yritä viilentää tilaa lämmön noustessa. Pumppuun kannattaa valita takkaa käytettäessä asetukseksi joko lämmitys tai takkatoiminto, jos sellainen laitteesta löytyy.

Jotta yhdistelmästä saa parhaan hyödyn irti, kannattaa ilmalämpöpumpun kokoon ja sijoitteluun kiinnittää huomiota. Takan kokoon voi olla hankala vaikuttaa, mutta kun pumppu on mitoitettu oikein takan kokoon nähden, on yhdistelmän hyötysuhde paras. Ilmalämpöpumppu on hyvä sijoittaa sopivan etäisyyden päähän takasta, että ilma kiertää hyvin, muttei liian kauas. Asennusta suunniteltaessa kannattaa keskustella ammattilaisen kanssa sopivasta sijoituspaikasta.

Osassa uudemmista ilmalämpöpumpuista löytyy takkatoiminto, joka on suunniteltu juuri tiloihin joissa pumppu tukee takkaa. Toiminnon mennessä päälle, laite lopettaa lämmittämisen ja keskittyy levittämään takan lämmittämää ilmaa tasaisesti. Tällöin pumppu käyttää vähemmän energiaa, mutta auttaa saamaan lämmöstä parhaan hyödyn irti. Kun ilma huoneessa alkaa viilenemään, pumppu reagoi siihen ja alkaa taas lämmittää.

Ilmalämpöpumpulla viilentäminen talvella

Jos asuintila tuntuu talvella liian lämpimältä, on syytä säätää lämmitystä. Yleensä päälämmitysmuodon säätäminen eli käytännössä pattereiden tai lattialämmityksen kääntäminen pienemmälle ratkaisee tämän ongelman. Jos huoneistossa on lämmitys päällä, ei sitä kannata lähteä viilentämään ilmalämpöpumpulla. Tällöin lämmitys pyrkii lämmittämään tilaa samalla kun pumppu kamppailee viilentääkseen sitä ja lopputuloksena on vain kasvanut energialasku. Kannattaa siis tarkastaa, että eri lämmittimien termostaatit ovat kunnossa, vesikiertoiset patterit ilmattu ja muutenkin kaikki lämmityksen osalta kohdillaan ennen kuin kääntyy talvella ilmalämpöpumpun puoleen, sillä ilmalämpöpumpun käyttö talvella synnyttää helposti turhaa sähkölaskua.

Muistathan että jo yhden asteen lasku huonelämpötilaan tuo noin 5 % säästön energiankulutukseen!
Käytä siis kaikkia lämmityskeinoja ajatuksella ja pidä huoli niiden toiminnasta niin säästät luonto, energiaa ja omaa lompakkoasi

Sulje
Search