Hyppää sisältöön

Sähkötuki

Energiakriisin mukanaan tuomaan sähkön hinnan dramaattiseen nousuun ei kukaan osannut etukäteen varautua. Alla katsomme lähemmin mitä sähkötukia on saatavilla korkeille sähkölaskuille talvella 2023.

Löydä oikein sähkötukiviidakossa

Monilla kotitalouksilla on nyt haasteita sähkölaskujen kanssa, erityisesti jos kodin lämmitys perustuu sähköön. Onneksi valtio on tulossa vastaan useilla tukikeinoilla. Myös me avustamme asiakkaitamme tarjoamalla mahdollisuuden laskujen pilkkomiseen.

Valtion takautuva sähköhyvitys sähkölaskuille on valmis

Valtiolta on tulossa lisää apua korkeisiin sähkölaskuihin. Lopullinen päätös on tehty ja sähköhyvitys maksetaan huhti-toukokuun aikana kahdessa (2) erässä.

Päälinjaukset takautuvaan sähköhyvitykseen ovat seuraavat

  • hyvitystä maksetaan sähkölaskuista neljältä kuukaudelta. Hyvitys perustuisi marraskuun ja joulukuun kulutukseen, mutta siinä huomioitaisiin myös marras-, joulu- ja tammikuun asiakaskohtainen hinta.
  • omavastuu on 90 euroa. Hyvitystä maksetaan 50 % omavastuun ylittävältä osalta, enimmillään 700 euroa kuukaudessa.
  • hyvitystä ei saa, jos sähkösopimuksesi keskimääräinen sähkön hinta on alle 10 snt/kWh.
  • tuntikohtaiseen sähkön pörssihintaan perustuvat sopimukset katsotaan suoraan kuuluvan tuen piiriin.
  • sähköyhtiösi vähentää tuen automaattisesti sähkölaskuista aikaisintaan huhti-toukokuussa.

Huom. hyvitystä ei saa siirtohinnasta eikä sähköverosta.

Mitä minun tulee tehdä sähköhyvityksen saadakseni?

Sinun ei tarvitse tehdä mitään. Hyvitys maksetaan automaattisesti kaikille Keravan ja Sipoon Energian asiakkaille, jotka kuuluvat sähköhyvityksen piiriin. Hyvityksen saaminen ei vaadi siis sinulta yhteydenottoa tai toimenpiteitä.

Lue lisää takautuvasta sähköhyvityksestä

 

1. Sähkön arvonlisäveron väliaikainen alennus

Sähkölaskun myynnin osuuden arvonlisävero on laskenut 24 prosentista kymmeneen (10) prosenttiin. Arvonlisäveron alennus on voimassa määräaikaisesti ja sitä sovelletaan aikavälillä 1.12.2022–30.4.2023 kulutetun sähkön laskutuksessa, eli käytännössä pienempi vero näkyy aikaisintaan tammikuussa 2023 saapuvissa laskuissa. Saadakseen tämän edun asiakkaan ei tarvitse olla yhteydessä meihin, vaan arvonlisäveron alennus tulee kaikille asiakkaille automaattisesti. Arvonlisäveron alennus koskee sähköenergiaa eli sähkön myynnin osuutta – ei sähkönsiirtoa.


2. Sähkölaskujen vähentäminen verotuksessa

Voit hyödyntää sähkönvähennystä, kun

  • tammi-huhtikuun sähköenergian (sähkön myynnin) laskusi ovat yhteensä 2 000–6 000 euroa, eli noin 500–1500 euroa kuukaudessa.
  • saat palkkatuloa, josta maksat veroa

Vakituisessa asunnossa ajalla 1.1.–30.4.2023 kulutetun sähköenergian (huom. ei siirron) laskut voi sisällyttää kotitalousvähennykseen vuonna 2023. Voit vähentää veroista sähköenergian kustannukset, jos ne ovat yhteensä yli 2 000, mutta kuitenkin alle 6 000 euroa. Verovähennyksen määrä on 60 prosenttia vähennykseen oikeuttavasta summasta. Maksimissaan vähentää voi 4 000 euroa, joten enimmillään vähennystä saa 2 400 euroa. Sähkön verovähennys ei vähennä muun kotitalousvähennyksen määrää, vaan kyseessä on ylimääräinen tuki. Sähkön verovähennyksessä sovelletaan samaa kotitalousvähennyksen 100 euron omavastuuta.

Jotta verovähennystä voi hyödyntää, pitää hakijalla (henkilöllä, jonka nimissä sähkösopimus on) olla riittävästi verotettavia tuloja, joiden verotusta sähkölaskujen verovähennys pienentää. Vähennystä tulee hakea itse Verohallinnosta. Verovähennyksen voi hakea etukäteen huomioitavaksi verokortille tai vasta lopullisessa verotuksessa jälkikäteen esitäytetyllä veroilmoituksella. Jos vähennyksen hakee ennakkoon verokortille, saa edun heti käyttöön pienemmän veroprosentin muodossa. Tuki tulee kuitenkin jakautumaan tasaisesti koko vuodelle, koska verotuksessa ei voida tukea kohdentaa vain tietyille kuukausille, jolloin sähkölaskut ovat korkeat. Jos hakee jälkikäteen, hyödyn saa vasta verotuksen päättymisen jälkeen veronpalautuksena vuonna 2024.

Veroviraston sivuille


3. Sähkötuki pienituloisille

Voit hyödyntää tukea, kun:

  • et pysty hyödyntämään kotitalousvähennystä
  • sähköenergian hintasi kuukaudessa ylittää 400 euroa

Sähkötuki on tarkoitettu pienituloisille ja sähkölämmitteisille kotitalouksille, joissa ei voida hyödyntää kotitalousvähennystä. Huom. Sähkövähennystä ja sähkötukea ei voi saada samaan aikaan. Sähkötukea maksetaan 1.1.–30.4.2023 kulutetusta sähköstä. Sähkötuessa on omavastuu, joka on 400 euroa kuussa. Sähkötuen määrä on 60 prosenttia niistä sähköenergiamenoista, jotka ylittävät 400 euron omavastuun. Sähkönsiirron osuuteen ei voi saada tukea.

Sinun pitää itse hakea sähkötukea Kelalta hakemuksella, johon liitetään sähkölasku, eli tukea haetaan jälkikäteen. Tuen voi hakea kuukausi kerrallaan tai koko tukijaksolle. Sähkötuki on verovapaa.

LUE LISÄÄ JA HAE KELAN SIVUILLA


Muut tuet, joita voi hyödyntää sähkölaskujen maksuun

4. Toimeentulotuki

Lyhytaikainen etuus, joka auttaa tilapäisten vaikeuksien yli. Tukea voi hakea, jos tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin.

Lue lisää toimeentulotuesta

5. Asumistuki

Asumistukea maksetaan asumismenoista, joihin kuuluvat esimerkiksi lämmityskulut. Asumistukea ei saa taloussähkön laskun maksuun.

Lue lisää asumistuesta

6. Takuusäätiön apu vaikeaan taloustilanteeseen

Takuusäätiö auttaa maksuvaikeuksissa olevia ja velkautuneita tai velkautumisvaarassa olevia kotitalouksia esimerkiksi neuvonnan keinoin, takaamalla pankkilainoja sekä myöntämällä pienlainaa.

Hae apua Takuusäätiöltä


7. Korotonta maksuaikaa sähkölaskuille Keravan Energian maksuohjelmalla

Myönnämme kuluttaja-asiakkaillemme tässä vaikeassa tilanteessa mahdollisuuden pilkkoa sähkölaskut pienempiin osiin ilman lisäkuluja.

LUE LISÄÄ MAKSUOHJELMASTA

 


8. Tukea hyvinvointialueelta

Uusi laki koskien sosiaalista luototusta (25.11.2022/956) astuu voimaan 1.8.2023. Lain mukaan kaikkien hyvinvointialueiden on järjestettävä sosiaalista luototusta alueensa asukkaille. Sosiaalinen luotto on tarkoitettu tukemaan pienituloisia ja vähävaraisia esimerkiksi erilaisten välttämättömien maksujen ja työllistymiseen liittyvien kulujen kanssa. Luoton tavoitteena on ehkäistä ylivelkaantumista. Myös sähkölaskuihin on mahdollista hakea sosiaalista luottoa.

 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella asuvien on mahdollista hakea sosiaalista luottoa hyvinvointialueelta.
Hyvinvointialue käsittelee jokaisen hakemuksen tapauskohtaisesti.
Lue lisää sosiaalisesta luotosta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella 

 

Sipoon alueella asuvat voivat olla yhteydessä Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen toimeentuloasioita käsitteleviin tahoihin.
Lue lisää taloudellisesta tuesta ItÄ-Uudenmaan hyvinvointialueella


Maksusuunnittelu

Sulje
Search