Hyppää sisältöön
21.12.2021

Sähkön markkinahinta ennätyksellisen korkealla – tästä se johtuu

Sähkön hinta on noussut viimeisen puolen vuoden aikana merkittävästi. Vielä viime talvena sähkömarkkinoilla ennakoitiin sähkön hinnan asettuvan tänä talvena noin tasolle 4,5 snt/kWh, mutta tällä hetkellä hinta on kivunnut lähes nelinkertaiseksi. Hinnan nousun suurin syy piilee sähkön tuotannon fossiilisissa polttoaineissa maakaasussa ja kivihiilessä, joista on pula paitsi Euroopassa, myös esimerkiksi Kiinassa ja Intiassa. Euroopassa sähkön hinnan nousua on vahvistanut lisäksi kylmä sää, sekä päästöoikeuden hinta, mikä on noussut kuluneen vuoden aikana voimakkaasti.

Energian hinta on noussut lähes kaikkialla, ja vaikka Suomessa tai muualla Pohjoismaissa ei juuri enää tuoteta sähköä kivihiilellä, tarttuu hinnannousu Pohjoismaiseen sähkömarkkinaan siirtoyhteyksien kautta. Norjasta, Ruotsista ja Tanskasta kulkee merkittävästi sähköä Saksaan, Hollantiin sekä Iso-Britanniaan, missä kaasu ja hiili ovat edelleen tärkeä sähkön tuotannon polttoaine.

Sähkön hintaa Suomessa on nostanut myös Pohjoismaiden sisällä voimaan tullut siirtorajoitus. Norjan kantaverkkoyhtiö rajoittaa vientiä Etelä-Norjasta Ruotsiin Tukholman alueelle. Tukholman alueelta taas kulkee siirtoyhteys Suomeen ja tämän vuoksi tuonnin väheneminen Norjasta säteilee suoraan Suomen sähkön hintaan. Norjan kantaverkkoyhtiön rajoitusten kestoa on vaikea arvioida.

Sähkön tuotannossa käytettävien polttoaineiden pulan odotetaan hellittävän kevään aikana, mutta ajoittain talven aikana sähkön hinta nousee sähköpörssissä korkealle tasolle. Yksittäisten pörssituntien hinta riippuu paljon säätilanteesta ja talvikuukausien säätyyppiä on tässä vaiheessa mahdoton ennustaa. Sähkön hintakehitys siis jatkuu talven ajan vaikeasti ennustettavana ja epävakaana.

Voit tarkistaa voimassaolevan sähkösopimuksesi ja laskusi asiakasportaalissa.

Sulje
Search