Hyppää sisältöön
26.10.2021

Ympäristökasvatus on avain kestävään kehitykseen

Keravan Energia ja Sipoon Energia tukevat paikallista hyvinvointia sponsoroimalla alueen seuroja ja yhdistyksiä. Yksi tuen saajista on Keravan ympäristönsuojeluyhdistys.

Teksti ja kuvat: Leena Harjula-Jalonen, Keravan ympäristönsuojeluyhdistyksen varapuheenjohtaja

Keravan ympäristönsuojeluyhdistyksen kumppanuus Keravan Energian kanssa on mahdollistanut osaltaan ympäristökasvatuspilotin Keravan Kalevan koulun kanssa. Sponsorin tuella kouluun varustettiin ympäristökaappi. Yhdistyksen asiantuntemusta tuekseen haki ympäristökasvattajaksi opiskeleva Mari Jalkanen.

Marju Kortemäki tutustuu ympäristökasvatusmateriaaleihin yhdessä opettaja Mari Jalkasen kanssa

Kuva: Marju Kortemäki tutustuu ympäristökasvatusmateriaaleihin yhdessä opettaja Mari Jalkasen kanssa (Mari kuvassa oikealla).

Ympäristökasvattajan työ on tärkeä.  Hän edistää kestävää elämäntapaa ja lisää ympärillään ympäristötuntemusta. Hänen tehtävänään on kouluttaa ja neuvoa eri-ikäisiä lapsia, nuoria tai aikuisia.

Vesiensuojelu on osa ympäristökasvatusta, toteaa Leena Harjula-Jalonen.

Kuva: Vesiensuojelu on osa ympäristökasvatusta, toteaa Leena Harjula-Jalonen.

Ympäristökasvatusta toteutetaan erilaisten välineiden avulla. Ympäristökaapissa ovat tarvittavat perusmateriaalit kaikkien luokkien ulko-opetukseen. Niitä ovat muun muassa luupit, joilla voi nähdä luontoa ja luonnoneläjiä selvemmin.

Välineitä voi lainata sähköisen varauskalenterin avulla. Opettaja hakee tavarat lainaan ja palauttaa ne samalle paikalle takasin.

1-2 luokkien tehtäviä ympäristöopin ulko-opetuksessa ovat mm. havainnointi, tutkiminen ja leikit lajikorteilla. 3. luokkien ulkotunnit ovat torstaisin. Tehtävät ulkona ovat toiminnallisia. Siellä tehdään ryhmätyöskentelyä ja liikutaan. Sisällöt niissä ovat suomen kielen ja kirjallisuuden opiskelua. Ulkotunneilla voidaan olla koulun pihalla, metsässä retkellä tai vaikkapa kirjastossa.

Keravan ympäristönsuojeluyhdistyksestä Marju Kortemäki, Leena Harjula-Jalonen ja Pekka Hellström olivat ”sertifioimassa” opettaja Jalkasen opetusta luokassa ja lähiluonnossa. Yhteisesti todettiin, että tämän tyyppinen kasvatus sopii kaiken ikäisille. Se on palkitsevaa, sillä yhdessä liikkuminen luonnossa, oppimisen ilo ja raitis ilma tekevät hyvää kaikille. Yhdistys suosittelee ympäristökasvatuksen jalkautuvan myös moniin muihin kouluihin ja yhteisöihin.

Pekka, Leena ja Marju oppilaina

Kuva: Pekka, Leena ja Marju oppilaina.


Lue lisää Keravan Energia -yhtiöiden sponsorointistrategiasta

Sulje
Search