Hyppää sisältöön

Ilmalämpöpumput taloyhtiöön

Harkitsetteko keskityettyä ilmalämpöpumppujen hankintaa taloyhtiöönne? Lue lisää miksi hankkia pumput keskitetysti yhteishankintana.

Ilmalämpöpumput on mahdollista hankkia taloyhtiön toimesta koko taloyhtiölle tai taloyhtiön koordinoimana niistä kiinnostuneille osakkaille. Kun ilmalämpöpumppujen hankinta keskitetään ja pumppuja hankitaan useampaan huoneistoon kerralla, on siinä mahdollista säästää.

Nykyisen lainsäädännön puitteissa taloyhtiö ei voi kieltää ilmalämpöpumpun asentamista ilman perusteltua syytä. Rakennustekniset seikat rajoittavat tietyissä tapauksissa asennusta, mutta todella moniin taloyhtiöihin on sopiva pumppuratkaisu löydettävissä.

Milloin kannattaa harkita yhteishankintaa?

Monet taloyhtiöt ovat vasta heräämässä ilmalämpöpumppujen aikakauteen. Lainsäädännön muutos vuonna 2021 mahdollisti niiden asentamisen myös kerrostaloihin, joka on taas herätellyt hallituksia ja osakkaita paitsi päivittämään taloyhtiöiden ohjeistuksia pumppujen suhteen, myös harkitsemaan niiden hankintaa.

Mikäli taloyhtiössä on suunnitteilla linjasaneeraus tai ilmanvaihdon remontti, on sen yhteydessä hyvä hetki kartoittaa myös ilmalämpöpumppujen tarve. Kun pumppujen asennukset yhdistetään muuhun remonttiin, aiheutuu siitä vähiten häiriötä asukkaalle ja esimerkiksi laitteiden sähköjohtojen ja kondenssivesiputkien vedot voidaan suunnitella osana remontin kokonaisuutta.

Yhteishankintaa on syytä harkita myös, jos useammalta osakkaalta tulee toiveita pumpun asennuksesta. Vaikka laitteita ei haluttaisi jokaiseen huoneistoon, voi keskitetyllä hankinnalla tuoda laitteen haluaville osakkaille säästöä ja samalla helpottaa taloyhtiön työtä muutostöiden ohjeistuksen ja valvonnan osalta.

Viilentävät ilmalämpöpumput kerrostaloon

Ilmalämpöpumppuja toivotaan kesän helteitä helpottamaan yhtä useammin myös kerrostalohuoneistoihin. Kerrostaloihin on mahdollista hankkia viilentäviä ilmalämpöpumppuja. Kerrostaloissa lämmitys hoituu yhteisen lämmönjakelun kautta, minkä takia lämmittäviä pumppuja ei niihin voi asentaa.

Toinen kerrostaloja koskeva rajoite on ulkoyksikön sijainti. Ulkoyksikköä ei saa kiinnittää kerrostalon julkisivuun vaan se asennetaan aina parvekkeen lattialle. Niitä voidaan siis asentaa ainoastaan huoneistoihin mistä parveke löytyy.

Lämmitystä ja viilennystä rivi- ja pientaloyhtiöön

Rivi- ja pientaloyhtiöön on mahdollista hankkia joko lämmittävä ja viilentävä ilmalämpöpumppu tai ainoastaan viilentävä ilmalämpöpumppu. Näissä kohteissa ei ole asennuksen suhteen samanlaisia rajoitteita kuin kerrostaloissa, vaan ulkoyksikölle yleensä löytyy helposti paikka rakennuksen edustalta maan tasolta.

Rivi- ja pientalokohteissa sen sijaan on syytä miettiä huolella millainen lämmitysratkaisujen kokonaisuus on ja onko huoneistossa tarvetta yhdelle vai useammalle sisäyksikölle.

Miten edetä hankinnan kanssa?

– Miettikää taloyhtiössä alustavasti millainen tarve ilmalämpöpumpuille teillä on.

– Ota yhteyttä meihin joko täyttämällä alla oleva tarjouspyyntökaavake tai suoraan myyntipalveluumme myyntipalvelu@keravanenergia.fi.

– Asiantuntijamme on teihin yhteydessä ja käy kanssanne läpi millainen olisi teille paras ratkaisu ja sopii kanssanne tarkemman kartoituksen tekemisestä.

Jätä tarjouspyyntö ilmalämpöpumpuista taloyhtiöösi

Sulje
Search