Sähkön hinta on viime vuoden aikana ollut esillä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Millainen tilanne on nyt ja minnepäin ollaan menossa? Onko sähkön hinta viimein laskemassa? Voiko tilanne kriisiytyä uudelleen? Lue tilannekatsauksemme alla.
Sähkömarkkinat ovat olleet pidemmän aikaa rajussa kriisissä Venäjän hyökkäyssodan takia. Energiakriisiksi on ajanut määräaikaisten sähkösopimusten hinnat pilviin. Moni sähköyritys käytännössä lopetti määräaikaisten sopimusten myynnin, koska riskit kasvoivat niille liian suuriksi. Myöskään asiakkaat eivät ole halunneet sitoutua pidempiin määräaikaisiin sähkösopimuksiin hintojen noustessa ennätystasolle. Tämän takia pörssisähkösopimusten määrä lähti kovaan nousuun.
Keravan Energia tuottaa itse noin viidennesosan (n. 20 %) myymästämme sähköstä, loput ostamme sähköpörssistä tai johdannaismarkkinalta markkinahintaan ja hinnoittelemme sen kuluttajille ja yrityksille markkinoiden mukaan.
Pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme aina kullakin hetkellä sopivimman tuotevalikoiman ja kilpailukykyisen hinnan avoimesti ja läpinäkyvästi. Olemme asiakkaitamme varten ja paikallisesti palveleva energiayhtiö.
Sähkön hinnat ovat tasaantuneet ja olleet laskussa viime aikoina. Syy tähän löytyy rauhoittuneesta energiamarkkinasta, joka on sopeutunut kriisiin ja muutokseen, lauhan ja tuulisen sään tukemana. Myös asiakkaiden kulutuksen vähentäminen ja säätö on ollut merkityksellistä, ja Olkiluoto 3 on välillä jopa tuottanut sähköä melkein täydellä teholla.
Pörssisähkön hinta on laskenut reilusti tammikuussa verrattuna joulukuuhun. Tämä merkitsee sitä, että heillä, joilla on Fiksusähkö-sopimus ovat heti saaneet hyödyn, eli halvemman hinnan, verrattuna määräaikaiseen sopimukseen, jossa hinta ei muutu, vaikka sähkömarkkinoilla tapahtuu mitä vain. Myös Varttisähkö-asiakkaat tulevat merkittävästi hyötymään hintojen laskusta tulevissa hintajaksoissa, mikäli tilanne säilyy stabiilina.
Jos olet solminut kanssamme 24kk määräaikaisen sopimuksen heinä-elokuussa 2022 ja asut Keravan Energian tai Sipoon Energian alueella, voit nyt halutessasi vaihtaa sopimuksesi Paikallissähkö-sopimukseen. Lue lisää vaihtamisesta täältä.
Ei. Energiakriisi ei ole vielä ohi. Ainut varma on, että epävarmuuksia on edelleen: sota jatkuu vielä ja talven usein kylmimmät viikot lymyilevät edessä – eikä Olkiluoto 3 kaikista huolloista ja testiajoista huolimatta ole vielä täydessä toiminnassa. Myöskään vesivarastot pohjois-Ruotsissa ja Norjassa eivät vielä ole normaalilla tasolla.
Yleensä sähkön markkinahinta tasaantuu ja laskee kevättä ja kesää kohti kulutuksen laskiessa. Keväällä vesivoimaa on usein ollut runsaasti saatavilla kuin lumet sulavat – mutta viime vuosi oli poikkeus eikä kevät tuonut lievitystä hintoihin. Kesällä taas pärjää usein pienemmällä lämmityksellä ja vähemmällä sähköllä, mutta kuumat kelit voivat myös aiheuttaa piikin sähkön kulutuksessa, kun viilennetään asuntoja ja kylmälaitteet käyvät kierroksilla pitääkseen ruoan kylmänä.
Jos ja kun Ukrainan sota sekä sodan aiheuttama venäläisen kaasun tarjonnan vähentyminen, jota on nyt pystytty korvaamaan mm. LNG:llä ja tuonnilla Norjasta, jatkuu ja jos tulee suurempia (ennakoimattomia) laitoshuoltoja esim. Olkiluodolle tai Ruotsin ydinvoimalaitoksiin, tai sataa vain niukasti, niin sähkön hinta voi taas nousta. Toisin sanoin: hinnat voivat vieläkin pörssisähköön nojaavassa sähkösopimuksessa pomppia niin ylös kuin alas ja todella nopeasti ilman varoitusaikaa.
Korkeimmat hinnat nähtiin viime vuonna elo- ja syyskuussa, kun taas lokakuu oli näitä kuukausia maltillisempi. Uusia hintapiikkejä tuli taas marras- ja joulukuussa. Tammikuun hinnat ovatkin jo olleet paljon matalammat näihin verrattuina.
Mustista pilvistä huolimatta, ennustamme, että energian hinta laskee. Joten esim. Varttisähkö-asiakkaamme huomannevat, että heidän seuraavan kvartaalin sähkön hinta tulee olemaan hyvin maltillinen. Lisää Varttisähkön tulevasta hinnanmuutoksesta voi lukea täältä.
Suomi ei ole omavarainen sähköntuotannossa ja meidän on pakko tuoda sähköä. Tuulivoimaa rakennetaan lisää hurjaa vauhtia, mutta tuulivoimassa on se huono puoli, että jos ei tuule, sitä ei ole tarjolla. Kuitenkin tuulivoima on yksi parhaimmista päästöttömistä tavoista tuottaa energiaa nykyhetkessä.
Johdannaismarkkinoihin nojautuvat sähkösopimukset.
Kiinteä sähkön hinta/kWh, joka ei muutu sopimuskauden aikana.
Pörssisähköön nojautuvat sähkösopimukset.
Hinta vaihtuu kvartaaleittain tai tunneittain.
Maaliskuussa 2023 meille tulee uusi sopimusmuoto:
määräaikainen kulutusvaikutteinen sähkösopimus, jossa on kiinteä pohjahinta.