Hyppää sisältöön
05.09.2022

Ajankohtaisia kysymyksiä sähkösopimuksista

Syksyn alkaessa Euroopan energiakriisi on vain syventynyt ja hankala tilanne näkyy jo asiakkaidemme sopimuksissa. Elokuun viimeisenä päivänä julkaisimme toistaiseksi voimassa olevan Varttisähkösopimuksemme loppuvuoden hinnan, joka on ennätyksellisen korkea. Tämä on ymmärrettävästi herättänyt asiakkaissamme paljon kysymyksiä, joihin pyrimme antamaan vastauksia tässä julkaisussa.

Miksi sähkö on nyt niin kallista?

Sähkön hinta on ollut nousussa jo lähes vuoden ja viime kuukausina tahti on vain kiihtynyt. Suomi on osa eurooppalaista sähkömarkkinajärjestelmää, joten muutokset Euroopan hintatasossa heijastuvat suoraan suomalaisten sähköyhtiöiden hintoihin. Sähkön hintaa nostaa pula polttoaineista – Keski-Euroopassa erityisesti maakaasusta, Ukrainan sota, kiihtynyt inflaatio ja heikot siirtoyhteydet eri maiden välillä. Keski-Euroopassa on kova pula sähköstä, mikä vähentää sen saatavuutta Suomessa. Suomi ei ole sähköntuotannon suhteen omavarainen, vaan olemme riippuvaisia sähkön tuonnista.

Keravan Energiallahan on oma voimalaitos. Miksi hinnat Euroopassa vaikuttavat Keravan Energiaan?

Keravan Energialla on omaa sähköntuotantoa melko vähän – noin 25 % kaikesta myynnistä. Loput 75 % myymästämme sähköstä ostamme markkinoilta.

Miksi sähkösopimusvalikoima on kaventunut?

Tällä hetkellä moni sähköyhtiö myy vain pörssisähkösopimuksia. Ne ovat sähköpörssi Nord Poolin tuntihintoihin sidottuja sopimuksia, joissa asiakkaan sähkö on aina markkinahintaista. Määräaikaisia yhden tai kahden vuoden sopimuksia kiinteällä hinnalla ei juuri ole enää saatavilla, koska tässä nykyisessä tilanteessa sähkön hintaa on lähes mahdotonta ennustaa vuoden tai parin päähän. Sähkön myyjät eivät tässä tilanteessa halua ottaa hinnoitteluun liittyviä riskejä, joten valikoimissa on vain markkinahintaista sähköä.

Miten Keravan Energia tulee oman alueen asukkaita vastaan tässä tilanteessa?

Olemme tuoneet valikoimaan Paikallissähkösopimuksen tukeaksemme oman alueemme asukkaita. Sopimuksen hinta on saatu mahdollisimman alhaiseksi hyödyntämällä omaa sähköntuotantoamme, rajaamalla tuote vain Keravan ja Sipoon asukkaille sekä hajauttamalla hinta 24 kuukauden ajanjaksolle. Paikallissähkösopimuksessa sähköllä on merkittävästi halvempi hinta öisin. Jos asiakkaan on mahdollista siirtää sähkönkulutusta yölle, on hänen mahdollista saada enemmän säästöä sähkölaskuun. Samalla asiakas osallistuu erittäin tärkeään kulutusjoustoon: siirtämällä kulutusta pois tehopiikeistä turvataan yhteiskunnan toimintakykyä ja torjutaan talvella uhkaavaa tehopulaa ja sähkön säännöstelyä.

Lue lisää Paikallissähköstä

Miksi Paikallissähkösopimukseen pitää sitoutua kahdeksi vuodeksi?

Sähkön myyjät ostavat tällä hetkellä myytävän, mutta tulevaisuudessa kulutettavan sähkön johdannaispörssistä (jota ei pidä sekoittaa Nord Pool -sähköpörssiin, jossa käydään kauppaa aina huomisen päivän sähköstä). Kun asiakas tekee kanssamme määräaikaisen sähkösopimuksen, ostamme sopimuksentekohetkellä kerralla kaiken sähkön, mitä asiakas tulee käyttämään koko sopimusaikana. Tästä syystä asiakkaan tulee sitoutua sopimukseen kahdeksi vuodeksi.

Kahden vuoden määräaikainen sopimus on asiakkaalle huoleton valinta tällaisessa tilanteessa, jossa sähkön hinta heiluu hurjasti, ja lisäksi tulossa on talvi, jonka aikana Nord Pool -sähköpörssin hinnat tulevat pysymään korkeina.

Alla oleva kaavio havainnollistaa Paikallissähkösopimuksen hinnan muodostumista. Pystyakselilla on sähkön hinta (snt/kWh, sisältää alv 24% sekä sähkönhankinnan kulut) ja vaaka-akselilla 24 kuukauden aikajakso alkaen lokakuusta 2022. Sininen kuvaaja näyttää hinnan, jonka Keravan Energia maksaa asiakkaalle hankkimastaan sähköstä. Keltainen ja oranssi kuvaaja puolestaan näyttävät asiakkaan maksaman hinnan sähköstä. Kuten kaavio osoittaa, sähkön hinta tulee olemaan korkea koko tulevan talven, eikä lyhyitä edullisia sähkösopimuksia ole mahdollista tehdä.

Kaavio, jossa esitetään paikallissähkösopimuksen hinnan muodostuminen kahden vuoden aikana

Kuvaaja esittää johdannaispörssin tämän hetken hintatilanteen, joka elää päivittäin. Johdannaispörssissä tyypillistä on, että kun sähköä ostetaan kahdeksi vuodeksi kerralla, on ensimmäinen vuosi kalliimpi ja toinen vuosi edullisempi. Asiakkaan maksama hinta on suuriinpiirtein näiden hintojen keskiarvo.

Miksi määräaikaista sähkösopimusta ei voi irtisanoa kesken kauden?

Asiakkaan tehdessä kanssamme 24 kuukauden määräaikaisen sähkösopimuksen, hankimme asiakkaan kahden vuoden sähköt ennakkoon sopimuksentekohetkellä. Jos asiakas irtautuisi sopimuksesta kesken sopimuskauden, on meillä edelleen velvollisuus maksaa asiakkaalle alun perin hankittu sähkö, ja tämä tietenkin tuottaa tappioita meille.

En halua tehdä määräaikaista sopimusta, mitä vaihtoehtoja minulla on?

Jos ei halua sitoutua määräaikaiseen sopimukseen, on vaihtoehtona tehdä toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus. Valikoimassamme on kaksi toistaiseksi voimassa olevaa sähkötuotetta:

  • Fiksusähkössä sähkön hinta muodostuu tunneittain Nord Pool -sähköpörssin tuntihintojen mukaan. Nord Pool on sähkön kauppapaikka, jossa tuottajat ja myyjät käyvät kauppaa seuraavana päivänä toimitettavasta sähköstä. Tulevan päivän sähkön hinnat ovat tiedossa aina edellisenä päivänä kello 13.00 mennessä.
  • Varttisähkö on sähkösopimus, jossa hinta päivitetään neljä kertaa vuodessa (kolmen kuukauden välein). Varttisähkö hinnoitellaan johdannaispörssissä, jossa käydään kauppaa tulevaisuudessa myytävästä sähköstä.

Fiksusähkön ja Varttisähkön etuna on, että sopimuksiin ei tarvitse sitoutua määräajaksi. Heikkous puolestaan on, että molempien tuotteiden hinnat elävät markkinahintojen mukaan, joten asiakas ei voi tietää sähkön hintaa pidemmällä aikavälillä.

En asu Keravan Energia -yhtiöiden alueella. Miksi en voi saada Paikallissähkösopimusta?

Paikallissähkösopimus on rajattu sähköverkkomme alueelle, sillä paikallisena energiayhtiönä tehtävämme on huolehtia ensisijaisesti oman alueemme hyvinvoinnista. Määräaikaisten sähkösopimusten myyntiin kohdistuu tällä hetkellä suuria taloudellisia riskejä energiayhtiöille, eikä Keravan Energia -yhtiöillä ole sen vuoksi mahdollisuutta myydä tuotetta kuin rajatulle asiakaskunnalle. Muualle Suomeen tarjolla olevat sähkösopimusvaihtoehtomme ovat Fiksusähkö ja 12 kuukauden määräaikainen sähkösopimus.

Mikä on toimitusvelvollinen sähkö?

Toimitusvelvollisuudella sähkömarkkinalaissa tarkoitetaan sitä, että vähintään yhden sähköyhtiön tulee toimittaa alueella sähköä kohtuullisin hinnoin ja ehdoin. Toimitusvelvollisuuden tarkoitus on se, että jokainen asiakas saa sähkösopimuksen, vaikka olisikin esimerkiksi menettänyt luottotietonsa, tai tilanteessa, jossa sähkön myyjä muutoin riskien vuoksi kieltäytyisi sopimuksen tekemisestä. Toimitusvelvollinen myyjä ei siten voi sopimuksesta kieltäytyä toimitusvelvollisuusalueella asuvan kuluttajan kanssa, mutta muita tuotteita kuin toimitusvelvolliseksi ilmoitettu tuote ei silloin ole pakko asiakkaalle myydä. Keravan Energia -yhtiöissä toimitusvelvollinen sähkötuote on Toimitusvelvollinen sähkö. Täältä lukea lisää toimitusvelvollisuudesta ja kyseisestä tuotteesta.

Mikä sähkösopimus minun kannattaa valita?

Taulukko, jossa esitetään sähkösopimusten

Tee sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimukseni muutettiin 1.7. Varttisähkösopimukseksi. Mitä eroa sillä on vanhaan sopimukseeni?

Varttisähkön ja vanhan toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen ainoa konkreettinen ero on se, että Varttisähkön hintaa tarkastetaan neljä kertaa vuodessa ennalta määritetyn syklin mukaisesti.

Keväällä sähkömarkkinoiden kehitys alkoi näyttää siltä, että markkinahinnan heilumisen takia olisimme joutuneet tarkistamaan vanhan toistaiseksi voimassa olevan sopimustyypin hintaa pahimmillaan jopa viikoittain. Tämä on mahdollista sähkönmyyntiehtojen ja sähkömarkkinalain mukaisesti vaikka päivittäin, kunhan ilmoitamme asiasta asiakkaalle etukäteen. Tällainen ei kuitenkaan missään nimessä olisi ollut järkevää, joten päätimme lopettaa vanhan tuotteen ja siirtää asiakkaat Varttisähkösopimukselle, joka on asiakkaalle hinnoittelun osalta ennustettavampi ja jossa voimme hyödyntää johdannaismarkkinoita asiakkaan eduksi paremmin.

Miten Varttisähkön hinta määräytyy?

Varttisähkösopimuksen hintajaksot vaihtuvat 1. tammikuuta, 1. huhtikuuta, 1. heinäkuuta sekä 1. lokakuuta. Varttisähkön energiahinta kullekin hintajaksolle muodostuu sähkön markkinahinnan mukaan sähkön johdannaispörssissä kuukautta ennen hintajakson voimaantuloa, eli aina marraskuun (1.1), helmikuun (1.4.), toukokuun (1.7.) ja elokuun (1.10.) viimeisenä päivänä.

Tuleeko alv-alennus kaikkiin Keravan Energian sähkösopimuksiin?

Hallitus on esittänyt sähkön arvonlisäveron alentamista 24 prosentista 10 prosenttiin. Jos esitetty alennus toteutuu, tulisi se voimaan määräaikaisena 1.12.2022-30.4.2023.

Kuluttaja-asiakkaidemme sähkölaskujen loppusummaan lisätään aina kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero, joten arvonlisäveron pienentyessä myös sähkölaskut pienenevät – riippumatta siitä, minkälainen sähkösopimus on kyseessä tai milloin se on tullut voimaan. Jos alennus tulee voimaan 1.12.2022, näkyy se asiakkaiden laskuilla aikaisintaan tammikuussa 2023, koska joulukuussa kulutettua sähköä laskutetaan aikaisintaan silloin.

Sulje
Search