Hyppää sisältöön

Sähkön tilannekatsaus

Sähkön hinta on viime vuosina ollut esillä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Millainen on sähkön hinta ennuste kesälle ja loppuvuodelle 2024? Me Keravan Energialla emme pysty ennustamaan sähkön hintaa, mutta voimme antaa arvioita ja odotuksia siitä, miten sähkön hinta tulee kehittymään. Lue tilannekatsauksemme alta.  

Kohti kesää ja syksyä 2024

Hinnan muodostuksen pääosassa sähkön kulutuksen lisäksi ovat siirtojohtojen käytettävyys ja luotettavuus, sähkön kulutushetken tuulivoimakapasiteetti (7000 MW), sekä ydinvoimakapasiteetti (1600 MW) Suomessa. Nämä seikat vaikuttavat sähkön markkinahinnan muodostukseen, hinnan tasoon sekä vaihtelevuuteen.

Estlink II (650 MW) vikaantui 26.1.2024 ja on pois siirtoyhteyksistä elokuuhun saakka, mutta Balticconnector-kaasuputki on ollut toiminnassa huhtikuun lopusta lähtien.

Menneen talven sähkömarkkinatapahtumat ovat tyyppiesimerkkejä Suomen sähkön hinnan epävarmuuden kasvamisesta. Norjalaisen toimijan virhetarjouksesta johtunut ennätyksellisen negatiivinen hinta ja toisaalta tammikuussa kylmän sään seurauksena ennätyskorkea hinta kuvastavat kasvanutta hintaepävarmuutta. Tämä hintavaihtelu tulee säilymään kesän ja loppuvuoden aikana, koska sekä tuottajat että kuluttajat eivät ole vielä valmiita suuriin joustoihin sähkön tuotannossa ja kulutuksessa. Joustot markkinaosapuolien käyttäytymisessä ovat kuitenkin välttämättömiä, kun mennään kohti hiilineutraalia energiamarkkinaa.

Sähkön hinta – ennuste kesä ja loppuvuosi 2024

Alkuvuodesta tammikuussa 2024 sähkömarkkinat reagoivat voimakkaasti kylmään säähän nostaen sähkön hintaa. Maaliskuun lakot ja lauhkea talvi sen sijaan rauhoittivat markkinoita. Kesäkuun alussa energiaa on tarjolla Pohjoismaissa kohtuullisesti, eli vesivarastot Pohjolassa olivat alle pitkän ajan keskiarvojen.

Euroopan kaasuvarastotilanne oli hyvä, ja Olkiluodon ydinvoimala (OL3) oli tuotannossa, mutta sen – onneksi lyhytaikainen – rikkoutuminen 3.-4.6. muistutti taas hintaepävarmuudesta.

Euroopassa kaasuvarastoja täytetään ensi talvea varten, mikä nostaa kaasun ja sen seurauksena myös päästöoikeuksien hintaa. Tämä vaikuttaa suoraan Suomen hintatasoihin. Vuoden 2022 talven korkeat hinnat eivät näyttäneet kovinkaan todennäköisiltä, mutta korkean hinnan riskitekijöinä seuraavalle talvelle pidettiin kuitenkin perinteisesti kylmää talvea.

Emme kuitenkaan pysty ennustamaan sähkön hintaa, joten nämä ovat ainoastaan arvioita ja odotuksia siitä, miten sähkön hinta tulee kehittymään.

alt=#

Sähköntuotanto Keravalla

Keravan Energia tuottaa itse noin viidesosan (n. 20 %) myymästämme sähköstä, loput ostamme sähköpörssistä tai johdannaismarkkinalta markkinahintaan ja hinnoittelemme sen kuluttajille ja yrityksille markkinoiden mukaan. 

Pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme aina kullakin hetkellä sopivimman tuotevalikoiman ja kilpailukykyisen hinnan avoimesti ja läpinäkyvästi. Olemme asiakkaitamme varten ja paikallisesti palveleva energiayhtiö.  

Sana tuulivoimasta 

Suomi ei ole omavarainen sähköntuotannossa, joten meidän on pakko tuoda sähköä. Tuulivoimaa rakennetaan kuitenkin lisää hurjaa vauhtia, mutta tuulivoimassa on se huono puoli, että jos ei tuule, sitä ei ole tarjolla. Tuulivoima on siitä huolimatta yksi parhaimmista päästöttömistä tavoista tuottaa energiaa nykyhetkessä.  

Sähkösopimuksemme

Määräaikaiset sähkösopimukset

Johdannaismarkkinoihin nojautuvat sähkösopimukset.
Kiinteä sähkön hinta/kWh, joka ei muutu sopimuskauden aikana.

Perussähkö

 • 12 kk mittainen määräaikainen sähkösopimus kiinteällä kWh-hinnalla, joka ei muutu sopimusajan puitteissa. Turvallinen vaihtoehto heille, joille on tärkeää ennakoida sähkökulunsa.
 • Perussähkö hinnoitellaan aina markkinatilanteen mukaan. Huom. Sopimuksen teon ajankohta vaikuttaa siis hintaasi!  
 • Muista, että vuosi on samalla lyhyt ja pitkä aika, joten jos nyt sitoudut Perussähköön, hintasi on voimassa vielä seuraavan talven.
 • Huom. Sähkösopimusta ei voi irtisanoa ennen määräajan umpeutumista.

Joustosähkö 6 kk, 12 kk tai 24 kk

 • 6, 12 tai 24 kk mittainen määräaikainen sähkösopimus kiinteällä kWh-hinnalla, joka joustaa kulutusvaikutuksen verran kuukausittain. Hyvä vaihtoehto heille, jotka pystyvät siirtämään suurimman osan kulutuksesta halvoille tunneille.
 • Voit tutustua etukäteen Joustosähkö-laskuriimme, jonka avulla voit arvioida, olisiko Joustosähkö juuri sinun talouteesi sopiva valinta.
 • Joustosähkö hinnoitellaan markkinatilanteen mukaan. Huom. Sopimuksen teon ajankohta vaikuttaa siis hintaasi!
 • Huom. Sähkösopimusta ei voi irtisanoa ennen määräajan umpeutumista.

Toistaiseksi voimassa olevat

Pörssisähköön nojautuvat sähkösopimukset.
Hinta vaihtuu kvartaaleittain tai tunneittain.

Varttisähkö

 • Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jossa kolme (3) kuukautta aina kiinteä kWh-hinta, joka muuttuu kvartaalin jälkeen.
 • Hinta elää markkinan mukaan – sinun ei kuitenkaan tarvitse huolehtia päivittäin vaihtuvasta pörssisähkön hinnasta.
 • Hyödyt hintojen vaihtelusta kolmen kuukauden välein.
 • Huom. Sähkösopimus on irtisanottavissa 14 päivän irtisanomisajalla.

Fiksusähkö

 • Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jossa hinta vaihtuu tunneittain sähköpörssi Nord Poolin hintojen mukaisesti.
 • Hyvä valinta sinulle, jos pystyt vaikuttamaan kulutukseesi ja siirtämään kulutustasi halvoille tunneille.
 • Mitä enemmän sähköä on saatavilla, sitä halvempi hinta pörssissä. Ajoittain pörssisähkön hinta saattaa olla jopa miinusmerkkinen.
 • Huom. Sähkösopimus on irtisanottavissa 14 päivän irtisanomisajalla.

Miksi valita Keravan Energia?

Kokonaisvaltaisesti energiaa

Tarjoamme sinulle sähköverkon ja kaukolämmön ratkaisuja sekä sähkösopimuksia, aurinkopaneeleja, ilmalämpöpumppuja ja latausasemia.

Asiakkaidemme omistama

Omistajamme ovat Keravan kaupunki ja Sipoon kunta. Tavoitteemme on parantaa alueemme hyvinvointia kilpailukykyisten hintojen kautta.

Yli 110 vuoden kokemuksella

Olemme moderni energiayhtiö, jonka historia ulottuu vuoteen 1906. Pitkä kokemus tuo asiantuntemusta, joka on sinun käytettävissäsi.

Monipuolinen valikoima

Kehitämme tuotevalikoimaamme jatkuvasti ja tarjoamme sinulle aina ajanmukaisimmat tuotteet ja palvelut.

Sulje
Search