Hyppää sisältöön

Sähkön tilannekatsaus 

Sähkön hinta on viime vuoden aikana ollut esillä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Millainen tilanne on nyt ja minnepäin ollaan menossa? Miltä näyttää tuleva talvi? Lue tilannekatsauksemme alta.  

Tilanne alkusyksystä 2023

Sähkömarkkinat olivat viime syksynä ja talvena väliaikaisen paineen alla Venäjän hyökkäyssodan takia. Energiakriisi ajoi viime syksynä määräaikaisten sähkösopimusten hinnat pilviin ja moni sähköyritys käytännössä lopetti määräaikaisten sopimusten myynnin kohonneiden riskien takia. Pörssisähkösopimusten määrä lähti voimakkaaseen nousuun, koska asiakkaat eivät enää halunneet sitoutua kohonneisiin määräaikaisiin hintoihin.

Alkuvuodesta 2023 tilanne alkoi kuitenkin tasaantua ja hinnat laskivat loppuvuoden 2022 huippulukemista: pörssisähkön hinta on laskenut huomattavasti verrattuna alkuvuoteen, ja myös Varttisähkö-asiakkaamme ovat päässeet hyötymään hintojen laskusta. Määräaikaisten sähkösopimusten hinta on laskenut, vaikka onkin vielä korkeampi kuin aikaisempina vuosina.

Uusia, ennalta-arvaamattomia ilmiöitä tapahtuu koko ajan

Kuluneen kevään ja kesän aikana on tapahtunut paljon ennennäkemättömiä asioita sähkömarkkinoilla. Suomen hinta-alueen kuukausikeskihinta Nord Poolissa on ollut koko alkuvuoden halvempi kuin systeemihinta. Toukokuussa (24.5.) vuorokauden keskihinta oli ensimmäistä kertaa negatiivinen, ja elokuun alussa (8.8.) Suomen hinta-alueen kaikki tunnit olivat negatiivisia.

Olkiluodon uusi ydinvoimala (OL3) alkoi tuottamaan sähköä huhtikuussa, joka on lisännyt kotimaista sähköntuotantoa sekä parantanut Suomen energiaomavaraisuutta. Uusi ydinvoimala on kuitenkin jo rajoittanut tuotantoaan alhaisten markkinahintojen takia, mikä ei ole tyypillistä suomalaisessa ydinvoimatuotannossa. Markkinoilla tapahtuu siis koko ajan uusia, ennalta-arvaamattomia ilmiöitä.

Sähköntuotanto Keravalla

Keravan Energia tuottaa itse noin viidesosan (n. 20 %) myymästämme sähköstä, loput ostamme sähköpörssistä tai johdannaismarkkinalta markkinahintaan ja hinnoittelemme sen kuluttajille ja yrityksille markkinoiden mukaan. 

Pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme aina kullakin hetkellä sopivimman tuotevalikoiman ja kilpailukykyisen hinnan avoimesti ja läpinäkyvästi. Olemme asiakkaitamme varten ja paikallisesti palveleva energiayhtiö.  

Sähkön hintaennuste 

Alkuvuoden 2023 hinnat olivat jo selvästi matalammalla kuin edellisvuonna. Talvea kohti ollaan kulkemassa melko maltillisin mielin: kaasuvarastot ovat Euroopassa hyvällä tasolla, ja lisäksi vesivarannot ovat Pohjoismaissa hyvät. Viime talven korkeat hinnat eivät ole tällä hetkellä kovinkaan todennäköisiä. Korkean hinnan riskitekijöitä ovat kuitenkin perinteisesti kylmä talvi tai isompi tuotanto- tai siirtoyhteysvika. Näiden lisäksi myös mahdollinen tilanteen eskaloituminen Ukrainassa voi aiheuttaa sähkön hintaan nousupaineita.

 

Sana tuulivoimasta 

Suomi ei ole omavarainen sähköntuotannossa ja meidän on pakko tuoda sähköä. Tuulivoimaa rakennetaan lisää hurjaa vauhtia, mutta tuulivoimassa on se huono puoli, että jos ei tuule, sitä ei ole tarjolla. Kuitenkin tuulivoima on yksi parhaimmista päästöttömistä tavoista tuottaa energiaa nykyhetkessä.  

Meidän sähkösopimuksemme

Määräaikaiset sähkösopimukset

Johdannaismarkkinoihin nojautuvat sähkösopimukset.
Kiinteä sähkön hinta/kWh, joka ei muutu sopimuskauden aikana.

Perussähkö

 • 12 kk mittainen määräaikainen sähkösopimus kiinteällä kWh-hinnalla, joka ei muutu sopimusajan puitteissa. Turvallinen vaihtoehto heille, joille on tärkeää ennakoida sähkökulunsa.
 • Perussähkö hinnoitellaan aina markkinatilanteen mukaan. Huom. Sopimuksen teon ajankohta vaikuttaa siis hintaasi!  
 • Muista, että vuosi on samalla lyhyt ja pitkä aika, joten jos nyt sitoudut Perussähköön, hintasi on voimassa vielä seuraavan talven.
 • Huom. Sähkösopimusta ei voi irtisanoa ennen määräajan umpeutumista.

Joustosähkö

 • 24 kk mittainen määräaikainen sähkösopimus kiinteällä kWh-hinnalla, joka joustaa kulutusvaikutuksen verran kuukausittain. Hyvä vaihtoehto heille, jotka pystyvät siirtämään suurimman osan kulutuksesta halvoille tunneille.
 • Joustosähkö hinnoitellaan markkinatilanteen mukaan. Huom. Sopimuksen teon ajankohta vaikuttaa siis hintaasi!
 • Huom. Sähkösopimusta ei voi irtisanoa ennen määräajan umpeutumista.

Paikallissähkö

 • Paikallissähkön myynti lopetetaan toistaiseksi 1.2. alkaen.
 • Kahden vuoden mittainen määräaikainen sähkösopimus paikallisille asukkaille.
 • Sopimuksessa on edullinen yöhinta, jolloin voi säästää kulutusta ohjaamalla.
 • Sopimuksen keskihinta on huomattavan edullinen – vain 16,59 snt/kWh jos pystyy ajoittamaan kulutusta yhtä paljon yö- kuin päivätunneille.
 • Huom. Sähkösopimusta ei voi irtisanoa ennen määräajan umpeutumista.

Toistaiseksi voimassa olevat

Pörssisähköön nojautuvat sähkösopimukset.
Hinta vaihtuu kvartaaleittain tai tunneittain.

Varttisähkö

 • Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jossa kolme (3) kuukautta aina kiinteä kWh-hinta, joka muuttuu kvartaalin jälkeen.
 • Huom. Hinta elää markkinan mukaan – mutta et kuitenkaan tarvitse huolehtia päivittäin vaihtuvasta pörssisähkön hinnasta.
 • Hyödyt hintojen vaihtelusta kolmen kuukauden välein.
 • Tuleville kahdelle kvartaalille hinta näyttää merkittävästi matalampaa tasoa.
 • Huom. Sähkösopimus on irtisanottavissa 14 päivän irtisanomisajalla.

Fiksusähkö

 • Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jossa hinta vaihtuu tunneittain sähköpörssi Nord Poolin hintojen mukaisesti.
 • Hyvä valinta sinulle, jos pystyt vaikuttamaan kulutukseesi ja siirtämään kulutustasi halvoille tunneille.
 • Mitä enemmän sähköä on saatavilla, sitä halvempi hinta pörssissä. Tammikuussa 2023 oli jopa öitä, jolloin sähkön hinta oli miinusmerkkistä eli ilmaista.
 • Huom. Sähkösopimus on irtisanottavissa 14 päivän irtisanomisajalla.
Sulje
Search