Hyppää sisältöön

Millainen sähkösopimus sopii juuri minulle?

Sähkösopimuksia on monia erilaisia, kuten on sähkön käyttäjiäkin. On määräaikaista ja toistaiseksi voimassa olevaa. On kiinteähintaista ja pörssisähköä. On jotain niiden väliltä. Ja mikähän se aikasähkökin on?  Lue lisää siitä millaisia sopimusvaihtoehtoja on olemassa ja mikä sopii kenellekin.

Erilaisia hinnoittelutapoja

Kiinteähintainen sähkösopimus sopii sinulle, jos ennakoitavuus laskujen koon suhteen on sinulle tärkeää. Kun hinta on kiinteä pystyt kulutustasi katsomalla arvioimaan sähkölaskusi loppusumma etukäteen.
Kiinteähintainen sopimus voi hyvinkin olla sinulle sopivin vaihtoehto, mikäli asut kiinteistössä, joka lämpiää kaukolämmöllä. Toisaalta kiinteällä hinnalla ei pysty hyötymään sähkön hinnanvaihteluista tai vaikkapa yösähköstä, mutta kerrostaloasujilla tämä ei useinkaan ole ongelma, koska sähkönkäyttöä on metelin takia muutenkin hankala ajoittaa halvoille yön tunneille.

Pörssisähkösopimus taas sopii sellaiseen talouteen, missä sähkönkäyttöä pystytään ajoittamaan tietyille tunneille. Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain ja omaa käyttöä voi suunnitella sen mukaisesti, koska hinta on alimmillaan. Yleensä edullisimmat tunnit vuorokaudesta osuvat yöaikaan, kun sähköverkossa on kuormitus matalimmillaan. Mikäli esimerkiksi pesukoneiden käyttö on mahdollista yöllä ja tarvetta on vaikkapa sähköauton lataukselle niin pörssisähkö todennäköisesti on hyvä vaihtoehto. Pörssisähkö ei sovi, jos sähkösopimukselta kaipaa ennakoitavuutta ja omaa sähkönkäyttöä on hankala säädellä ajoittamalla.

On olemassa myös sähkösopimuksia, joissa on elementtejä näistä molemmista. Niissä on kiinteä lähtöhintana toimiva kilowattituntihinta ja omaa käyttöä ajoittamalla vuorokauden edullisiin tunteihin voi hinnasta saada senttejä pois. Toisaalta, jos taas käyttää sähköä paljon päivän kalleimpina aikoina, voi hintaan tulla korotusta. Tällainen sopimus sopii talouksiin, joissa halutaan hieman enemmän ennakoitavuutta kuin mitä pelkällä pörssisähköllä on mahdollista saada, mutta halutaan kuitenkin käyttää sähköä järkevästi ja suunnitelmallisesti edullisia aikoja hyödyntäen.

Aika- ja kausisähkö ovat sähkösopimuksia, jossa sähköllä on eri hinta eri aikoina. Keravan Energialla näissä sopimuksissa hinta päivittyy kolmen kuukauden välein, mutta yhden kiinteän hinnan sijaan, onkin erilliset hinnat eri ajoille ja kausille.  Aikasähkössä sähkö on edullisempaa yöllä kuin päivällä. Kausisähkössä taas sähkö on edullisempaa kesällä sekä talvisin yöaikaan. Nämä molemmat sopivat erityisesti sähkölämmitteisiin pientaloihin, joissa sähkönkulutusta on mahdollista ajoittaa yöajalle.

Sopimuksen kestossa on eroja

Kun hinnoittelumallia on pohdittu tarpeeksi, tulee miettiä vielä sopimuksen kestoa. On olemassa toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, jonka voi vaihtaa milloin vain toiseen (kahden viikon irtisanomisajalla) sekä määräaikaisia, joissa sitoudutaan sopimukseen tietyksi aikajaksoksi.

Määräaikaisia sopimuksia on eri mittaisia. Keravan Energialla määräaikainen sopimus voi olla kestoltaan 6, 12 tai 24 kuukautta. Määräaikaisen sopimuksen valitessaan asiakas sitoutuu sopimukseen koko sopimuksen keston ajaksi eli on syytä miettiä, onko tämä itselle sopiva vaihtoehto vai ei ja myös sitä kuinka pitkäksi ajaksi on valmis sitoutumaan. Sopimuksesta ei pääse irti ennen määräajan umpeutumista. Määräaikaisen sopimuksen hinta määräytyy sopimuksen tekohetken mukaan ja se pysyy samana koko sopimuksen ajan. Hinnan suhteen ei siis yleensä pääse yllätyksiä tulemaan sopimuskauden aikana. Kiinteä sopimuskausi on määräaikaisen sopimuksen hyvä ja huono puoli. Se ei jousta, jos tilanne itsellä tai maailmassa muuttuu, mutta toisaalta sen kanssa ennakointi on helpompaa ja suuria yllätyksiä harvemmin tulee.

Mikäli tiettyyn sopimuksen kestoon sitoutuminen ei kuulosta hyvältä vaihtoehdolta, silloin kannattaa valita toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Se ei sido mihinkään tiettyyn määräaikaan, vaan sopimuksen voi irtisanoa milloin haluaa, kahden viikon irtisanomisajalla. Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten hinnat eivät yleensä ole kiinteitä, vaan ne päivittyvät sopimuksessa määritellyin aikavälein. Aikaväli voi olla todella lyhyt, kuten pörssisähkössä missä jokaisella tunnilla on oma hintansa tai se voi olla hieman pidempi, kuten Kvartaalisähkössämme, jonka hinta päivittyy aina kolmen kuukauden välein. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintaa voi olla haastavampi ennakoida, mutta toisaalta sopimuksen voi halutessaan vaihtaa milloin vain.

Mitä muuta kannattaa huomioida sopimusta valitessa?

Kun omaa sopimusta aikoo kilpailuttaa, kannattaa pohtia paitsi sopimuksen hintaa ja kestoa, myös omaa kulutusta ja sitä miten sähköä käyttää. Jos haluaa tarkemmin tutustua omaan sähkönkulutukseen, omia kulutustietoja pääse katsomaan oman sähköyhtiön asiakasportaalin tai  Fingridin ylläpitämän asiakasportaalin kautta.

Kodin koko, se onko kyseessä kerrostalo vai omakotitalo, ja asukkaiden määrä sekä elintottumuksen vaikuttavat kaikki sähkönkulutukseen ja tilastojen avulla voi nähdä hyvinkin yksityiskohtaisesti miten eri tekijät energian menekkiin vaikuttavat. Esimerkiksi sillä kuinka usein lämmittää omaa saunaa voi olla suurikin vaikutus kulutukseen. Myös koko ajan yleistyvät sähköautojen latausasemat ja se, miten niitä kotona käyttää vaikuttaa kulutukseen. Lisäksi on syytä miettiä omaa taloudellista tilannetta ja sitä kuinka paljon epävarmuutta on valmis sopimukseltaan sietämään.

Kodin energiaratkaisuilla on iso vaikutus asunnon energiakulutukseen. Suorasähkölämmitys luonnollisesti nostaa energiankulutusta verrattuna koteihin, jotka lämpiävät vaikkapa kaukolämmöllä. Koko ajan yleistyvät myös muut kodin energiaratkaisut, kuten ilmalämpöpumput, aurinkopaneelit ja maalämpöratkaisut. Niillä kaikilla on vaikutusta energiankulutukseen.

Jos tuotantotavalla on väliä

Tavallisesti sopimukseen kuuluva sähkö on sekoitus eri tuotantotavoilla tuotettua energiaa.  Nykyään on kuitenkin mahdollista vaikuttaa siihen, miten oma sähkö on tuotettu. Jos eri tuotantotavoilla on merkitystä, on tiettyjen sopimustyyppien kohdalla mahdollista pienestä lisämaksusta saada sopimuksen sähkö 100 % tuulisähköllä tai 100 % biosähköllä tuotettuna.

Vertaile eri sopimuksia

Sulje
Search