Hyppää sisältöön

Sähkön tilannekatsaus

Sähkön hinta on viime vuoden aikana ollut esillä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Millainen on sähkön hinta ennuste alkuvuoteen 2024? Me Keravan Energialla emme pysty ennustamaan sähkön hintaa, mutta voimme antaa arvioita ja odotuksia siitä, miten sähkön hinta tulee kehittymään. Lue tilannekatsauksemme alta.  

Tilanne lähdettäessä vuoteen 2024

Sähkömarkkinat olivat viime syksynä ja talvena väliaikaisen paineen alla Venäjän hyökkäyssodan takia. Energiakriisi ajoi viime syksynä määräaikaisten sähkösopimusten hinnat pilviin, ja moni sähköyhtiö käytännössä lopetti määräaikaisten sopimusten myynnin kohonneiden riskien takia. Pörssisähkösopimusten määrä lähti voimakkaaseen nousuun, koska asiakkaat eivät halunneet sitoutua määräaikaisiin hintoihin.

Miksi sähkön hinta on noussut?

Sähkön hinta – ennuste 2024

Loppuvuodesta 2023 sähkömarkkinat vaikuttavat rauhallisilta. Energiaa on tarjolla normaali määrä, eli vesivarastot Pohjolassa ovat lähellä pitkän ajan keskiarvoja. Tämä, sekä hyvä kaasuvarastotilanne Euroopassa ovat laskeneet hintoja alkuvuoden 2023 huippulukemista. Olkiluodon uusi ydinvoimala (OL3) alkoi tuottaa sähköä huhtikuussa, joka on lisännyt kotimaista sähköntuotantoa sekä parantanut Suomen energiaomavaraisuutta.

Viime talven korkeat hinnat eivät ole tällä hetkellä kovinkaan todennäköisiä. Korkean hinnan riskitekijöitä ovat kuitenkin perinteisesti kylmä talvi tai isompi tuotanto- tai siirtoyhteysvika. Näiden lisäksi myös mahdollinen tilanteen eskaloituminen Ukrainassa voi aiheuttaa sähkön hintaan nousupaineita.

Emme kuitenkaan pysty ennustamaan sähkön hintaa, joten nämä ovat ainoastaan arvioita ja odotuksia siitä, miten sähkön hinta tulee kehittymään.

Uusia, ennalta-arvaamattomia ilmiöitä tapahtuu koko ajan

Kuluneen vuoden aikana on tapahtunut paljon ennennäkemättömiä asioita sähkömarkkinoilla. Suomen hinta-alueen kuukausikeskihinta Nord Poolissa oli koko alkuvuoden halvempi kuin systeemihinta. Loppukesästä 2023 ydinvoimaloiden käytettävyysongelmat ja siirtojohtojen huollot nostivat Suomen hinta-alueen hinnat systeemihintaa korkeammalle. Tällä hetkellä Suomen hinta-alue on kuluvan vuoden osalta saman hintainen kuin systeemihinta.

Sähkömarkkinatoimijan tarjousvirhe 24.11.2023 sähköpörssissä aiheutti jopa -500 €/MWh tuntihintoja Suomessa. Osa kuluttajista hyödynsi “Black Friday” -hintoja hyödyksi lisäämällä kulutustaan. Koko Suomen tasolla kyseisenä päivänä kulutettiin ajoittain noin 1500 MWh enemmän sähkötehoa, mikä vastaa suuruusluokaltaan Olkiluodon kolmosreaktorin sähkön tuotantoa.

Sähköntuotanto Keravalla

Keravan Energia tuottaa itse noin viidesosan (n. 20 %) myymästämme sähköstä, loput ostamme sähköpörssistä tai johdannaismarkkinalta markkinahintaan ja hinnoittelemme sen kuluttajille ja yrityksille markkinoiden mukaan. 

Pyrimme tarjoamaan asiakkaillemme aina kullakin hetkellä sopivimman tuotevalikoiman ja kilpailukykyisen hinnan avoimesti ja läpinäkyvästi. Olemme asiakkaitamme varten ja paikallisesti palveleva energiayhtiö.  

Sana tuulivoimasta 

Suomi ei ole omavarainen sähköntuotannossa, joten meidän on pakko tuoda sähköä. Tuulivoimaa rakennetaan kuitenkin lisää hurjaa vauhtia, mutta tuulivoimassa on se huono puoli, että jos ei tuule, sitä ei ole tarjolla. Tuulivoima on siitä huolimatta yksi parhaimmista päästöttömistä tavoista tuottaa energiaa nykyhetkessä.  

Sähkösopimuksemme

Määräaikaiset sähkösopimukset

Johdannaismarkkinoihin nojautuvat sähkösopimukset.
Kiinteä sähkön hinta/kWh, joka ei muutu sopimuskauden aikana.

Perussähkö

 • 12 kk mittainen määräaikainen sähkösopimus kiinteällä kWh-hinnalla, joka ei muutu sopimusajan puitteissa. Turvallinen vaihtoehto heille, joille on tärkeää ennakoida sähkökulunsa.
 • Perussähkö hinnoitellaan aina markkinatilanteen mukaan. Huom. Sopimuksen teon ajankohta vaikuttaa siis hintaasi!  
 • Muista, että vuosi on samalla lyhyt ja pitkä aika, joten jos nyt sitoudut Perussähköön, hintasi on voimassa vielä seuraavan talven.
 • Huom. Sähkösopimusta ei voi irtisanoa ennen määräajan umpeutumista.

Joustosähkö 6 kk, 12 kk tai 24 kk

 • 6, 12 tai 24 kk mittainen määräaikainen sähkösopimus kiinteällä kWh-hinnalla, joka joustaa kulutusvaikutuksen verran kuukausittain. Hyvä vaihtoehto heille, jotka pystyvät siirtämään suurimman osan kulutuksesta halvoille tunneille.
 • Voit tutustua etukäteen Joustosähkö-laskuriimme, jonka avulla voit arvioida, olisiko Joustosähkö juuri sinun talouteesi sopiva valinta.
 • Joustosähkö hinnoitellaan markkinatilanteen mukaan. Huom. Sopimuksen teon ajankohta vaikuttaa siis hintaasi!
 • Huom. Sähkösopimusta ei voi irtisanoa ennen määräajan umpeutumista.

Toistaiseksi voimassa olevat

Pörssisähköön nojautuvat sähkösopimukset.
Hinta vaihtuu kvartaaleittain tai tunneittain.

Varttisähkö

 • Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jossa kolme (3) kuukautta aina kiinteä kWh-hinta, joka muuttuu kvartaalin jälkeen.
 • Hinta elää markkinan mukaan – sinun ei kuitenkaan tarvitse huolehtia päivittäin vaihtuvasta pörssisähkön hinnasta.
 • Hyödyt hintojen vaihtelusta kolmen kuukauden välein.
 • Huom. Sähkösopimus on irtisanottavissa 14 päivän irtisanomisajalla.

Fiksusähkö

 • Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jossa hinta vaihtuu tunneittain sähköpörssi Nord Poolin hintojen mukaisesti.
 • Hyvä valinta sinulle, jos pystyt vaikuttamaan kulutukseesi ja siirtämään kulutustasi halvoille tunneille.
 • Mitä enemmän sähköä on saatavilla, sitä halvempi hinta pörssissä. Ajoittain pörssisähkön hinta saattaa olla jopa miinusmerkkinen.
 • Huom. Sähkösopimus on irtisanottavissa 14 päivän irtisanomisajalla.

Miksi valita Keravan Energia?

Kokonaisvaltaisesti energiaa

Tarjoamme sinulle sähköverkon ja kaukolämmön ratkaisuja sekä sähkösopimuksia, aurinkopaneeleja, ilmalämpöpumppuja ja latausasemia.

Asiakkaidemme omistama

Omistajamme ovat Keravan kaupunki ja Sipoon kunta. Tavoitteemme on parantaa alueemme hyvinvointia kilpailukykyisten hintojen kautta.

Yli 110 vuoden kokemuksella

Olemme moderni energiayhtiö, jonka historia ulottuu vuoteen 1906. Pitkä kokemus tuo asiantuntemusta, joka on sinun käytettävissäsi.

Monipuolinen valikoima

Kehitämme tuotevalikoimaamme jatkuvasti ja tarjoamme sinulle aina ajanmukaisimmat tuotteet ja palvelut.

Sulje
Search