Hyppää sisältöön

Sähkön kilpailutus

Milloin viimeksi olet kilpailuttanut sähkösopimuksesi? Tiedätkö, kuinka sähkön hinta sähkösopimuksessasi muodostuu? Sähkön vertailu auttaa sinua löytämään itsellesi parhaiten sopivan sopimuksen. Sähkön hintaan vaikuttaa esimerkiksi sähkönkulutuksen määrä, ajankohta ja sähkön tuotantotapa. Tältä sivulta löydät tietoa asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon sähkösopimuksen valinnassa.

Miten valita sopiva sähkösopimus?

Sähkösopimusta valittaessa on tärkeää pohtia oman sähkönkulutuksen määrää ja sitä, mihin ajankohtaan se painottuu. Kulutukseen vaikuttavat esimerkiksi asumismuoto, lämmitystapa ja asukkaiden määrä.

Kulutuksen ajankohta vaikuttaa siihen, millainen sopimuksesi kannattaa olla. Jos sähkönkulutus on suurehkoa ja painottuu yölle, on kannattavaa valita aikasähkösopimus (tunnetaan myös nimellä yösähkö). Jos taas kulutus on pientä ja tasaista, on hyödyllisintä valita yleissähkösopimus. Jos sähkönkulutusta on mahdollista ohjata jopa tuntien tarkkuudella esimerkiksi kotiautomaation avulla, kannattaa valita pörssisähkösopimus, jonka avulla voi hyödyntää sähkön edullisimmat hinnat.

Mikä sähkösopimus minun kannattaa valita?

Vakaa

Ei sitoutumista

Kulutuksen optimoijalle

sähkösopimus ikoni

Määräaikainen sähkösopimus

varttisähkö ikoni

Varttisähkö

fiksusähkö ikoni

Fiksusähkö

Hinnoittelu:

Sähkön hinta lukitaan tyypillisesti kuuden kuukauden, vuoden tai kahden vuoden ajaksi.

Hinta päivitetään neljä kertaa vuodessa, kolmen kuukauden välein.

Jokaisella tunnilla oma hinta Nord Pool -sähköpörssin mukaan.

Ominaisuudet:

Vakaa sähkölasku: ei pelkoa korotuksista sopimuskauden aikana. Sopimuksesta ei kuitenkaan pääse eroon kesken kauden.

Hinta päivittyy kolmen kuukauden välein, mutta sopimuksen voi päättää milloin vain 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Et maksa koskaan ylihintaa sähköstä, sillä se on aina markkinahintaista. Sopimuksen voi päättää milloin vain 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Valitse silloin, kun

haluat tietää ennalta, mitä sähkösi maksaa kahdeksi vuodeksi eteenpäin.

et halua sitoutua sähkösopimukseen vuosiksi, mutta et myöskään halua ottaa pörssisähkön tuomaa riskiä.

tunnet sähkönkäyttösi ja voit siirtää sitä edullisille tunneille.

yleissähkö ikoni

Yleissähkö

Yleissähkössä sähkön hinta on sama ympäri vuoden. Suosittelemme sitä kohteisiin, joissa pääasiallinen lämmitysmuoto ei ole sähkö, kuten esimerkiksi kerrostaloasuntoihin. Yleissähkö soveltuu myös asiakkaille, joilla sähkönkäyttö on vähäistä (alle 10 000 kWh), tai kohteisiin joissa sähkön käyttö ajoittuu pääosin päiväajalle.

Aikasähkö

Aikasähkössä (tunnetaan myös yösähkönä) sähkö hinnoitellaan päivällä eri hintaan kuin yöllä. Sähkö on halvempaa yöllä kello 22-07. Suosittelemme aikasähköä  talouksiin, joissa pääasiallinen lämmitysmuoto on sähkö, sähkön käyttö on yli 10 000 kWh vuodessa, ja joissa sähkön kulutus voidaan keskittää yöaikaan.

Kausisähkö

Kausisähkösopimuksissa sähkö on edullisempaa kesällä (huhtikuusta lokakuulle) ja talvikaudella yöaikaan. Vastaavasti hinta on kalliimpi päiväsaikaan talvisin (marraskuusta maaliskuun loppuun). Suosittelemme kausisähköä talouksiin, joiden pääasiallinen lämmitysmuoto on varaava sähkölämmitys, jota voidaan käyttää mahdollisimman paljon yöaikaan.

fiksusähkö ikoni

Pörssisähkö

Pörssisähkösopimuksissa sähkön hinta vaihtelee tunneittain sähköpörssin mukaisesti. Pörssisähkösopimus on edullisin vaihtoehto, jos asiakkaan on mahdollista ohjata kulutustaan halvoille tunneille. Keravan Energian pörssisähkösopimuksia ovat Fiksusähkö, Biofiksusähkö ja Tuulifiksusähkö.

Määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus?

Sähkösopimusta tehdessä on myös tärkeää pohtia sopimuksen kestoa. Vaihtoehtoja on kaksi:  määräaikainen ja toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus.

Määräaikaisissa sopimuksissa sähkön hinnat lukitaan tietyksi aikajaksoksi, mutta sopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden. Sopimuksen lähestyessä loppuaan asiakkaan tulee muistaa tehdä uusi sopimus.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus sopii niille, jotka eivät halua uusia sopimustaan määräajoin. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi irtisanoa milloin tahansa.

Mistä sähkön hinta muodostuu?

Kaikissa sähkösopimuksissamme sähkön hinta muodostuu kulutuksen mukaan (snt/kWh). Lisäksi laskutetaan kiinteä kuukausimaksu (€/kk). Fiksusähkö-sopimuksissamme veloitetaan myös marginaali (snt/kWh).

Asiakkaanamme voit seurata kulutustasi tuntikohtaisesti asiakasportaalissamme. Fiksusähkö-asiakkaamme voivat tilata palvelussa myös automaattisen hintavahdin seuraavan päivän sähköpörssin tuntihinnoista.

Sähkön hintavertailu onnistuu monella tavalla. Voit verrata sopimuksia esimerkiksi oman kulutuksen, tuotantotavan tai alkuperän mukaan.

Katso usein kysytyt kysymykset sähkösopimuksista 

Seuraa omaa sähkönkäyttöäsi

Jos sinulla on sopimus kauttamme, voit katsoa tiedot omasta sähkönkäytöstäsi asiakasportaalimme kautta. Saat sieltä tarkat tiedot siitä, milloin ja miten käytät sähköä.

Näet portaalista sähkönkulutuksesi kuukauden, viikon, päivän tai jopa tunnin tarkkuudella. Pystyt samalla vertaamaan kulutustasi senhetkiseen pörssihintaan sekä edelliseen, vastaavaan ajanjaksoon.

SIIRRY ASIAKASPORTAALIIN

arc

Sähkön tuotantotavalla on merkitystä

Kaikki pistorasiasta tuleva sähkö ei ole samaa. Valitsemalla sähkösopimukseesi CO2-päästöttömästi tuotettua sähköä, olet mukana torjumassa ilmastonmuutosta. Myymämme tuuli-, bio- ja aurinkosähkö ovat alkuperätakuin varmennetusti 100% CO2-vapaita. Muiden sähkösopimustemme alkuperätiedot löydät kunkin sähkösopimuksen tuotesivulta.

biosähkön ikoni
Biosähkö

Biosähkö tuotetaan puupolttoaineilla, kuten metsänhoidon tähteillä.

Lue lisää

tuulisähkö ikoni
Tuulisähkö

Valikoimissamme oleva tuulisähkö tuotetaan suomalaisissa tuulivoimapuistoissa. 

Lue lisää

Myymämme sähkön alkuperä ja tuotanto

Keravan Energian myydystä sähköstä noin 17 % tuotetaan omissa voimalaitoksissamme. Lisäksi Keravan Energialla on osuuksia muissa suomalaisissa voimalaitoksissa, joista saatu tuotanto kattaa 8 % myydystä sähköstä. Loput 75 % hankitaan sähköpörssistä.

Myymämme sähkön tuottamiseen vuonna 2021 on käytetty uusiutuvia energialähteitä (vesi-, tuuli– ja biovoimaa) 18,8 %, fossiilisia energialähteitä 37,4 % sekä ydinvoimaa 43,8 %. 

Fossiilisten polttoaineiden käytöstä syntyneet hiilidioksidin ominaispäästöt olivat ovat 176,6 g/kWh. Käytettyä ydinpolttoainetta syntyi 1,2 mg/kWh.

 

 

Sulje
Search